Lars skänkte 2 miljoner till Mora IK

Det började med ett mail. ”Kan det verkligen vara sant? Var det någon med stort skämtlynne?”, frågade man sig på Mora IK:s kansli.

En okänd supporter hade som sista önskan att skänka 2 miljoner kronor till klubben. Idag har avlidne Lars Gustavsson en speciell plats i hjärtat hos åtskilliga anhängare till Mora IK och pengarna finns på klubbens konto. 

Mora IK:s klubbdirektör Peter Hermodsson är rörd över den okände supportern, Lars Gustavssons vilja att skänka 2 miljoner till klubben.

Lars Gustavsson blev en anhängare till klubben ishockeylag och besökte hemmamatcherna vid olika tillfällen under åren. Men han gav sig aldrig till känna och därför saknade klubben vetskap om hans kärlek till MIK.

Lars växte upp i Långshyttan, en liten by i södra Dalarna. Tidigt blev han intresserad av idrott, främst ishockey och fotboll Han lärde sig snabbt namn på spelare, statistik och historik. Inom fotbollen följde han flera föreningar i olika länder, men det fanns bara ett ishockeylag, Mora IK.

Väckte ett brinnande intresse

Som liten grabb samlade han på hockeybilder och gillade bilder  bilder på Mora-profiler som Hasse Hansson, Lennart ”Lillstrimma” Svedberg, Stig Östling, Mats ”Tuppen” Lönn. hos Lars väcktes ett brinnande intresse för klubben, en kärlek som aldrig slocknade. 

Lars och barndomsvännen Sten Vickberg, brukade åka till Mora för att se åtminstone en match på plats varje säsong. Då tog de tåget  och det var en av höjdpunkterna för Lars, att få komma till Mora och ta del av atmosfären vid matcherna. 

Undantaget en period i  Långshyttan, bodde Lars i Stockholm, där han jobbade som polis under många år, men var ändå en trogen supporter och behöll sitt medlemskap i MiK. Och, han värnade om sitt dalmål under alla år.

En dag berättade Lars för sin syster att han hade en önskan, att ge Mora IK en gåva, men han blev sjuk och hans önskan kunde inte uppfyllas före hans bortgång.

- Vi blev kontaktade av Lars barndomsvän, Sten Vickberg, som berättade allt detta för oss. Att jag blev rörd och väldigt tacksam är det minsta man kan säga. Det är så oerhört stort, säger Mora IK:s klubbdirektör Peter Hermodsson.

- Lars syster Inger Gustavsson tycker det känns väldigt bra att Mora IK nu får förvalta pengarna så som Lars alltid önskat, säger Sten Vickberg.

Gåvan ska placeras i diskretionär förvaltning hos firma Bäcke & Timerdal som ärr en partner till Mora IK och de utför uppdraget helt utan arvode.

-Vi är hedrade. Jag är uppvuxen i Mora och mitt hjärta brinner för klubben, därför känns det bra att vi har möjlighet att göra detta utan att ta emot någon ersättning säger Johan Bäcke och tillägger:

Bli en daglig påminnelse

-Vi ska förvalta detta hedersfulla uppdrag på bästa möjliga sätt. Pengarna ska placeras i fonder och generera en avkastning som ska investeras i Mora IK:s ungdomsverksamhet.

Den årliga avkastningen ska gå till minst ett projekt med syfte att stärka klubbens värdegrundsarbete och bidra till att skapa en god grund för fostrandet av goda samhällsmedborgare. Valet av olika lämpliga projekt kommer löpande att stämmas av med Lars syster Inger Gustavsson och Lars barndomsvän, Sten Vickberg.

-Jag och hela Mora IK vill på bästa möjliga sätt hedra minnet av Lars Gustavsson och låta hans gåva bli en daglig påminnelse om det goda i hans tanke och gärning för klubben, betonar Peter Hermodsson.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Söndag 3 juli startar Gotland Runt och föregås av tre dagars festligheter vid Wasahamnen på Djurgården, där 75 000 besökare väntas. Tävlingsarrangören KSSS, Kungliga Svenska Segel Sällskapet, ser behovet av fler gästhamnsplatser i centrala Stockholm och framför allt på Djurgården. Klubben är beredd att investera långsiktigt i en ny gästhamn. 

– Drömmen är invigning lagom till vårt 200-årsjubileum år 2030, säger Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.