Här är de som har betytt mest i Göteborg

Göteborg firar 400 år och det är ett tillfälle att minnas många personligheter. Inte minst har många idrottare blivit kända profiler. Göteborg-Posten har upprättat en lista över de 100 största makthavarna

Gunnar Larsson rankades som den person som har betytt mest för idrotten i Göteborg

.Tio med anknytning till idrotten fick plats. Här är de - i ordning.

15. Gunnar Larsson (1940-2020)

Ordförande IFK Göteborg 

Gunnar Larsson ledde under 19 år den hittills enda svenska klubb som vunnit en europeisk fotbollscup. Förutom dubbla Uefa-cuptitlar, Europacupframgångar och Champions League-meriter bärgade IFK Göteborg under Gunnars ordförandeskap tio av sina 18 SM-guld. Senare även RF-bas.

29. Ingemar Johansson (1932-2009)

Boxare 

Besegrade Eddie Machen inför 53 614 åskådare på Nya Ullevi 1958 och blev världsmästare efter att ha knockat Floyd Patterson sju gånger på Yankee Stadium i New York 26 juni 1959. Matchen följdes av över en miljon svenskar via Radio Luxemburg. Står sedan 2011 staty utanför Ullevi.

 

32. Dennis Andersson (1954-)

Idrottsledare 

Generalsekreterare för Gothia cup som under idrottsledarens 40 år vid rodret växt till världens största ungdomsturnering i fotboll. 1,15 miljoner deltagare från 148 nationer har gett 1,2 miljarder kronor i intäkter och 12 miljarder i turistekonomisk effekt för staden Göteborg.

 

72. Glenn Hysén (1959-)

Fotbollsspelare 

Under sin aktiva fotbollskarriär dubbel Uefacupmästare med IFK Göteborg, engelsk ligamästare, lagkapten i Liverpool och i landslaget. Fick sex getingar av tidningen Expressen efter match mot England på Wembley. Förärades tv-serie i eget namn. En ambassadör för Göteborg som syns och hörs i alla möjliga sammanhang.

 

81. Pia Sundhage (1960-)

Fotbollsspelare 

Damidrottspionjär och flerfaldig svensk mästare för Jitex. Profil i det svenska landslag som vann den första EM-turneringen 1984. Två OS-guld som tränare för USA:s damlandslag, dessutom assisterande förbundskapten i Kina samt förbundskapten för Sverige och Brasilien.

 

84. Gunnar Gren (1920-1991)

Fotbollsspelare 

Tvåmålsskytt i OS-finalen 1948. VM-silver 1958. Vann den första Guldbollen. Representerade samtliga alliansklubbar som spelare och tränare. Svensk och italiensk mästare. Allsvensk skyttekung. Del av AC Milans svenska innertrio Gre-No-Li. Står sedan 1993 staty framför Gamla Ullevi.

 

93. Bengt Bittan Johansson (1926-1983)

Hockeyprofil 

Han populariserade hockeyn i Göteborg och förvandlade på 20 år Frölunda från en lokal angelägenhet till svenska mästare. I dag har klubben fem SM-guld och fyra inteckningar i Champions Hockey League. Det sistnämnda är bäst i Europa.

 

92. Magnus Wislander (1964-)

Handbollsspelare

Spelade 18 mästerskap med handbollslandslaget. På dessa vann ”Slangen” 13 medaljer, varav sex guld. Fick år 2000 utmärkelsen århundradets handbollsspelare av internationella handbollsförbundet. Meste svenske landslagsman och bäste målskytt genom tiderna.

 

98. Våran Gustafsson (1865-1903)

Brottare 

Brottaren Carl ”Våran” Gustafsson var göteborgarnas första stora idrottsstjärna. Kraftkarlar från när och fjärran kom till Göteborg för att brottas. För det mesta vann Gustafsson. Matchen mot den turkiske hovbrottaren Mehmet lär ha lockat 10 000 åskådare.

 

100. Pelle Petterson (1932-)

Seglare och båtkonstruktör

Har vunnit VM-guld, OS-silver och OS-brons i starbåt, ändå är det kanske i första hand som designer och konstruktör som Pelle Petterson är mest ihågkommen. Ritade Volvos klassiska sportbil P1800, som Roger Moore körde i Helgonet, hundratals båtmodeller och mycket annat.

Och så slutligen den mäktigaste personer i Göteborgs 400-åriga historia:

1. Herman Lindholm (1875-1955)

Politiker och stark man 

Herman Lindholms inflytande över Göteborg för hundra år sedan var av en magnitud som i dag nästan ter sig ofattbar. Lindholm var en göteborgsk dominant under Göteborgs storhetstid och det påstås ibland att ingen i Göteborgs historia har haft fler förtroendeuppdrag än Herman Lindholm. Men framför allt är det Liseberg som har skapat hans eftermäle.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Ena dagen förklarar fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson att det är omöjligt och att det inte är någon idé att söka EM för herrar 2028. Nästa dag deklarerar han att det är högt prioriterat att försöka få damernas EM 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.