Han fick idéer och bekostade allt själv

Plötsligt är Rättvik att räkna med i bandy.IFK är uppe i elitserien och i bygden pratas det inte längre bara hockey. Leksand ligger bara två mil bort och får nu konkurrens om intresset.

En man hyllas extra i Rättvik och han har nu fått retroaktiv belöning. Conny Gesar,54, har utsetts till Årets Ledare i svensk bandy! Det var han som satte bollen i rullning. Han fick för sig redan 2008 att orten borde ha en bandyhall. Inte nog med det, han finansierade bygget och nu bygger han en hall till.

Här ärRättviks blivande multihall som ska ligga i anslutning. Två jättebyggen på orten, båda privat finansierade

Conny Gesar  fick idén att  bygga i anslutning till bandyarenan och tanken är att den nya byggnaden ska rymma en bollhall som också kan användas för konserter, nya omklädningsrum, restaurang och gym.

Totalt beräknar Rättvik Arena AB med att nybygget ska kosta 85 – 90 miljoner. Företaget står för den investeringen

Bygger också multihall

Conny Gesar,54,hyllas, förstås i Rättvik och har nu fått retroaktiv belöning. Hanhar utsetts till Årets Ledare i svensk bandy! Det var han som satte bollen i rullning. Han fick för sig redan 2008 att orten borde ha en bandyhall. Inte nog med det, han finansierade bygget.

Det är unikt att en person uppfyller alla rollerna - som arenabyggare, sponsor och dessutom påtar sig ett mångårigt ledarskap.

Rättvik Arena, invigdes 2009 av Rättviks störste bandyspelare genom tiderna, Einar Tätting då 86 år gammal, men det var också ett monument över Conny Gesar.

En entreprenör av sällsynt slag. Han startade och ägde ihop med Christian Haupth, Sveriges största Internetspelbolag. Deras vänskap började med studier till civilingenjörer i Linköping.

Från Malta till Rättvik

Gesar återvände till bygden där det en gång började. Resan har gått via kontor och jobb i London, ofta på Malta där bolag är registrerat, verksamhet i 25 länder och 200 anställda

- Det var rätt många som tappade hakan när Conny Gesar föreslog att det skulle byggas en bandyhall i Rättvik, berättar Stefan Pherson, som har varit tränare i  22 år i följd.

-När upphandlingen av hallen gjordes, typ inköp av limträbalkarna, märktes det tydligt hur Connys egenskaper som affärsman kom fram. Varje krona var viktig.

Hallen öppnade drömmarna

-Han har inte Rättviks vräkigaste villa eller skrytigaste bil, nej, Connyhar så långt ifrån ett krösusbeteende man kan komma, fortsätter Stefan. 

Klubben har en stolt historia med 17 säsonger i högsta serien, senast säsongen 1950/51

Men utan inomhushallen hade IFK Rättviks comeback i bandyns elitserie, , varit en overklig dröm. Den ungdomliga given med mycket träning och bra ledarskap på många nivåer har möjliggjort resan från div 1 till bandyns finrum. 

När förbundskaptenerna för de yngre landslagen har tagit ut sina träningstrupper, ibland preliminära VM-trupper, finns det ocksåflera tjejer och killar med från dalaklubben

Stora bandyorter en gång som Forsbacka, Hälleforsnäs, Lesjöfors och Slottsbron har inte kommit tillbaka - de har sakat en framgångsrik hemvändare. 

Men Conny Gesar, släppte inte greppet om IFK Rättvik och sin hembygd  

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils van der Poel är annorlunda. Inte bara för att han blev en världsstjärna på skridsko.  Det kunde ske tack vare annan träning – och han fortsätter i de  spåren.

Just nu laddar han mot Peking hos jägarbataljon i Arvidsjaur. Detta som en konsekvens av ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Försvarsmakten . De har enats om ett samarbeten för att lära av varandra.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Sportbladet fortsätter satsningen på bandy och sänder i höst och vinter alla matcher i elitserien samt Svenska cupen på Sportbladet Play. Samtidigt värvas bandyprofilerna Christoffer Million, från Bandypuls och trefaldige VM- och SM-guldmedaljören Jonas Claesson som experter till redaktionen.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.