Zennströms stiftelse ska locka talanger

Efter avslutade studier till civilekonom och civilingenjör vid Uppsala universitet tog Niklas Zennström, 56 år, det stora språnget ut i it-samhället.  Som grundare av företaget Skype utsågs han redan 2006 till en av världens mest inflytesrika personer av tidningen Time Magazine.

Vad som kanske är okänt är hans brinnande basketintresse. I ett samtal över Zoom, berättar Niklas med inlevelse om sin uppväxt vid basketkorgen, och hur han i början 1980-talet inspirerades av Uppsala Baskets stora stjärna, Torbjörn Taxén.

Agnes Nordström, 32 år och spelare i Uppsala Basket damer, har haft nytta av Niklas Zennström stiftelse

- Jag spelade i pojkar 66-laget. Vi var framgångsrika och vann mycket. Men min talang räckte inte riktigt. Jag började studera, men intresset för basket har hela tiden funnits där, berättar Niklas Zennström från London, hans adress sedan 2002.

Gått in i 50-talet företag

Affärsverksamheten är i idag koncentrerad till investeringsbolaget Atomico,  grundare och vd. Företaget vill investera i snabbväxande teknikföretag, och har enligt Wikipedia gått in i ett 50-tal företag på fyra kontinenter. Niklas Zennström och Atomico är tunga investerare i Klarna, betalningslösningar för e-handel, och 2019 värderat till 55 miljarder kronor.

För Idrottens Affärer berättar Niklas Zennström öppenhjärtigt att idrotten, och speciellt basket, haft stor betydelse i hans yrkesliv.

-Absolut, jag lärde mig åtskilligt som jag har haft med mig hela tiden. Den sociala samvaron i ett lag är något som formar dig, och som du har nytta av hela ditt liv.

-Och Torbjörn Taxén var en verklig förebild.  Han var som jag minns honom hjärtat i klubben i många år och den som vi 66-or verkligen såg upp till, betonar Niklas Zennström.

Hans intresse för basket och hemstaden lever kvar i den stiftelse som årligen, sedan 2015, erbjuder basketspelare i Uppsala Basket ekonomiska möjligheter till studier vid stadens universitet.

En första förutsättning för att söka stipendiet är planerade heltidsstudier samt att konkurrera om ordinarie plats i Uppsala Baskets elitlag, herrar och damer.

-Uppsala Basket och universitetet ligger mig varmt om hjärtat.  Jag är glad över att kunna bidra på det här sättet och ge ekonomiska förutsättningar för elitsatsande ungdomar och som också vill studera, och nå en  civilplattform, betonar Niklas Zennström. 

Miljoner i stiftelsen

Den totala stipendiesumman uppgår till flera miljoner kronor. Hittills har 18 stipendiater, herrar och damer, beviljats studiemedel. Av dessa är åtta från Uppsala, resterande från andra delar av landet som valt elitbasket kombinerat med studier. Stipendiets utformning, exempelvis beloppet, varierar beroende på utbildning.

 Agnes Nordström 32 år och spelare i Uppsala Basket damer kan i vår fira sin sjuksköterske-examen, hennes studietid uppgår till totalt fyra år.

-Vid examen har jag inga studieskulder, det känns jättebra. Allt tack vare Zennströms stipendium, totalt drygt 100 000 kronor per år i mitt fall.

-Jag har hållit min plats i basketlaget, och har inte heller ekonomiskt belastat föreningen. Stipendiet har gjort mig både mig och Uppsala Basket till vinnare, framhåller Agnes Nordström, totalt 27 A-landskamper och 64 ungdomskamper.

Under sin karriär har Agne flyttat runt med spel ute i Europa och bland svenska klubbar, Visby, Borås och Umeå.

-Men jag är Uppsala-tjej och när jag informerades om den här möjligheten tvekade jag aldrig. Att kunna kombinera studier med en fortsatt elitsatsning har varit perfekt för mig, betonar Agnes Nordström.

Starten av Skype, IP-telefoni, blev grundstenen i Niklas Zennströms i dag stora förmögenhet. Han har inga ambitioner att kliva fram som investerare/delägare i ett svensk elitlag i någon av de stora lagsporterna.

"Sorgligt att basket inte är större"

-Nej, det intresserar mig inte. Fotboll ser jag inte alls, trots att jag är omgiven av fotbollslag här i London. Basket är nummer ett – det är sorgligt att sporten inte är större i Sverige.

- Mitt favoritlag, jämte Uppsala, är mitt collegelag i Michigan i USA , säger Niklas Zennström.

Hans svenska bas är egna ön Rosenön, tidigare Krogarholmen, vid Smådalarö i Stockholms skärgård. För 75 miljoner kronor blev Zennström ägare till ön, samt en konferensanläggning, nu riven,  säljare var Hyresgästföreningen i Stockholm. Här har Zennström nära till Östersjön och segling. 

I olika miljöprojekt stödjer har arbetet för en renare havsbotten, ibland annat Race for the Baltic. Han är ägare till flera avancerade tävlingsbåtar och medlem i KSSS.

Vad gäller kärleken till basket och hemstaden betonar Gunnar Preuss, ordförande i Stiftelsen Zennströms Basket Studiestipendium

-Niklas är verkligen en supporter, för klubben, för Uppsala och för basketsporten i stort, framhåller han.

Kjell Nilsson 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Elithockey: Ishockeyns mästarlag, koncernen Färjestad,  med den ideella föreningen, fastighetsbolag och eventbolag närmar sig 200-miljoner strecket i omsättning, eller för att vara exakt 190 577 miljoner kronor.

 Samtidigt växer det egna kapitalet till 130 miljoner från 114 miljoner föregående säsong. Årets resultat var succékantat, 10:e SM-guldet och plus 12 miljoner.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.