Som hämtat ur ett filmmanus - till en dag

Daniel Redén fick uppleva sina drömmar från yngre tonåren. Han blev travtränare och kusk – men tvingades också till en förnedring. 

Han var naturbegåvningen som kunde umgås med hästar som det mest självklara i sitt liv. Han hoppade av gymnasiet och blev handplockad av miljardären Bengt Ågerup och fick förtroendet och tillgången till miljoner för att bygga sitt stall och sin verksamhet. Daniel flög till USA för att leta efter drömhästar.

Allt  var perfekt - till den dag då han fick tips om Propulsion. 

Alllt var idealiskt, historien om en grabb gått den långa vägen och lyckats maximalt. Med sina hästar vann han det mesta. Segrar och miljonerna bara ökade i antal.

Kulmen på karriären var triumfen i Eliloppet den 31 maj 2020, visserligen med Örjan Kihlström i sulkyn bakom Propulsion, men med Daniel som ansvarig tränare.

Till avslöjandet

Glädjen var total. Allt var som hämtat ur ett manus.

Endast två dagar senare krossades allt. Den norska travsajten tgn.no avslöjade att USA-födda Propulsion blivit nervsnittad – hästen blir oförmögen att känna smärta, ett ingrepp som det är förbjudet att tävla med i Sverige och resten av Europa.

”En vecka som började som en av de allra bästa i mitt liv förvandlades i 

tisdags till en mardröm som inte verkar ha något slut”, skrev Redén i ett öppet brev.

Han hävdar att Propulsion inte blivit nervsnittad utan att det handlar om ett annat ingrepp där känselbortfallet bara är temporärt. I dag, två år senare står domen klar. Redén blir av med segern, stalllet, Medical AB,tvingas betala tillbaka 26 miljoner kronor i prispengar och Daniel måste dessutom böta 100 000 kronor. 

Inte nog med det, Propulsion kommer aldrig mer ut på en travbana igen. Hästen tillåts inte att tävla mera. Den har gjort sitt.

Så lyder  den  slutgiltig domen kommit från Svensk travsports överdomstol.

Olika uppfattningar

Beslutet att ändå döma Redén är grundat på att nämnden anser att han brustit i sitt strikta tränaransvar.

Redén och hans juridiska ombud, Jesper Arvenberg, har menat att han bör frias från det strikta tränaransvaret då det inte finns någon utredning som bevisar att ingreppet har skett eller om det har haft full effekt eller om det har påverkat hästens prestationsförmåga eller temperament.

– Hela ärendet har varit tungt för alla inblandade och för hela travsporten. Det är nu en lättnad att ärendet är utagerat och båda parter har fått lägga fram sin syn på ärendet och två oberoende instanser i STAD och ÖD har fått bedöma detta, säger Maria Croon, vd på Svensk Travsport i ett pressmeddelande.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.