Lars skänkte 2 miljoner till Mora IK

Det började med ett mail. ”Kan det verkligen vara sant? Var det någon med stort skämtlynne?”, frågade man sig på Mora IK:s kansli.

En okänd supporter hade som sista önskan att skänka 2 miljoner kronor till klubben. Idag har avlidne Lars Gustavsson en speciell plats i hjärtat hos åtskilliga anhängare till Mora IK och pengarna finns på klubbens konto. 

Lars Gustavsson blev en anhängare till klubben ishockeylag och besökte hemmamatcherna vid olika tillfällen under åren. Men han gav sig aldrig till känna och därför saknade klubben vetskap om hans kärlek till MIK.

Lars växte upp i Långshyttan, en liten by i södra Dalarna. Tidigt blev han intresserad av idrott, främst ishockey och fotboll Han lärde sig snabbt namn på spelare, statistik och historik. Inom fotbollen följde han flera föreningar i olika länder, men det fanns bara ett ishockeylag, Mora IK.

Väckte ett brinnande intresse

Som liten grabb samlade han på hockeybilder och gillade bilder  bilder på Mora-profiler som Hasse Hansson, Lennart ”Lillstrimma” Svedberg, Stig Östling, Mats ”Tuppen” Lönn. hos Lars väcktes ett brinnande intresse för klubben, en kärlek som aldrig slocknade. 

Lars och barndomsvännen Sten Vickberg, brukade åka till Mora för att se åtminstone en match på plats varje säsong. Då tog de tåget  och det var en av höjdpunkterna för Lars, att få komma till Mora och ta del av atmosfären vid matcherna. 

Undantaget en period i  Långshyttan, bodde Lars i Stockholm, där han jobbade som polis under många år, men var ändå en trogen supporter och behöll sitt medlemskap i MiK. Och, han värnade om sitt dalmål under alla år.

En dag berättade Lars för sin syster att han hade en önskan, att ge Mora IK en gåva, men han blev sjuk och hans önskan kunde inte uppfyllas före hans bortgång.

- Vi blev kontaktade av Lars barndomsvän, Sten Vickberg, som berättade allt detta för oss. Att jag blev rörd och väldigt tacksam är det minsta man kan säga. Det är så oerhört stort, säger Mora IK:s klubbdirektör Peter Hermodsson.

- Lars syster Inger Gustavsson tycker det känns väldigt bra att Mora IK nu får förvalta pengarna så som Lars alltid önskat, säger Sten Vickberg.

Gåvan ska placeras i diskretionär förvaltning hos firma Bäcke & Timerdal som ärr en partner till Mora IK och de utför uppdraget helt utan arvode.

-Vi är hedrade. Jag är uppvuxen i Mora och mitt hjärta brinner för klubben, därför känns det bra att vi har möjlighet att göra detta utan att ta emot någon ersättning säger Johan Bäcke och tillägger:

Bli en daglig påminnelse

-Vi ska förvalta detta hedersfulla uppdrag på bästa möjliga sätt. Pengarna ska placeras i fonder och generera en avkastning som ska investeras i Mora IK:s ungdomsverksamhet.

Den årliga avkastningen ska gå till minst ett projekt med syfte att stärka klubbens värdegrundsarbete och bidra till att skapa en god grund för fostrandet av goda samhällsmedborgare. Valet av olika lämpliga projekt kommer löpande att stämmas av med Lars syster Inger Gustavsson och Lars barndomsvän, Sten Vickberg.

-Jag och hela Mora IK vill på bästa möjliga sätt hedra minnet av Lars Gustavsson och låta hans gåva bli en daglig påminnelse om det goda i hans tanke och gärning för klubben, betonar Peter Hermodsson.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Svenska  Fransesco Zet hörde till favoriterna i Elitloppet och hade en efterlängtad revansch och de fem segermiljonerna  i sikte. Inledningen stärkte förväntningarna, kusken Örjan Kihlström styrde till till spets och tränaren Daniel Reden log, Men franska Horsy Dream stod för en våldsam speed och var särklassig. ” Det  var som ett jetplan kom, som Örjan Kihlström kommenterade avgörandet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.