Lars skänkte 2 miljoner till Mora IK

Det började med ett mail. ”Kan det verkligen vara sant? Var det någon med stort skämtlynne?”, frågade man sig på Mora IK:s kansli.

En okänd supporter hade som sista önskan att skänka 2 miljoner kronor till klubben. Idag har avlidne Lars Gustavsson en speciell plats i hjärtat hos åtskilliga anhängare till Mora IK och pengarna finns på klubbens konto. 

Mora IK:s klubbdirektör Peter Hermodsson är rörd över den okände supportern, Lars Gustavssons vilja att skänka 2 miljoner till klubben.

Lars Gustavsson blev en anhängare till klubben ishockeylag och besökte hemmamatcherna vid olika tillfällen under åren. Men han gav sig aldrig till känna och därför saknade klubben vetskap om hans kärlek till MIK.

Lars växte upp i Långshyttan, en liten by i södra Dalarna. Tidigt blev han intresserad av idrott, främst ishockey och fotboll Han lärde sig snabbt namn på spelare, statistik och historik. Inom fotbollen följde han flera föreningar i olika länder, men det fanns bara ett ishockeylag, Mora IK.

Väckte ett brinnande intresse

Som liten grabb samlade han på hockeybilder och gillade bilder  bilder på Mora-profiler som Hasse Hansson, Lennart ”Lillstrimma” Svedberg, Stig Östling, Mats ”Tuppen” Lönn. hos Lars väcktes ett brinnande intresse för klubben, en kärlek som aldrig slocknade. 

Lars och barndomsvännen Sten Vickberg, brukade åka till Mora för att se åtminstone en match på plats varje säsong. Då tog de tåget  och det var en av höjdpunkterna för Lars, att få komma till Mora och ta del av atmosfären vid matcherna. 

Undantaget en period i  Långshyttan, bodde Lars i Stockholm, där han jobbade som polis under många år, men var ändå en trogen supporter och behöll sitt medlemskap i MiK. Och, han värnade om sitt dalmål under alla år.

En dag berättade Lars för sin syster att han hade en önskan, att ge Mora IK en gåva, men han blev sjuk och hans önskan kunde inte uppfyllas före hans bortgång.

- Vi blev kontaktade av Lars barndomsvän, Sten Vickberg, som berättade allt detta för oss. Att jag blev rörd och väldigt tacksam är det minsta man kan säga. Det är så oerhört stort, säger Mora IK:s klubbdirektör Peter Hermodsson.

- Lars syster Inger Gustavsson tycker det känns väldigt bra att Mora IK nu får förvalta pengarna så som Lars alltid önskat, säger Sten Vickberg.

Gåvan ska placeras i diskretionär förvaltning hos firma Bäcke & Timerdal som ärr en partner till Mora IK och de utför uppdraget helt utan arvode.

-Vi är hedrade. Jag är uppvuxen i Mora och mitt hjärta brinner för klubben, därför känns det bra att vi har möjlighet att göra detta utan att ta emot någon ersättning säger Johan Bäcke och tillägger:

Bli en daglig påminnelse

-Vi ska förvalta detta hedersfulla uppdrag på bästa möjliga sätt. Pengarna ska placeras i fonder och generera en avkastning som ska investeras i Mora IK:s ungdomsverksamhet.

Den årliga avkastningen ska gå till minst ett projekt med syfte att stärka klubbens värdegrundsarbete och bidra till att skapa en god grund för fostrandet av goda samhällsmedborgare. Valet av olika lämpliga projekt kommer löpande att stämmas av med Lars syster Inger Gustavsson och Lars barndomsvän, Sten Vickberg.

-Jag och hela Mora IK vill på bästa möjliga sätt hedra minnet av Lars Gustavsson och låta hans gåva bli en daglig påminnelse om det goda i hans tanke och gärning för klubben, betonar Peter Hermodsson.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Malmö Redhawks är ett av de första SHL-lagen att redovisa det ekonomiska utfallet för säsongen 2022-2023.

 I en intervju på föreningens hemsida meddelar ordföranden Mats Larsson att koncernresultatet slutar på minus 19,9 miljoner kronor.

Han försäkrar att elitlicensen inte ska vara i fara efter avstämning med SHL och ishockeyförbundets licensnämnd.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.

Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.