Nya miljoner väntar Charlotte Kalla

När karriären tog fart och Charlotte Kalla började tjäna pengar på sin skidåkning var hon först glad över att slippa sommarjobba så att hon i stället kunde träna. Hon köpte också en lägenhet i Östersund. I dag är hon mångmiljonär och ändå är det från nu som de stora pengarna väntar.

Säsongen 2007/08 tjänade Charlotte Kalla 1,3 miljoner kronor i prispengar från tävlingarna i världscupen. Lägg därtill ersättningen från sponsorerna. Förra säsongen blev ännu bättre och i år har hon redan tjänat nära 300 000 kronor i världscupen.

Hon går hem!

- Vad pengar har för betydelse? Nja, jag kan inte åka till Vancouver och tänka på pengar. Det fungerar ju bara inte, sa hon före avresan till Vancouver.

Charlotte Kalla tog Sveriges första individuella OS-guld på damsidan sedan Toini Gustafssons dubbel 1968 och nu tar lönespiralen fart. Det är nu hon kan skapa sig en framtid där hon slipper att jobba.

Charlotte Kalla är så omtyckt och uppskattad att många sponsorer vill associeras med henne. Hon går hem bland ung som gammal och över alla generationer. Mycket av populariteten och glansen känns igen från i synnerhet friidrottstjejer som Carolina Klüft och systrarna Jenny och Susanna Kallur.

Bjöd familjen på Thailandresa

Hon själv tycks ta sin nyrikedom med en axelryckning. Hon är mån som sina närmaste och efter säsongen 2007/2008 bjöd hon familjen på en Thailandresa. Själv har hon unnat sig en lägenhet i Östersund, ja, vid samma tillfälle erkände hon att det hade blivit en ny bärbar dator. En bil har hon via VW som är en av sponsorerna moch i övrigt behöver hon inte så mycket.

- Jag har alltid varit en spara-tjej, som hon uttrycker det.

Hon blev för övrigt lovad en gratis villatomt i hembyn Tärendö efter segern i Tour de ski 2008. Kommunalrådet Bengt Niska blev så glad att han på stående fot utlovade en tomt trots att det enligt kommunallagen inte är tillåtet att gynna enskilda individer.

Gunde tipsade om Keith Karlsson

I våras kom hon överens med Keith Karlsson om att han skulle bli hans nya agent. Det var på tips från Gunde Svan som också ordnade så att Charlotte och Keith kunde träffas. Gunde har själv haft ett nära samarbete med Keith Karlsson som tidigare även var Pernilla Wibergs agent.

Charlotte Kalla hade då haft hjälp av Per Elofsson under några år, men han hade svårt att kombinera uppdraget med sitt jobb vid Swedbank. Charlotte gillar det nya samarbetet:

- Allt funkar jättebra. Keith har ett sånt nätverk av kontakter och hjälper mig med försäkringar, sponsorer, medierna, ja, det mesta.

Kontrakten ska omförhandlas

Vid samma tillfälle erkände hon att en sviktande sponsormarknad även hade drabbat henne.

- Förhandlingsläget i världen inte är det bästa just nu, sa hon och påpekade själv att många av hennes kontrakt skulle omförhandlas efter OS.

Där hon är i dag och förutsättningarna inför kommande affärsförslag kan inte vara så mycket bättre.

New Wave Group och Craft sponsrar Charlotte och vd:n, Torsten Jansson, tog tillfället och gick ut i Dagens Industri på tisdagen och sa:

- Hon är fantastisk. Nu blir det bonus, sa Torsten Jansson

- Det gör jag med glädje och det är absolut värt pengarna. Jag tycker att det ska finnas en rörlig del i den här typen av samarbeten eftersom det påverkar vår försäljning.

Torsten Jansson och New Wave Group har för övrigt ett samarbete även med Anja Pärson.

Bonusarna inte så stora

Företagen pratar ogärna om beloppen i kontrakten och det råder också mycket delade meningar om storleken på bonusarna. Uppgifter före OS gjorde gällande att Charlotte Kalla skulle kunna tjäna nära 250 000 kronor vid ett lyckat OS.

Men uppgifter tyder på att många företag inte har bundit sig vid högre belopp än runt 20 000 kr för en guldmedalj. Bonusens storlek bestäms mera av antalet företag som har den här typen av kontrakt.

Keith Karlsson, Charlotte Kallas agent, är för övrigt inte på plats i Canada. Han föredrar att jobba hemma i Sverige och vara tillgänglig för företag som söker kontrakt eller vill förlänga nuvarande avtal.

- Det kommer propåer hela tiden, men det gäller att hitta företag som hon kan stå för och som kan ge henne en trygg framtid. Vi söker företag där hon kan utbilda sig och skapa bra nätverk. Och det gör man genom att träffa bra samarbetspartners.

OS-guldet kan i bästa fall innebära övertidsarbete för Keith Karlsson.

- Medaljen betyder oerhört mycket rent ekonomiskt. Som Gunde (Svan) sa till mig alldeles efter guldet: "Nu har du mycket att jobba med".

Uppskattningsvis har Charlotte Kalla hittills tjänat runt 5-6 miljoner kronor via prispengar och sponsorer. Dessutom har hon stöd från SOK och Svenska Skidförbundet.

Fakta

Charlotte Kalla och Keith Karlsson är numera ett par i affärssammanhang.

Keith Karlsson, 58 år, är tillbaka inom elitidrotten efter turbulensen runt Pernilla Wibergs skattesmäll där hon krävdes på 5,8 miljoner kronor. Han var agent till Pernilla Wiberg under 90-talet, men deras samarbete ställdes på sin spets när skatteverket krävde 5,8 miljoner av ”Pillan”. Det skedde via en eftertaxering i bolaget Nordic Star på Isle of Man.

Pernilla Wiberg och Keith Karlsson ansåg sig oskyldiga och menade att de helt hade litat till ekonomiska och juridiska rådgivare. Det slutade med att hon ändå betalade hela beloppet till skatteverket i början på 2004.

- Skattesmällen var långt ifrån bara Keiths fel. Vi lyssnade båda till en advokat och en jurist som gav oss fel råd, hara Pernilla Wiberg framhållit i intervjuer.

Keith Karlsson jobbade också med flera andra idrottsstjärnor som Gunde Svan, Ludmila Engquist och systrarna Jenny och Susanna Kallur, men har under de senaste åren varit pådrivare bakom golfanläggningen Vidbynäs utanför Södertälje.

Hinc Robur et securitas (inte verifierad)

tors, 2010-03-04 20:24

1. Sponsorbonus

Ett varumärke har alltid ett behov av att förknippas med en personlighet som utstrålar det som varumärket vill vara känt för. När en OS-medaljör (förutom sin idrottsliga framgång) även har en personlighet som går rätt genom TV-rutan så blir det förstås mer varumärkesexponering i media. En del av denna uppgång skall naturligtvis idrotteren ha andel av. Om idrottaren inte vårdar SITT varumärkegår det snabbt åt andra hållet. När Ludmila körde sitt varumärke i botten tog det 48 timmar innan alla hennes "produkter" försvann från hyllorna i mejerikylarna.

Åke Björkman (inte verifierad)

ons, 2011-01-12 00:50

2. Underligt

Otroligt att man kan tjäna så mycket pengar på en sån sport som inte är så utbredd globalt. I så fall borde de bästa inom kampsport som är så mycket större än skidor tjäna 10 ggr mer än Kalla och de andra skidåkarna. K-1 Rumble of the Kings Hovet Stockholm har halvmiljard TV-tittare. Har en elev som besegrade en rysk fighter som betraktades som en av de bästa i världen. TV sänt. Han fick ingenting.Inga sponsorer etc.I USA hade han bli- vit multimiljonär... Sverige är ett underligt och knepigt land.

Vågar jag? (inte verifierad)

tis, 2013-05-07 22:49

3. Fortfarande konfunderad på

Fortfarande konfunderad på Sverige...??. Särskilt stället där jag bor på. De är inte de brightaste många utav dem. Fotboll, kampsport och motorsport tillhör Top 3 största sporterna. Har blivit intervjuad av media igår. En stor utmaning väntar mig.

Åke Björkman (inte verifierad)

tis, 2013-05-07 22:55

4. Kampsport är en av världens

Kampsport är en av världens snabbast växande sporter. Överlägset .

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.