23 förbund kräver OS i TV

23 ordföranden i olympiska förbund vädjar till riksdagen: - Låt alla kunna se OS gratis i TV! I en artikel på torsdagens DN Debatt och här på www.idrottensaffarer.se kräver de 23 förbunden att riksdagen agerar.

23 ordföranden har undertecknat brevet och vill regeringen uppdraget att, i samverkan med idrottsrörelsen, utforma en lista med de evenemang som hela svenska folket ska kunna se gratis i TV. Sådana listor finns i andra länder.

”Sedan MTG vunnit budgivningen om rättigheterna för OS 2014 och 2016 är risken stor, att TV-sändningarna från OS begränsas till betalkanaler. Därför bör den svenska regeringen göra en lista med evenemang, som alla svenskar ska kunna se gratis i TV. Så har skett i andra länder. Därigenom blir det möjligt för alla barn och ungdomar att hitta den idrott de tidigare knappast har sett”.

Det skriver ordföranden i 23 olympiska specialförbund. Idrottsföreträdarna menar:

”Det finns hot, men också möjligheter. Den här veckan börjar riksdagen behandla frågan om en nationell lista för sportevenemang.

Genom fria OS-sändningar får alla möjlighet att lära känna nya svenska talanger och sporter, som normalt lever i mediaskuggan. Barn och ungdomar får inspiration att hitta den idrott de tidigare knappast har sett. Därför vädjar vi till riksdagen att uppdra till regeringen att, i samverkan med idrottsrörelsen, börja utforma en evenemangslista”.

Läs artikeln här

Henrik (inte verifierad)

tors, 2012-02-02 11:29

1. Jag föreslår att ni i

Jag föreslår att ni i framtiden håller isär OS-förbund och specialförbund. Det är inte riktigt samma sak.

Timo M (inte verifierad)

tors, 2012-02-02 11:54

2. OS i Public Service TV

Upp till Olympiska rörelsen att bestämma vilken spridning de vill ha och genom vilka kanaler. En annan och mer allvarlig sida av saken är att Public Service TV tappar allt mer av sin legitimitet på det här sättet. Snart dags att likt betalkanalerna sätta lås på TV:n för dem som inte betalar och skippa betalningstvång knutet till INNEHAV av en skärm... bara för att finna att intresset av det slags trams-TV som Public Service utvecklats till. Det var länge sedan SVT var källa till Sport för min del. Cykel tex, där Eurosport är överlägsna… och när SVT producerar cykel blir det mest okunnig kalkon-TV av det hela). Idrotta vackert :)

Fluortanten (inte verifierad)

tors, 2012-02-02 15:52

3. Vad menas med gratis?

Hur kan man påstå att det ska vara gratis? Jag betalar i alla fall licenspengar till Radiotjänst för att se SvT.

Martin W (inte verifierad)

tors, 2012-02-02 15:55

4. Men herregud

Snacka om att skjuta fel personer. Om specialförbunden vill att alla i Sverige ska kunna se OS ska de väl prata med IOK så att de inte säljer till högstbjudande utan till de som har störst räckvidd. SVT kan knappast klandras om priset blir så högt att de inte har råd, det är IOKs fel.

Hinc Robur et securitas (inte verifierad)

lör, 2012-02-04 23:07

5. IOK/SOK

Alla OS-förbund är specialförbund, men inte alla specialförbund är OS-förbund. Många av dessa förbund syns inte på TV annat än i samband med OS varför det är naturligt att dom oroar sig. Curling, Trap,Skeet,Pistol, Skridsko, Fäktning, Badminton m.fl. SOK, som äger reklamrättigheterna för alla OS-sporter under 5 veckor, borde höras mera. Men i IOK kramar alla varandra. Hur kunde annars Sydkorea få ett vinter-OS?

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

MotionsSverige är i gång igen. Med värmen kom löparna  och det kan inte manifesteras bättre än en återkomst för Göteborgsvarvet, Sveriges enskilt största motionsevenemang. På lördagen springer över 44 000 löpare från drygt 60 nationer  och281 kommuner och de här löparna berikar Göteborg med åtskilliga miljoner, bådearrangörer och näringslivet gynnas

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.