Lars skänkte 2 miljoner till Mora IK

Det började med ett mail. ”Kan det verkligen vara sant? Var det någon med stort skämtlynne?”, frågade man sig på Mora IK:s kansli.

En okänd supporter hade som sista önskan att skänka 2 miljoner kronor till klubben. Idag har avlidne Lars Gustavsson en speciell plats i hjärtat hos åtskilliga anhängare till Mora IK och pengarna finns på klubbens konto. 

Mora IK:s klubbdirektör Peter Hermodsson är rörd över den okände supportern, Lars Gustavssons vilja att skänka 2 miljoner till klubben.

Lars Gustavsson blev en anhängare till klubben ishockeylag och besökte hemmamatcherna vid olika tillfällen under åren. Men han gav sig aldrig till känna och därför saknade klubben vetskap om hans kärlek till MIK.

Lars växte upp i Långshyttan, en liten by i södra Dalarna. Tidigt blev han intresserad av idrott, främst ishockey och fotboll Han lärde sig snabbt namn på spelare, statistik och historik. Inom fotbollen följde han flera föreningar i olika länder, men det fanns bara ett ishockeylag, Mora IK.

Väckte ett brinnande intresse

Som liten grabb samlade han på hockeybilder och gillade bilder  bilder på Mora-profiler som Hasse Hansson, Lennart ”Lillstrimma” Svedberg, Stig Östling, Mats ”Tuppen” Lönn. hos Lars väcktes ett brinnande intresse för klubben, en kärlek som aldrig slocknade. 

Lars och barndomsvännen Sten Vickberg, brukade åka till Mora för att se åtminstone en match på plats varje säsong. Då tog de tåget  och det var en av höjdpunkterna för Lars, att få komma till Mora och ta del av atmosfären vid matcherna. 

Undantaget en period i  Långshyttan, bodde Lars i Stockholm, där han jobbade som polis under många år, men var ändå en trogen supporter och behöll sitt medlemskap i MiK. Och, han värnade om sitt dalmål under alla år.

En dag berättade Lars för sin syster att han hade en önskan, att ge Mora IK en gåva, men han blev sjuk och hans önskan kunde inte uppfyllas före hans bortgång.

- Vi blev kontaktade av Lars barndomsvän, Sten Vickberg, som berättade allt detta för oss. Att jag blev rörd och väldigt tacksam är det minsta man kan säga. Det är så oerhört stort, säger Mora IK:s klubbdirektör Peter Hermodsson.

- Lars syster Inger Gustavsson tycker det känns väldigt bra att Mora IK nu får förvalta pengarna så som Lars alltid önskat, säger Sten Vickberg.

Gåvan ska placeras i diskretionär förvaltning hos firma Bäcke & Timerdal som ärr en partner till Mora IK och de utför uppdraget helt utan arvode.

-Vi är hedrade. Jag är uppvuxen i Mora och mitt hjärta brinner för klubben, därför känns det bra att vi har möjlighet att göra detta utan att ta emot någon ersättning säger Johan Bäcke och tillägger:

Bli en daglig påminnelse

-Vi ska förvalta detta hedersfulla uppdrag på bästa möjliga sätt. Pengarna ska placeras i fonder och generera en avkastning som ska investeras i Mora IK:s ungdomsverksamhet.

Den årliga avkastningen ska gå till minst ett projekt med syfte att stärka klubbens värdegrundsarbete och bidra till att skapa en god grund för fostrandet av goda samhällsmedborgare. Valet av olika lämpliga projekt kommer löpande att stämmas av med Lars syster Inger Gustavsson och Lars barndomsvän, Sten Vickberg.

-Jag och hela Mora IK vill på bästa möjliga sätt hedra minnet av Lars Gustavsson och låta hans gåva bli en daglig påminnelse om det goda i hans tanke och gärning för klubben, betonar Peter Hermodsson.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Obstacle course racing, som är samlingsnamnet för tävlingar som Tough Viking och Spartan, och tro det eller ej, de är på väg in i idrottens finrum. Mycket talar för att OCR gör sin debut i olympiska spelen 2028 i Los Angeles. Vägen dit sker genom en bakdörr, nämligen som en av grenarna i Modern femkamp.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.