Imponerande, Önerud gör sin 500:e match

äsongstarten har varit en missräkning för guldjagande Rögle i SHL-ishockeyn. Endast 16 poäng och en 12:e plats efter 14 omgångar tvingar Bjäre-laget att agera och öppna plånboken på vid gavel.

Under onsdagen meddelades att 27-årige backen Lucas Ekeståhl Jonsson bryter sitt kontakt med schweiziska Kloten och återvänder till Rögle där han tidigare spelat 2020-2022. Kontraktet gäller resten av säsongen och enligt uppgifter till Idrottens Affärer uppgår månadslönen till över 300 000 kronor.

Imponerande! Simon Önerud ska göra sin 500:e match i HV71 Foto: Mikael Fritzon / TT

Han blir därmed en av seriens högst betalda spelare. För Rögles hemsida berättar han att Rögle var det enda alternativet, sedan tillvaron i Kloten inte blivit vad han hoppats på.

-Jag var inte nöjd med min speltid,  och Klotens ledning och jag drog inte åt samma håll. Nu är jag rejält taggad över att komma hem och få spela inför Sveriges bästa hockeypublik, säger han till hemsidan.

"Som att komma hem"

Under sin andra säsong 2021-2022 noterade han 36 poäng på 52 matcher och var på fjärde plats i backarnas poängliga. Rögle får tillbaka en all round-back, defensivt skicklig men också stark i numerära överlägen.

Från Schweiz har han följt Rögles säsong-inledning.

-Lite tunga axlar just nu, och flera som inte fått den utdelning man hoppats på och power play har inte kuggat i riktigt. Men potentialen finns där, och jag är övertygad om att kapacitet finns för att slåss om guldet i vår, sammanfattar Lucas Ekeståhl Jonsson.

Åtskilligt är sig likt i Rögle sedan han lämnade. Den sportsliga ledningen är densamma, tvillingarna Abbot, Cris, sportchef, och Cam, tränare. I kansliet styr klubbdirektör Daniel Koch. Fortsatt tung investerare är familjeföretaget Backahill, med stark koppling till familjen Paulsson, bygg och fastigheter.

-För mig är det som att komma hem, menar Lucas, född i Stockholm, uppväxt i Umeå, hockeyutbildad i Björklöven.   Modo, TPS Åbo och Färjestad är tidigare klubbar i karriären. I Kloten antecknades han för 30 poäng (5+25) på 45 matcher förra säsongen – men också minus 16 i den viktiga plus minus statistiken.

Det är inte bara Rögle som försöker spetsa truppen. I Oskarshamn, på 13:e plats, har sportchefen Thomas Fröberg hittat kanadensaren Austin Wagner, 26 år med bland annat 178 matcher i NHL, merparten i Los Angeles Kings.  Han har inte spelat den här säsongen. Beskrivs som extremt snabb, kan spela både center och ytterforward men är förstås en rejäl chansning.

Jumboplacerade HV 71 har nyligen gjort klart med  amerikanen Nick Shore, 31 år, tillbaka i Jönköping efter 25 matcher och 18 poäng (5+13) och del av den succéfyllda avslutningen förra säsongen då laget räddades undan kvalstrid. Shore har redan presenterat sig med viktiga 3-2 målet mot Oskarshamn i förra omgången.

 Öneruds  500:e match

När HV 71 på torsdagen möter Skellefteå hemma i Husqvarna Garden gör Simon Önerud sin  500:e för HV, ett jubileum värt att applådera.

Samtliga spelare i torsdagens omgång kommer att hedra 29-årige amerikanen Adam Johnson död i en match för brittiska Nottingham Panthers i brittiska ligan. SHL-spelarna kommer att spela med dekaler som brittiska Elite of Icehockey tagit fram. Johnson träffades av en skridsko över halsen i en matchsituation. Han spelade under säsongen 2020-2021 för Malmö Redhawks , totalt 21 matcher.

Efter beslut av polismyndigheten gäller tills vidare förbud mot införsel av alla slags väskor vid arrangemang av SHL, SDHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan.  Det är trygghetsstärkande åtgärder för publik och personal med anledning av förhöjd hotbild mot Sverige.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen