Zennströms stiftelse ska locka talanger

Efter avslutade studier till civilekonom och civilingenjör vid Uppsala universitet tog Niklas Zennström, 56 år, det stora språnget ut i it-samhället.  Som grundare av företaget Skype utsågs han redan 2006 till en av världens mest inflytesrika personer av tidningen Time Magazine.

Vad som kanske är okänt är hans brinnande basketintresse. I ett samtal över Zoom, berättar Niklas med inlevelse om sin uppväxt vid basketkorgen, och hur han i början 1980-talet inspirerades av Uppsala Baskets stora stjärna, Torbjörn Taxén.

Agnes Nordström, 32 år och spelare i Uppsala Basket damer, har haft nytta av Niklas Zennström stiftelse

- Jag spelade i pojkar 66-laget. Vi var framgångsrika och vann mycket. Men min talang räckte inte riktigt. Jag började studera, men intresset för basket har hela tiden funnits där, berättar Niklas Zennström från London, hans adress sedan 2002.

Gått in i 50-talet företag

Affärsverksamheten är i idag koncentrerad till investeringsbolaget Atomico,  grundare och vd. Företaget vill investera i snabbväxande teknikföretag, och har enligt Wikipedia gått in i ett 50-tal företag på fyra kontinenter. Niklas Zennström och Atomico är tunga investerare i Klarna, betalningslösningar för e-handel, och 2019 värderat till 55 miljarder kronor.

För Idrottens Affärer berättar Niklas Zennström öppenhjärtigt att idrotten, och speciellt basket, haft stor betydelse i hans yrkesliv.

-Absolut, jag lärde mig åtskilligt som jag har haft med mig hela tiden. Den sociala samvaron i ett lag är något som formar dig, och som du har nytta av hela ditt liv.

-Och Torbjörn Taxén var en verklig förebild.  Han var som jag minns honom hjärtat i klubben i många år och den som vi 66-or verkligen såg upp till, betonar Niklas Zennström.

Hans intresse för basket och hemstaden lever kvar i den stiftelse som årligen, sedan 2015, erbjuder basketspelare i Uppsala Basket ekonomiska möjligheter till studier vid stadens universitet.

En första förutsättning för att söka stipendiet är planerade heltidsstudier samt att konkurrera om ordinarie plats i Uppsala Baskets elitlag, herrar och damer.

-Uppsala Basket och universitetet ligger mig varmt om hjärtat.  Jag är glad över att kunna bidra på det här sättet och ge ekonomiska förutsättningar för elitsatsande ungdomar och som också vill studera, och nå en  civilplattform, betonar Niklas Zennström. 

Miljoner i stiftelsen

Den totala stipendiesumman uppgår till flera miljoner kronor. Hittills har 18 stipendiater, herrar och damer, beviljats studiemedel. Av dessa är åtta från Uppsala, resterande från andra delar av landet som valt elitbasket kombinerat med studier. Stipendiets utformning, exempelvis beloppet, varierar beroende på utbildning.

 Agnes Nordström 32 år och spelare i Uppsala Basket damer kan i vår fira sin sjuksköterske-examen, hennes studietid uppgår till totalt fyra år.

-Vid examen har jag inga studieskulder, det känns jättebra. Allt tack vare Zennströms stipendium, totalt drygt 100 000 kronor per år i mitt fall.

-Jag har hållit min plats i basketlaget, och har inte heller ekonomiskt belastat föreningen. Stipendiet har gjort mig både mig och Uppsala Basket till vinnare, framhåller Agnes Nordström, totalt 27 A-landskamper och 64 ungdomskamper.

Under sin karriär har Agne flyttat runt med spel ute i Europa och bland svenska klubbar, Visby, Borås och Umeå.

-Men jag är Uppsala-tjej och när jag informerades om den här möjligheten tvekade jag aldrig. Att kunna kombinera studier med en fortsatt elitsatsning har varit perfekt för mig, betonar Agnes Nordström.

Starten av Skype, IP-telefoni, blev grundstenen i Niklas Zennströms i dag stora förmögenhet. Han har inga ambitioner att kliva fram som investerare/delägare i ett svensk elitlag i någon av de stora lagsporterna.

"Sorgligt att basket inte är större"

-Nej, det intresserar mig inte. Fotboll ser jag inte alls, trots att jag är omgiven av fotbollslag här i London. Basket är nummer ett – det är sorgligt att sporten inte är större i Sverige.

- Mitt favoritlag, jämte Uppsala, är mitt collegelag i Michigan i USA , säger Niklas Zennström.

Hans svenska bas är egna ön Rosenön, tidigare Krogarholmen, vid Smådalarö i Stockholms skärgård. För 75 miljoner kronor blev Zennström ägare till ön, samt en konferensanläggning, nu riven,  säljare var Hyresgästföreningen i Stockholm. Här har Zennström nära till Östersjön och segling. 

I olika miljöprojekt stödjer har arbetet för en renare havsbotten, ibland annat Race for the Baltic. Han är ägare till flera avancerade tävlingsbåtar och medlem i KSSS.

Vad gäller kärleken till basket och hemstaden betonar Gunnar Preuss, ordförande i Stiftelsen Zennströms Basket Studiestipendium

-Niklas är verkligen en supporter, för klubben, för Uppsala och för basketsporten i stort, framhåller han.

Kjell Nilsson 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Djurgårds-spelaren Peter Hollands besinningslösa attack på Luleå-backen Fredrik Styrman i torsdagens SHL omgång fortsätter att väcka heta känslor i hockey-Sverige. 

-Hade händelsen ägt rum på allmän plats hade åklagare kunnat väcka åtal för grov misshandel, säger Mikael Johansson som var på matchen med sin dotter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.