Ny hockeyliga öppnar för tjejerna

Damkronornas målvakt, Emma Söderberg, 25 år, och årets spelare i svensk damishockey 2023, skrev natten till tisdagen historia. 

Som första svenska spelare blev Emma ”draftad” (vald) i PWHL, nystartade Professional Women´s Hockey League.

Draften, den första i sitt slag för damer, ägde rum i Toronto och Emma valdes i tionde rundan och som 58:e spelare av Boston.

Nya möjligheter öppnar sig för tjejer inom ishockeyn. Att bli yrkesspelare på andra sidan tlanten och tjäna stora pengar. Målvakten Emma Söderberg går i bräschen. Foto : Fredrik Sandberg / TT

Damkronornas målvakt, Emma Söderberg, 25 år, och årets spelare i svensk damishockey 2023, skrev natten till tisdagen historia. 

Som första svenska spelare blev Emma ”draftad” (vald) i PWHL, nystartade Professional Women´s Hockey League.

Draften, den första i sitt slag för damer, ägde rum i Toronto och Emma valdes i tionde rundan och som 58:e spelare av Boston.

Totalt var 268 spelare valbara. En överväldigande majoritet var från Kanada/USA, världens två ledande damnationer.

 -Jag är överväldigad, och ser verkligen fram mot detta nya steg i min karriär. Jag känner en stor ära, skriver Emma i mail till Idrottens Affärer.

Hon är skolad i plantskolan Järved  utanför Örnsköldsvik och är uppväxt i en riktig hockeyfamilj, hennes far Ove är ett välkänt hockeynamn i Ångermanland. Hennes bror Oskar spelar för Vallentuna i Hockeyettan.  Som ung flicka hade hon Kim Martin, klassisk svensk målvaktshjälte med bland annat OS-silver 2006, som stor förebild.

Via Modo, Damkronorna och collegeishockey, Minnesota Duluth. tar nu Emma plats i PWHL, damishockeyns svar på damfotbollens frammarsch i idrottsvärlden. Vid dam-VM i Brampton  Kanada i våras tog Emma plats i turneringens All Star lag.

Den nya ligan, nedsläpp i januari, omfattar den första säsongen sex lag, utöver Boston även Ottawa, Montreal , Minnesota, New York och Montreal. För 2024 planeras 24 omgångar, för att kommande säsonger utöka antal omgångar.

Ännu en svensk spelare, Modo:s Lina Ljungblom, får chansen i PWHL. Hon valdes i 15;e rundan som 90:e spelare och får Montreal som ny klubbadress.  Hon har avtal med Modo, och det är oklart om hon redan i höst lämnar för den nya ligan.

Enligt uppgifter till Idrottens Affärer kommer de bäst betalda spelarna att tjäna minst 900 000 kronor per säsong i PWHL. Fjärran från NHL:s miljonersättningar där ”rookien” Leo Carlsson, tidigare Örebro, nu i Anaheim, fyller på kontot med tio miljoner kronor.

Nyhetsbyrån AP uppger att lagens trupper ska innehålla 23 spelare och sex spelare i varje lag erbjudas treårskontrakt värt mint 80 000 per/år eller närmast 900 000 kronor. Enligt besked från ligan får kontraktsförhandlingar inledas först efter den 21 september.

NHL-organisationen har i olika uttalanden lovat ekonomisk uppbackning.

  Efter intiativ av Mark Walter, delägare till basebollaget Los Angeles Dodgers, har två tidigare mindre proffsligor för damer förts samman i PWHL. Tennisprofilen och legendaren Billie Jean King, och talesperson för kvinnors rättigheter, är ledamot i PWHL:s styrelse.

-I flera avseenden känns det här overkligt. Vi tjejer har länge efterfrågat en ny plattform, och det här känns som ett historiskt steg, summerar Emma Söderberg.

Frågan är förstås vad PWHL innebär för SDHL, den svenska ligan och Damkronorna. Enligt besked från PWHL kommer internationella fönster, för VM och OS, att respekteras med ligauppehåll för dessa turneringar. Till skillnad från NHL.

-All internationell erfarenhet är bra, och jag ser bara positivt på PWHL. Det är en jättechans för våra tjejer, dels att utvecklas spelmässigt, dels att erbjudas ekonomisk ersättning, menar Uffe Lundberg, förbundskapten för Damkronorna.

Även Oscar Alsenfelt, sportchef på SDHL, är positiv till den nya ligan.

-Ja, absolut, för våra unga tjejer kan det bli en dröm att få spela i USA/Kanada, precis som det har varit för våra killar i alla år. 

- Visst kan vi känna en långsiktig påverkan för vår egen liga, men varför ska vi oroa oss. Ännu vet vi alldeles för lite om framtiden för PWHL. Men hur SDHL:s perspektiv önskar vi den ligan lycka till, säger Oscar Alsenfelt.

-Ju fler tjejer som får chansen att spela ishockey, och dessutom få chansen att tjäna pengar på det, ju bättre för SDHL och svensk ishockey i stort, avslutar Oscar Alsenfelt.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det är en synnerligen märklig situation som råder på Svenska Fotbollförbundet. Avgående generalsekreteraren, Håkan Sjöstrand, förhandlar med förbundskaptenen, Janne Andersson om dennes framtid som redan framstår som synnerligen osäker.

Två tidigare oumbärliga krafter kan efter nyår faktiskt vara arbetslösa... 

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Micke Thoren var till synes outtröttlig. Men efter 14 år som vd för En Svensk Klassiker och ideliga nya påhitt för att locka motionsbenägna människor kände han att gränsen var nådd. Nu skulle nån annan få överta ansvaret att locka och inspirera ung som gammal. På onsdagen presenterades ersättaren, 50-årige Johan Grundin med en klassiker, som 25-åring, på sitt cv, men med desto mer digital kunskap från bilindustrin och konsumentvaror, men närmast som marknadschef för Google Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen