Som hämtat ur ett filmmanus - till en dag

Daniel Redén fick uppleva sina drömmar från yngre tonåren. Han blev travtränare och kusk – men tvingades också till en förnedring. 

Han var naturbegåvningen som kunde umgås med hästar som det mest självklara i sitt liv. Han hoppade av gymnasiet och blev handplockad av miljardären Bengt Ågerup och fick förtroendet och tillgången till miljoner för att bygga sitt stall och sin verksamhet. Daniel flög till USA för att leta efter drömhästar.

Allt  var perfekt - till den dag då han fick tips om Propulsion. 

Alllt var idealiskt, historien om en grabb gått den långa vägen och lyckats maximalt. Med sina hästar vann han det mesta. Segrar och miljonerna bara ökade i antal.

Kulmen på karriären var triumfen i Eliloppet den 31 maj 2020, visserligen med Örjan Kihlström i sulkyn bakom Propulsion, men med Daniel som ansvarig tränare.

Till avslöjandet

Glädjen var total. Allt var som hämtat ur ett manus.

Endast två dagar senare krossades allt. Den norska travsajten tgn.no avslöjade att USA-födda Propulsion blivit nervsnittad – hästen blir oförmögen att känna smärta, ett ingrepp som det är förbjudet att tävla med i Sverige och resten av Europa.

”En vecka som började som en av de allra bästa i mitt liv förvandlades i 

tisdags till en mardröm som inte verkar ha något slut”, skrev Redén i ett öppet brev.

Han hävdar att Propulsion inte blivit nervsnittad utan att det handlar om ett annat ingrepp där känselbortfallet bara är temporärt. I dag, två år senare står domen klar. Redén blir av med segern, stalllet, Medical AB,tvingas betala tillbaka 26 miljoner kronor i prispengar och Daniel måste dessutom böta 100 000 kronor. 

Inte nog med det, Propulsion kommer aldrig mer ut på en travbana igen. Hästen tillåts inte att tävla mera. Den har gjort sitt.

Så lyder  den  slutgiltig domen kommit från Svensk travsports överdomstol.

Olika uppfattningar

Beslutet att ändå döma Redén är grundat på att nämnden anser att han brustit i sitt strikta tränaransvar.

Redén och hans juridiska ombud, Jesper Arvenberg, har menat att han bör frias från det strikta tränaransvaret då det inte finns någon utredning som bevisar att ingreppet har skett eller om det har haft full effekt eller om det har påverkat hästens prestationsförmåga eller temperament.

– Hela ärendet har varit tungt för alla inblandade och för hela travsporten. Det är nu en lättnad att ärendet är utagerat och båda parter har fått lägga fram sin syn på ärendet och två oberoende instanser i STAD och ÖD har fått bedöma detta, säger Maria Croon, vd på Svensk Travsport i ett pressmeddelande.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tretorn har haft en stark koppling till tennisen under många år vilket och det har även inkluderat ett mångårigt samarbete som officiell bollpartnermed tennisveckorna i Båstad  Ett samarbete som nu förlängs tillsammans med WTA och ATP turneringarna på Nordea Open  4–17 juli .

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

2013 kom 216 888 åskådare på plats, 2017  ännu flera, nämligen 240 045 och nu, dagen innan premiären rapporteras 517 000 biljetter sålda. Damernas EM blir en succé, det står redan klart, rapporterar TT. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.