Imponerande, Önerud gör sin 500:e match

äsongstarten har varit en missräkning för guldjagande Rögle i SHL-ishockeyn. Endast 16 poäng och en 12:e plats efter 14 omgångar tvingar Bjäre-laget att agera och öppna plånboken på vid gavel.

Under onsdagen meddelades att 27-årige backen Lucas Ekeståhl Jonsson bryter sitt kontakt med schweiziska Kloten och återvänder till Rögle där han tidigare spelat 2020-2022. Kontraktet gäller resten av säsongen och enligt uppgifter till Idrottens Affärer uppgår månadslönen till över 300 000 kronor.

Imponerande! Simon Önerud ska göra sin 500:e match i HV71 Foto: Mikael Fritzon / TT

Han blir därmed en av seriens högst betalda spelare. För Rögles hemsida berättar han att Rögle var det enda alternativet, sedan tillvaron i Kloten inte blivit vad han hoppats på.

-Jag var inte nöjd med min speltid,  och Klotens ledning och jag drog inte åt samma håll. Nu är jag rejält taggad över att komma hem och få spela inför Sveriges bästa hockeypublik, säger han till hemsidan.

"Som att komma hem"

Under sin andra säsong 2021-2022 noterade han 36 poäng på 52 matcher och var på fjärde plats i backarnas poängliga. Rögle får tillbaka en all round-back, defensivt skicklig men också stark i numerära överlägen.

Från Schweiz har han följt Rögles säsong-inledning.

-Lite tunga axlar just nu, och flera som inte fått den utdelning man hoppats på och power play har inte kuggat i riktigt. Men potentialen finns där, och jag är övertygad om att kapacitet finns för att slåss om guldet i vår, sammanfattar Lucas Ekeståhl Jonsson.

Åtskilligt är sig likt i Rögle sedan han lämnade. Den sportsliga ledningen är densamma, tvillingarna Abbot, Cris, sportchef, och Cam, tränare. I kansliet styr klubbdirektör Daniel Koch. Fortsatt tung investerare är familjeföretaget Backahill, med stark koppling till familjen Paulsson, bygg och fastigheter.

-För mig är det som att komma hem, menar Lucas, född i Stockholm, uppväxt i Umeå, hockeyutbildad i Björklöven.   Modo, TPS Åbo och Färjestad är tidigare klubbar i karriären. I Kloten antecknades han för 30 poäng (5+25) på 45 matcher förra säsongen – men också minus 16 i den viktiga plus minus statistiken.

Det är inte bara Rögle som försöker spetsa truppen. I Oskarshamn, på 13:e plats, har sportchefen Thomas Fröberg hittat kanadensaren Austin Wagner, 26 år med bland annat 178 matcher i NHL, merparten i Los Angeles Kings.  Han har inte spelat den här säsongen. Beskrivs som extremt snabb, kan spela både center och ytterforward men är förstås en rejäl chansning.

Jumboplacerade HV 71 har nyligen gjort klart med  amerikanen Nick Shore, 31 år, tillbaka i Jönköping efter 25 matcher och 18 poäng (5+13) och del av den succéfyllda avslutningen förra säsongen då laget räddades undan kvalstrid. Shore har redan presenterat sig med viktiga 3-2 målet mot Oskarshamn i förra omgången.

 Öneruds  500:e match

När HV 71 på torsdagen möter Skellefteå hemma i Husqvarna Garden gör Simon Önerud sin  500:e för HV, ett jubileum värt att applådera.

Samtliga spelare i torsdagens omgång kommer att hedra 29-årige amerikanen Adam Johnson död i en match för brittiska Nottingham Panthers i brittiska ligan. SHL-spelarna kommer att spela med dekaler som brittiska Elite of Icehockey tagit fram. Johnson träffades av en skridsko över halsen i en matchsituation. Han spelade under säsongen 2020-2021 för Malmö Redhawks , totalt 21 matcher.

Efter beslut av polismyndigheten gäller tills vidare förbud mot införsel av alla slags väskor vid arrangemang av SHL, SDHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan.  Det är trygghetsstärkande åtgärder för publik och personal med anledning av förhöjd hotbild mot Sverige.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.