Han fick idéer och bekostade allt själv

Plötsligt är Rättvik att räkna med i bandy.IFK är uppe i elitserien och i bygden pratas det inte längre bara hockey. Leksand ligger bara två mil bort och får nu konkurrens om intresset.

En man hyllas extra i Rättvik och han har nu fått retroaktiv belöning. Conny Gesar,54, har utsetts till Årets Ledare i svensk bandy! Det var han som satte bollen i rullning. Han fick för sig redan 2008 att orten borde ha en bandyhall. Inte nog med det, han finansierade bygget och nu bygger han en hall till.

Här ärRättviks blivande multihall som ska ligga i anslutning. Två jättebyggen på orten, båda privat finansierade

Conny Gesar  fick idén att  bygga i anslutning till bandyarenan och tanken är att den nya byggnaden ska rymma en bollhall som också kan användas för konserter, nya omklädningsrum, restaurang och gym.

Totalt beräknar Rättvik Arena AB med att nybygget ska kosta 85 – 90 miljoner. Företaget står för den investeringen

Bygger också multihall

Conny Gesar,54,hyllas, förstås i Rättvik och har nu fått retroaktiv belöning. Hanhar utsetts till Årets Ledare i svensk bandy! Det var han som satte bollen i rullning. Han fick för sig redan 2008 att orten borde ha en bandyhall. Inte nog med det, han finansierade bygget.

Det är unikt att en person uppfyller alla rollerna - som arenabyggare, sponsor och dessutom påtar sig ett mångårigt ledarskap.

Rättvik Arena, invigdes 2009 av Rättviks störste bandyspelare genom tiderna, Einar Tätting då 86 år gammal, men det var också ett monument över Conny Gesar.

En entreprenör av sällsynt slag. Han startade och ägde ihop med Christian Haupth, Sveriges största Internetspelbolag. Deras vänskap började med studier till civilingenjörer i Linköping.

Från Malta till Rättvik

Gesar återvände till bygden där det en gång började. Resan har gått via kontor och jobb i London, ofta på Malta där bolag är registrerat, verksamhet i 25 länder och 200 anställda

- Det var rätt många som tappade hakan när Conny Gesar föreslog att det skulle byggas en bandyhall i Rättvik, berättar Stefan Pherson, som har varit tränare i  22 år i följd.

-När upphandlingen av hallen gjordes, typ inköp av limträbalkarna, märktes det tydligt hur Connys egenskaper som affärsman kom fram. Varje krona var viktig.

Hallen öppnade drömmarna

-Han har inte Rättviks vräkigaste villa eller skrytigaste bil, nej, Connyhar så långt ifrån ett krösusbeteende man kan komma, fortsätter Stefan. 

Klubben har en stolt historia med 17 säsonger i högsta serien, senast säsongen 1950/51

Men utan inomhushallen hade IFK Rättviks comeback i bandyns elitserie, , varit en overklig dröm. Den ungdomliga given med mycket träning och bra ledarskap på många nivåer har möjliggjort resan från div 1 till bandyns finrum. 

När förbundskaptenerna för de yngre landslagen har tagit ut sina träningstrupper, ibland preliminära VM-trupper, finns det ocksåflera tjejer och killar med från dalaklubben

Stora bandyorter en gång som Forsbacka, Hälleforsnäs, Lesjöfors och Slottsbron har inte kommit tillbaka - de har sakat en framgångsrik hemvändare. 

Men Conny Gesar, släppte inte greppet om IFK Rättvik och sin hembygd  

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.