Här är de som har betytt mest i Göteborg

Göteborg firar 400 år och det är ett tillfälle att minnas många personligheter. Inte minst har många idrottare blivit kända profiler. Göteborg-Posten har upprättat en lista över de 100 största makthavarna

Gunnar Larsson rankades som den person som har betytt mest för idrotten i Göteborg
Annons

.Tio med anknytning till idrotten fick plats. Här är de - i ordning.

15. Gunnar Larsson (1940-2020)

Ordförande IFK Göteborg 

Gunnar Larsson ledde under 19 år den hittills enda svenska klubb som vunnit en europeisk fotbollscup. Förutom dubbla Uefa-cuptitlar, Europacupframgångar och Champions League-meriter bärgade IFK Göteborg under Gunnars ordförandeskap tio av sina 18 SM-guld. Senare även RF-bas.

29. Ingemar Johansson (1932-2009)

Boxare 

Besegrade Eddie Machen inför 53 614 åskådare på Nya Ullevi 1958 och blev världsmästare efter att ha knockat Floyd Patterson sju gånger på Yankee Stadium i New York 26 juni 1959. Matchen följdes av över en miljon svenskar via Radio Luxemburg. Står sedan 2011 staty utanför Ullevi.

 

32. Dennis Andersson (1954-)

Idrottsledare 

Generalsekreterare för Gothia cup som under idrottsledarens 40 år vid rodret växt till världens största ungdomsturnering i fotboll. 1,15 miljoner deltagare från 148 nationer har gett 1,2 miljarder kronor i intäkter och 12 miljarder i turistekonomisk effekt för staden Göteborg.

 

72. Glenn Hysén (1959-)

Fotbollsspelare 

Under sin aktiva fotbollskarriär dubbel Uefacupmästare med IFK Göteborg, engelsk ligamästare, lagkapten i Liverpool och i landslaget. Fick sex getingar av tidningen Expressen efter match mot England på Wembley. Förärades tv-serie i eget namn. En ambassadör för Göteborg som syns och hörs i alla möjliga sammanhang.

 

81. Pia Sundhage (1960-)

Fotbollsspelare 

Damidrottspionjär och flerfaldig svensk mästare för Jitex. Profil i det svenska landslag som vann den första EM-turneringen 1984. Två OS-guld som tränare för USA:s damlandslag, dessutom assisterande förbundskapten i Kina samt förbundskapten för Sverige och Brasilien.

 

84. Gunnar Gren (1920-1991)

Fotbollsspelare 

Tvåmålsskytt i OS-finalen 1948. VM-silver 1958. Vann den första Guldbollen. Representerade samtliga alliansklubbar som spelare och tränare. Svensk och italiensk mästare. Allsvensk skyttekung. Del av AC Milans svenska innertrio Gre-No-Li. Står sedan 1993 staty framför Gamla Ullevi.

 

93. Bengt Bittan Johansson (1926-1983)

Hockeyprofil 

Han populariserade hockeyn i Göteborg och förvandlade på 20 år Frölunda från en lokal angelägenhet till svenska mästare. I dag har klubben fem SM-guld och fyra inteckningar i Champions Hockey League. Det sistnämnda är bäst i Europa.

 

92. Magnus Wislander (1964-)

Handbollsspelare

Spelade 18 mästerskap med handbollslandslaget. På dessa vann ”Slangen” 13 medaljer, varav sex guld. Fick år 2000 utmärkelsen århundradets handbollsspelare av internationella handbollsförbundet. Meste svenske landslagsman och bäste målskytt genom tiderna.

 

98. Våran Gustafsson (1865-1903)

Brottare 

Brottaren Carl ”Våran” Gustafsson var göteborgarnas första stora idrottsstjärna. Kraftkarlar från när och fjärran kom till Göteborg för att brottas. För det mesta vann Gustafsson. Matchen mot den turkiske hovbrottaren Mehmet lär ha lockat 10 000 åskådare.

 

100. Pelle Petterson (1932-)

Seglare och båtkonstruktör

Har vunnit VM-guld, OS-silver och OS-brons i starbåt, ändå är det kanske i första hand som designer och konstruktör som Pelle Petterson är mest ihågkommen. Ritade Volvos klassiska sportbil P1800, som Roger Moore körde i Helgonet, hundratals båtmodeller och mycket annat.

Och så slutligen den mäktigaste personer i Göteborgs 400-åriga historia:

1. Herman Lindholm (1875-1955)

Politiker och stark man 

Herman Lindholms inflytande över Göteborg för hundra år sedan var av en magnitud som i dag nästan ter sig ofattbar. Lindholm var en göteborgsk dominant under Göteborgs storhetstid och det påstås ibland att ingen i Göteborgs historia har haft fler förtroendeuppdrag än Herman Lindholm. Men framför allt är det Liseberg som har skapat hans eftermäle.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ansvariga inom Malmö Redhawks är på hugget. I takt med att nyförvärv ökar - nu har sju nyförvärv presenteras, varav Carl Söderberg är det absoluta klippet - växer  skaran av av sponsorer. Senaste nytt -  Bravida hartagit beslutet  att öka engagemanget som huvudpartner igen. 

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

Världsstjärnan Annika Sörenstam fortsätter att ge tillbaka till golfen. Just nu pågår den nionde upplagan av ANNIKA Invitational Europe och ANNIKA Cup på Isaberg Golfklubb i Småland, 15-17 juni. Ett samarrangemang med Svenska Golfförbundet där Annika frikostigt bjuder på sig själv och tips ur sin långa och framgångsrika karriär till morgondagens stjärnor inom damgolfen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Första avtalet gjordes upp för 50 år sedan. Det består än i dag. Svenska Fotbollförbundet och Folksam har inte tröttnat på varandra utan fortsätter satsningen  och förlänger partneravtalet. 

 Folksam förstärker en position och roll som man vill betona – att vara ”idrottens försäkringsbolag”.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Det är ingen måtta på stjärnglansen och antalet personer när Disovery presenterar medarbetarna vid OS i Tokyo. Men du känner igen de flesta som antingen f d aktiva och framträdande inom idrott eller tidigare synbara i olika TV-kanaler. Det de nu har gemensamt är att de ska guida oss i Discovery+, Kanal 5 och Kanal under några sommarveckor genom Olympiska  spelen iJapan. Lönebudgeten för närmare 50 medarbetare vore rätt intressant ...

60 välkomna miljoner. Glädjen i IFK Norrköping var stor när jätteaffären med ryska klubben Rubin Kazanprese presenterades på torsdagen.  Sead Haksabanovic flyttar dit och fotbolls-Sveriges tredje största affär är ett faktum. Bara Zlatan Ibrahimovic och Alexander Isak har varit dyrare.