Tjejernas världsomsegling blir TV-serie

Strix, ett dotterbolag till MTG Studios, gör en mångmiljonsatsning och ska producera "Den sista stora äventyret". En TV-serie där tittaren ska följa tjejerna ombord på SCA:s båt i Volvo Ocean Race på världshaven.
Soligt och behagligt, TV-inspelning och rätt nicigt - på land. En viss skillnad uppstår när tjejerna ska ut till havs...


I nästa Volvo Ocean Race som startar hösten 2014 medverkar svenska SCA med en båt och i ett tidigt skede tog företaget beslutet att satsa på enbart kvinnor i besättningen. Uttagningarna pågår som bäst och kraven är tuffa på de tjejer som vill vara med. Strix följer allt arbete med sitt team.

"Förverkligar sin dröm"

- Det blir en berättelse om en grupp starka, intressanta kvinnor som förverkligar sin dröm i en mycket maskulin värld. Jag tror att det är en utmaning som varje kvinna i världen kan känna igen, säger Ylva Hultén, exekutiv producent , Strix.

Många av kandidaterna har seglat runt om i världen i tuffa offshorerace, men Volvo Ocean Race har nästan uteslutande under åren haft manliga grupper. Därför är det ett banbrytande beslut hos SCA att enbart tillåta plats för kvinnor.

Besättningen tränas av VOR-veteraner som Magnus Olsson, Brad Jackson, Joca Signorini, Casey Smith och Martin Strömberg.

Extrema förhållanden

- Flickorna i laget är mycket erfarna seglare, med flera OS-medaljer och en otrolig kämpaglöd. Med människor, struktur och resurser har vi skapat de bästa förutsättningarna för att bygga den starkaste kvinnliga besättningen någonsin, säger Magnus Olsson.

TV-serien har titeln "The Last Big Adventure" och Strix vill berätta historien om en grupp av extraordinära kvinnor. Det handlar om att vara kvinna i en mans värld, om val man måste göra till havs under extrema förhållanden, att leva en dröm och inte minst, vara en i en grupp individer som tillsammans ska uthärda alla prövningar.

- Vi har uppnått finansiering till två initiala projekt och vill nu bilda allianser med programföretag i hela världen för att samproducera lokala versioner av serien, säger Jonas Linn Andersen Manfred, VD för internationell försäljning MTG Studios.

Miljardären och H&M-arvingen Karl-Johan Persson gör ytterligare en investering för att etablera sig inom idrottens agentverksamhet. Efter att han köpte in sig i Wesport tar han nu också över agentfirman Footnation för runt 20 miljoner.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.