Mer TV-reklam under matcherna

Kulturdepartementet vill att det ska bli reklam vid direktsänd TV-sport. Så kallade powerbreaks ska gälla i första hand vid matcher i hockey och fotboll om och när en spelare exempelvis ligger skadad.
Annons

Förslaget ska göra den svenska radio- och tv-lagen förenlig med ett EU-direktiv. Kulturdepartementet vill följa EU:s så kallade AV-direktiv som reglerar tv-sändningar.

Det bygger på en flexibilitet om att reklamavbrotten ska kunna ske vid exempelvis skador.

- Man får sända reklam under matcher, men då måste inslaget vara mer än en minut. Då vill man kanske inte lägga in reklaminslaget för man är rädd att matchen ska hinna gå igång igen och tittarna ska bli upprörda om de missar spel, säger Jon Dunås, sekreterare på kulturdepartementet, till Sydsvenska Dagbladet.

I dag gäller regeln om att ett reklaminslag ska vara minst en minut. Därför placeras reklamen av TV-bolagen inför matchstart, i pausen och efter slutsignalen så att inte själva speltiden påverkas. I sin tur får det till följd att kommentarerna i exempelvis pausen förkortas allt mera.

- När TV4 nu sänder fotbollsmatcher har det enligt dem kommit in klagomål på att det bara är reklam i pausen mellan halvlekarna. Det har enligt TV4 att göra med att de måste sända en viss mängd reklam för att finansiera inköpet av rättigheterna till matchen och då får de trycka in allting mellan halvlekarna, säger Jon Dunås.

Från januari 2013 är det tänkt att nyordningen ska gälla och bakgrunden är

Avgörandet eller uppgörelsen kommer allt närmare, Den 26 februari ska IFK Norrköping ha årsmöte och ovissheten är fortfarande stor i och runt klubben. Det gäller Peter Hunts öde, men i lika hög grad även IFK:s öde.

Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget  Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar  ennybyggnation i Torslanda/Björlanda.  Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.

Landets rally-entusiaster får bereda sig på att åka till norr Sverige för att se världens rallystjärnor framöver. Diskussioner ska pågå med flera nordliga regioner som är beredda att satsa miljoner för att Sverige ska ha ett vinterrally även i fortsättningen

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Solidsport, Nordens största plattform för streamingtjänster av idrott, har tecknat ett unikt avtal med Turkiska Basketbollförbundet. Kontraktet innebär att Solidsport blir global distributör av mediarättigheter för den turkiska högsta ligan, TBL (Turkish First League) och rankad trea i Europa.

Enligt SCB bor i Sverige, 2019 års siffror, 104 854 personer som antingen själva var födda i Turkiet, eller hade minst en förälder som var det.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.