Här är de som har betytt mest i Göteborg

Göteborg firar 400 år och det är ett tillfälle att minnas många personligheter. Inte minst har många idrottare blivit kända profiler. Göteborg-Posten har upprättat en lista över de 100 största makthavarna

Gunnar Larsson rankades som den person som har betytt mest för idrotten i Göteborg

.Tio med anknytning till idrotten fick plats. Här är de - i ordning.

15. Gunnar Larsson (1940-2020)

Ordförande IFK Göteborg 

Gunnar Larsson ledde under 19 år den hittills enda svenska klubb som vunnit en europeisk fotbollscup. Förutom dubbla Uefa-cuptitlar, Europacupframgångar och Champions League-meriter bärgade IFK Göteborg under Gunnars ordförandeskap tio av sina 18 SM-guld. Senare även RF-bas.

29. Ingemar Johansson (1932-2009)

Boxare 

Besegrade Eddie Machen inför 53 614 åskådare på Nya Ullevi 1958 och blev världsmästare efter att ha knockat Floyd Patterson sju gånger på Yankee Stadium i New York 26 juni 1959. Matchen följdes av över en miljon svenskar via Radio Luxemburg. Står sedan 2011 staty utanför Ullevi.

 

32. Dennis Andersson (1954-)

Idrottsledare 

Generalsekreterare för Gothia cup som under idrottsledarens 40 år vid rodret växt till världens största ungdomsturnering i fotboll. 1,15 miljoner deltagare från 148 nationer har gett 1,2 miljarder kronor i intäkter och 12 miljarder i turistekonomisk effekt för staden Göteborg.

 

72. Glenn Hysén (1959-)

Fotbollsspelare 

Under sin aktiva fotbollskarriär dubbel Uefacupmästare med IFK Göteborg, engelsk ligamästare, lagkapten i Liverpool och i landslaget. Fick sex getingar av tidningen Expressen efter match mot England på Wembley. Förärades tv-serie i eget namn. En ambassadör för Göteborg som syns och hörs i alla möjliga sammanhang.

 

81. Pia Sundhage (1960-)

Fotbollsspelare 

Damidrottspionjär och flerfaldig svensk mästare för Jitex. Profil i det svenska landslag som vann den första EM-turneringen 1984. Två OS-guld som tränare för USA:s damlandslag, dessutom assisterande förbundskapten i Kina samt förbundskapten för Sverige och Brasilien.

 

84. Gunnar Gren (1920-1991)

Fotbollsspelare 

Tvåmålsskytt i OS-finalen 1948. VM-silver 1958. Vann den första Guldbollen. Representerade samtliga alliansklubbar som spelare och tränare. Svensk och italiensk mästare. Allsvensk skyttekung. Del av AC Milans svenska innertrio Gre-No-Li. Står sedan 1993 staty framför Gamla Ullevi.

 

93. Bengt Bittan Johansson (1926-1983)

Hockeyprofil 

Han populariserade hockeyn i Göteborg och förvandlade på 20 år Frölunda från en lokal angelägenhet till svenska mästare. I dag har klubben fem SM-guld och fyra inteckningar i Champions Hockey League. Det sistnämnda är bäst i Europa.

 

92. Magnus Wislander (1964-)

Handbollsspelare

Spelade 18 mästerskap med handbollslandslaget. På dessa vann ”Slangen” 13 medaljer, varav sex guld. Fick år 2000 utmärkelsen århundradets handbollsspelare av internationella handbollsförbundet. Meste svenske landslagsman och bäste målskytt genom tiderna.

 

98. Våran Gustafsson (1865-1903)

Brottare 

Brottaren Carl ”Våran” Gustafsson var göteborgarnas första stora idrottsstjärna. Kraftkarlar från när och fjärran kom till Göteborg för att brottas. För det mesta vann Gustafsson. Matchen mot den turkiske hovbrottaren Mehmet lär ha lockat 10 000 åskådare.

 

100. Pelle Petterson (1932-)

Seglare och båtkonstruktör

Har vunnit VM-guld, OS-silver och OS-brons i starbåt, ändå är det kanske i första hand som designer och konstruktör som Pelle Petterson är mest ihågkommen. Ritade Volvos klassiska sportbil P1800, som Roger Moore körde i Helgonet, hundratals båtmodeller och mycket annat.

Och så slutligen den mäktigaste personer i Göteborgs 400-åriga historia:

1. Herman Lindholm (1875-1955)

Politiker och stark man 

Herman Lindholms inflytande över Göteborg för hundra år sedan var av en magnitud som i dag nästan ter sig ofattbar. Lindholm var en göteborgsk dominant under Göteborgs storhetstid och det påstås ibland att ingen i Göteborgs historia har haft fler förtroendeuppdrag än Herman Lindholm. Men framför allt är det Liseberg som har skapat hans eftermäle.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Elithockey: Ishockeyns mästarlag, koncernen Färjestad,  med den ideella föreningen, fastighetsbolag och eventbolag närmar sig 200-miljoner strecket i omsättning, eller för att vara exakt 190 577 miljoner kronor.

 Samtidigt växer det egna kapitalet till 130 miljoner från 114 miljoner föregående säsong. Årets resultat var succékantat, 10:e SM-guldet och plus 12 miljoner.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.