MTG stoppar SVT och TV4 i OS

SVT och TV4 vill åtminstone få möjlighet till intervjuer från OS i Sotji. Då krävs en utökad sändningsrätt och ett klartecken från MTG. Men trots erbjudanden om sjusiffriga belopp i ersättning blir det nobben från MTG. Största förlorarna är TV-tittarna.
Varken SVT eller TV4 får tillgång till tävlingsarenorna och kan göra sedvanliga intervjuer. Utan ackreditering är det ingen journalist som släpps in till idrottarna, så är SOK:s regler. Foto: TT Nyheter

 

ATG har köpt sändningsrätten till OS i Soji och för första gången på 60 år ska inte SVT bevaka tävlingarna. Pengarna avgjorde och MTG betalade mest.

SVT och TV4 vill i vilket fall som helst nyhetsbevaka tävlingarna.

´"Fri nyhetsrätt"

Och här gör både SVT gällande att de har rätt till mellan 30-90 sekunder per dag inom ramen av nyhetsprogrammen Sportnytt, Sportspegeln, Rapport, Aktuellt och nyheterna i Gomorron Sverige.

- Det finns en fri nyhetsrätt, som vi bedömer som tillämpbar i det här fallet. Det finns inget som hindrar oss från att göra intervjuer med idrottsmän eller visa bilder från tävlingarna i våra sändningar, säger SVT:s sportchef Per Yng.

Problemet är att varken SVT eller TV4 har fått några ackrediteringar till OS för att kunna göra inslag på plats i Sotji.

Pengarna som räknas

Så långt har det gått, kommersialismen stoppar nyhetsbevakningen, allt enligt IOK:s egna regler.

Utan ackreditering får inte TV4 och SVT vistas i och runt tävlingsplatserna. Följden blir att deras reportageteam får hållas utanför arenorna och jaga idrottarna och deras ledare när de ska utföra sitt jobb.

Men Björn Folin, presschef på SOK, menar att det inte är genomförbart.

 Vi kommer inte ha möjlighet att ge andra intervjuer än på pressträffarna i den internationella zonen, och där får SVT inte filma, säger Björn Folin, presschef på SOK, till Aftonbladet.

VIll inte hindra någon kanal

MTG har tagit beslutet att det är via deras kanaler som svenskarna ska få rapporter från OS. 

Erik Westberg, sportchef på Viasat, är beredd på kritiken när allt flera personer får klart för sig att OS i TV kommer att bevakas på ett annorlunda sätt.

I ett skriftligt uttalande till TT skriver han:

”Vi har absolut inte för avsikt att hindra SVT från att visa bilder från OS i sina nyhetsprogram. Däremot finns det internationella regler som rättighetsägaren, Internationella olympiska kommittén, har utformat. Det gäller alla tv-bolag över hela världen som inte sänder från OS, även SVT".

Journalister tagna av polisen

Många befarar att OS i Sotji blir besynnerligt. Hur de påkostade och besynnerliga kostnaderna bara har fått öka i storlek, hur den ryska PR-maskinen mullrat och nu senast hur norska journalister har behandlats ökar kritiken.

Två norska journalister från norska TV2 blev väldigt fientligt behandlade vid ett besök. De stoppades ideligen och greps utan förklaring. Det var ett sådant fientligt agerande att Norges ambassad i Moskva kallar polisens behandling av journalisterna för ”trakasserier” och vill få en förklaring från ryska myndigheter, skriver Tv2.no.------------------------------------------------------

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.