Över 1 000 SHL-matcher får räcka

Tidernas meste SHL-spelare gör i vår sitt sista byte. Frölunda-spelaren Joel Lundqvist, 41 år den 2 mars, meddelade på tisdagen att den här säsongen, den 20:e, blir hans sista i SHL.

Joel avslöjade sitt beslut vid träningen under förmiddagen.

Ett liv utan hockey, det blir nytt för Joel Lundqvist, 41 år den 2 mars

-Det var känslosamt, men det här har växt fram under säsongen. Efter slutspelet i vår börjar ett nytt liv. Det har varit mycket  tankar och känslor men jag har landat i att jag känner mig klar, förklarade Joel på Frölundas hemsida.

Ärlig mot alla

Hans tvillingbror, Henrik, som tvingades sluta 2021 efter en hjärtoperation, har varit bollplank till Joel,  när beslutet växte fram.

-Jag vill vara ärlig mot föreningen, mina lagkamrater, fans och inte minst mig själv, sade Joel.

Hans CV är välfyllt eller vad sägs om tre VM-guld med Tre Kronor, fyra SM-guld med Frölunda, fyra Champions Hockey League-titlar samt en mängd klubbrekord i Frölunda och SHL.

 Redan i november 2022 passerade han rekordet i antal spelade, SHL, 1 048. Ett rekord som har växt och fortsätter att växa till sista bytet i Scandinavium eller någon annan SHL-arena i mars/april.

Tjänade 170 000 kr i månaden

Joel lämnar inte ishockeyn lottlös, Tre säsonger med Dallas Stars i NHL, totalt 114 matcher, 2007-2009, gav förstås avtryck på bankkontot. Joel kan inte utmana brorsan Henriks rekordgage i 100 miljoner- klassen som ”King Henrik” erhöll årligen under 15 säsonger med New York Rangers..

Joel fick aldrig NHL-karriären att lyfta på allvar, hans all round-skicklighet uppskattades inte av Dallas-ledningen. Inte alls som i Frölunda där nummer 20 är en ett heligt nummer. Var säker att tröjan åker upp i taket vid lämpligt tillfälle.

Med all rätt har Joel de senaste säsongerna varit lagets högst betalde spelare. För taxeringsåret 2022, och som visar inkomst av tjänst under 2021, är Joels löneuppgifter 1 988 158 kronor, eller cirka 170 00 kronor/månaden. 

Han debuterade i Frölundas A-lag i oktober 2000 och innehar i dag alla rekord som går att sätta på pränt i föreningen, även antalet utvisningsminuter.  Han har haft kaptensbindeln i 14 säsonger och är inget annat än kaptenernas kapten i SHL.

Klubbens fanbärare

Mindre vänliga tungor vill hävda att Joels stora erfarenhet och karisma på isen ger honom, och laget, fördelar hos SHL:s domarkår.

Det är förstås elakt förtal – vad som är sant är att Joel Lundqvist varit den perfekta fanbäraren, för Frölunda, för SHL och svensk ishockey i över 20 år.

SHL-publiken får passa på att hylla en av de allra största – våren  2023 spelar Åre-födde Joel sin sista match.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.