Över 1 000 SHL-matcher får räcka

Tidernas meste SHL-spelare gör i vår sitt sista byte. Frölunda-spelaren Joel Lundqvist, 41 år den 2 mars, meddelade på tisdagen att den här säsongen, den 20:e, blir hans sista i SHL.

Joel avslöjade sitt beslut vid träningen under förmiddagen.

Ett liv utan hockey, det blir nytt för Joel Lundqvist, 41 år den 2 mars

-Det var känslosamt, men det här har växt fram under säsongen. Efter slutspelet i vår börjar ett nytt liv. Det har varit mycket  tankar och känslor men jag har landat i att jag känner mig klar, förklarade Joel på Frölundas hemsida.

Ärlig mot alla

Hans tvillingbror, Henrik, som tvingades sluta 2021 efter en hjärtoperation, har varit bollplank till Joel,  när beslutet växte fram.

-Jag vill vara ärlig mot föreningen, mina lagkamrater, fans och inte minst mig själv, sade Joel.

Hans CV är välfyllt eller vad sägs om tre VM-guld med Tre Kronor, fyra SM-guld med Frölunda, fyra Champions Hockey League-titlar samt en mängd klubbrekord i Frölunda och SHL.

 Redan i november 2022 passerade han rekordet i antal spelade, SHL, 1 048. Ett rekord som har växt och fortsätter att växa till sista bytet i Scandinavium eller någon annan SHL-arena i mars/april.

Tjänade 170 000 kr i månaden

Joel lämnar inte ishockeyn lottlös, Tre säsonger med Dallas Stars i NHL, totalt 114 matcher, 2007-2009, gav förstås avtryck på bankkontot. Joel kan inte utmana brorsan Henriks rekordgage i 100 miljoner- klassen som ”King Henrik” erhöll årligen under 15 säsonger med New York Rangers..

Joel fick aldrig NHL-karriären att lyfta på allvar, hans all round-skicklighet uppskattades inte av Dallas-ledningen. Inte alls som i Frölunda där nummer 20 är en ett heligt nummer. Var säker att tröjan åker upp i taket vid lämpligt tillfälle.

Med all rätt har Joel de senaste säsongerna varit lagets högst betalde spelare. För taxeringsåret 2022, och som visar inkomst av tjänst under 2021, är Joels löneuppgifter 1 988 158 kronor, eller cirka 170 00 kronor/månaden. 

Han debuterade i Frölundas A-lag i oktober 2000 och innehar i dag alla rekord som går att sätta på pränt i föreningen, även antalet utvisningsminuter.  Han har haft kaptensbindeln i 14 säsonger och är inget annat än kaptenernas kapten i SHL.

Klubbens fanbärare

Mindre vänliga tungor vill hävda att Joels stora erfarenhet och karisma på isen ger honom, och laget, fördelar hos SHL:s domarkår.

Det är förstås elakt förtal – vad som är sant är att Joel Lundqvist varit den perfekta fanbäraren, för Frölunda, för SHL och svensk ishockey i över 20 år.

SHL-publiken får passa på att hylla en av de allra största – våren  2023 spelar Åre-födde Joel sin sista match.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.