Kanalerna delar på höjdpunkterna

Hans Pekkari och Per Yng känner varandra sedan tiden som skrivande sportjournalister. Numera ansvarar de för varsin sportredaktion i TV-världen och som gamla kompisar har de pratat sig samman - till stor fördel för tittarna.
Dag att putsa av TV-kamerorna - det totala utbudet från TV4 och SVT blir massivt. Foto; Scanpix


TV4 tar friidrotten, SVT ansvarar för skidor.

Så ser der as överenskommelse ut i korthet.

Nått en överenskommelse

SVT och TV4 har gjort en omfördelning av de gemensamma rättigheter som finns inom ramen för EBU.

Samarbetet mellan TV4 och Sveriges Television har aldrig varit så bra och därför har de kunnat fördela ytterligare ett antal evenemang, där TV4 sänder de fem närmaste friidrottsmästerskapen, medan SVT får rättigheterna till bland annat alpina VM, längdskid-VM och skidskytte-VM nästa år.

Vid sidan av friidrottsmästerskapen delar TV4 och SVT på friidrottens Diamond League de närmaste två åren. TV4 fortsätter att sända svenska och internationella GP-tävlingar, samt XL-galan och Stockholm Marathon till och med 2015.

SVT återfår skidåkningen

Det är sedan tidigare klart att SVT sänder längd-VM på hemmaplan i Falun 2015. Det blir också i SVT som tittarna får se skid-VM 2013 och det innebär i sin tur att februari rena blir "VM-månaden" i Sveriges Television med världsmästerskap i skidskytte, alpint och längdskidor.

- Det känns riktigt bra att kunna stärka våra sändningar av vinteridrott ytterligare och kunna erbjuda vår publik tre VM i februari, säger SVT:s sportchef Per Yng.

TV4 blir friidrottskanalen med de fem största mästerskapen under de kommande tre åren, nämligen inomhus-EM nästa år på hemmaplan i Göteborg, därefter är det lag-EM i Gateshead 22-23 juni och friidrotts-VM i Moskva 10-18 augusti 2013, friidrotts-EM i Zürich 5-10 augusti 2014, samt inomhus-EM i Prag 6-8 mars 2015.

- Det innebär mängder av högklassig friidrott de närmaste åren med nya dueller mellan den oefterhärmlige Usain Bolt och arvtagaren Yohan Blake, samt svenska stjärnor som Angelica Bengtsson, Emma Green Tregaro, Moa Hjelmer och Michel Tornéus, säger Hans Pekkari, sportchef TV4-Gruppen.

Fakta

Så här sänds mästerskapen

Världsmästerskap i SVT 2013:
Alpina VM i Schladming, 4–17 februari
Skidskytte-VM i Nové Město, Tjeckien 7–17 februari
Skid-VM i Val di Fiemme, 20 februari–3 mars
 
Friidrottsmästerskap i TV4 2013-14:
Friidrotts-VM i Moskva 10–18 augusti
Friidrotts-EM i Zürich 5–10 augusti
Inomhus-EM i Prag 6–8 mars
 
Friidrottens Diamond League delas av SVT och TV4 de närmaste två åren.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.