Här är de som har betytt mest i Göteborg

Göteborg firar 400 år och det är ett tillfälle att minnas många personligheter. Inte minst har många idrottare blivit kända profiler. Göteborg-Posten har upprättat en lista över de 100 största makthavarna

Gunnar Larsson rankades som den person som har betytt mest för idrotten i Göteborg

.Tio med anknytning till idrotten fick plats. Här är de - i ordning.

15. Gunnar Larsson (1940-2020)

Ordförande IFK Göteborg 

Gunnar Larsson ledde under 19 år den hittills enda svenska klubb som vunnit en europeisk fotbollscup. Förutom dubbla Uefa-cuptitlar, Europacupframgångar och Champions League-meriter bärgade IFK Göteborg under Gunnars ordförandeskap tio av sina 18 SM-guld. Senare även RF-bas.

29. Ingemar Johansson (1932-2009)

Boxare 

Besegrade Eddie Machen inför 53 614 åskådare på Nya Ullevi 1958 och blev världsmästare efter att ha knockat Floyd Patterson sju gånger på Yankee Stadium i New York 26 juni 1959. Matchen följdes av över en miljon svenskar via Radio Luxemburg. Står sedan 2011 staty utanför Ullevi.

 

32. Dennis Andersson (1954-)

Idrottsledare 

Generalsekreterare för Gothia cup som under idrottsledarens 40 år vid rodret växt till världens största ungdomsturnering i fotboll. 1,15 miljoner deltagare från 148 nationer har gett 1,2 miljarder kronor i intäkter och 12 miljarder i turistekonomisk effekt för staden Göteborg.

 

72. Glenn Hysén (1959-)

Fotbollsspelare 

Under sin aktiva fotbollskarriär dubbel Uefacupmästare med IFK Göteborg, engelsk ligamästare, lagkapten i Liverpool och i landslaget. Fick sex getingar av tidningen Expressen efter match mot England på Wembley. Förärades tv-serie i eget namn. En ambassadör för Göteborg som syns och hörs i alla möjliga sammanhang.

 

81. Pia Sundhage (1960-)

Fotbollsspelare 

Damidrottspionjär och flerfaldig svensk mästare för Jitex. Profil i det svenska landslag som vann den första EM-turneringen 1984. Två OS-guld som tränare för USA:s damlandslag, dessutom assisterande förbundskapten i Kina samt förbundskapten för Sverige och Brasilien.

 

84. Gunnar Gren (1920-1991)

Fotbollsspelare 

Tvåmålsskytt i OS-finalen 1948. VM-silver 1958. Vann den första Guldbollen. Representerade samtliga alliansklubbar som spelare och tränare. Svensk och italiensk mästare. Allsvensk skyttekung. Del av AC Milans svenska innertrio Gre-No-Li. Står sedan 1993 staty framför Gamla Ullevi.

 

93. Bengt Bittan Johansson (1926-1983)

Hockeyprofil 

Han populariserade hockeyn i Göteborg och förvandlade på 20 år Frölunda från en lokal angelägenhet till svenska mästare. I dag har klubben fem SM-guld och fyra inteckningar i Champions Hockey League. Det sistnämnda är bäst i Europa.

 

92. Magnus Wislander (1964-)

Handbollsspelare

Spelade 18 mästerskap med handbollslandslaget. På dessa vann ”Slangen” 13 medaljer, varav sex guld. Fick år 2000 utmärkelsen århundradets handbollsspelare av internationella handbollsförbundet. Meste svenske landslagsman och bäste målskytt genom tiderna.

 

98. Våran Gustafsson (1865-1903)

Brottare 

Brottaren Carl ”Våran” Gustafsson var göteborgarnas första stora idrottsstjärna. Kraftkarlar från när och fjärran kom till Göteborg för att brottas. För det mesta vann Gustafsson. Matchen mot den turkiske hovbrottaren Mehmet lär ha lockat 10 000 åskådare.

 

100. Pelle Petterson (1932-)

Seglare och båtkonstruktör

Har vunnit VM-guld, OS-silver och OS-brons i starbåt, ändå är det kanske i första hand som designer och konstruktör som Pelle Petterson är mest ihågkommen. Ritade Volvos klassiska sportbil P1800, som Roger Moore körde i Helgonet, hundratals båtmodeller och mycket annat.

Och så slutligen den mäktigaste personer i Göteborgs 400-åriga historia:

1. Herman Lindholm (1875-1955)

Politiker och stark man 

Herman Lindholms inflytande över Göteborg för hundra år sedan var av en magnitud som i dag nästan ter sig ofattbar. Lindholm var en göteborgsk dominant under Göteborgs storhetstid och det påstås ibland att ingen i Göteborgs historia har haft fler förtroendeuppdrag än Herman Lindholm. Men framför allt är det Liseberg som har skapat hans eftermäle.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Från en position som marknadsledande plattform för livesänd idrott i Norden tar nu Solidsport klivet ut i Europa och öppnar kontor i Hamburg, med sikte på den tyska, schweiziska samt österrikiska marknaden.

-Efterfrågan av sportstreaming fortsätter att växa snabbt, med flera nya investerare i ryggen kan vi fortsätta vår tillväxtresa utanför Nordens gränser, säger vd. Tobias Thalbäck, vd. för Solidsport.

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

-Må den leva för evigt!

Det utbrister Niklas Niva Sjökvist, ordförande i Leksand Superstar, angående idrottens omdiskuterade 51 procentsregel, som garanterar att föreningens medlemmar har det avgörande ägandet och inflytande över föreningens verksamhet. 

Ett av förra säsongens sensationslag i SHL, Leksands IF, hade vid sitt årsmöte i veckan  att ta ställning till fem motioner vars inriktning var att stärka föreningsdemokratin och öka medlemmarnas inflytande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Landets största sponsorföretag, ISP Sport & Marketing, tar sats inför framtiden.

2020 blev omtumlande, men huvudägaren, Andreas Ottermark lyckades att styra rätt i en rad beslut och facit blev utomordentligt. Nu siktar Andreas och hans 30 medarbetare högt - en internationell lansering ska ske, planerna ligger klara och snart inleds offensiven.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Kommande säsong direktsänder streamingtjänsten Viaplay samtliga matcher från världens mest populära fotbollsliga Premier League.Ett nytt avtal mellan Nordic Entertainment Group och Premier League gör det möjligt att välja och vraka bland samtliga matcher i spelschemat.

Under den gångna säsongen satte han personliga rekord med 19 mål och 30 poäng i Minnesota Wild. Och nu kom klubben och erbjöd ett kontrakt värt omkring 358 miljoner kronor. Det innebär en årslön  på cirka 45 miljoner kronor.