51 miljarder kr för största TV-avtalet

Inte undra på att han till höger på bilden är nöjd. Han har precis säkrat nära 51 miljarder kronor. Han till vänster är köparen och ser något mer tveksam ut. De står bakom tiderna största TV-avtal för OS.
Patrick Sandusky i USA:s olympiska kommitté kunde inte låta bli att ta bilden på själva undertecknandet av rekordavkontraktert i Lausanne. Brian L Roberts och Tomas Bach har fullt upp med att koncentrera sig på att skriva under avtalet. Inte var dag de sätter sina namn på något som är värt nära 51 miljarder kronor.

 

IOK-presidenten Thomas Bach och Brian Roberts , ordförande och VD , Comcast Corporation, kom slutligen överens. 

Det är ett gigantiskt avtal och ger IOK större resurser än någonsin. NBC har alltså köpt de amerikanska tv-rättigheterna till OS från 2022-2032 för nära 51 miljarder kronor. Och dessutom har NBC berikat den olympiska rörelsen med ytterligare 650 miljoner kronor via en signingbonus.

Ett halvår av förhandlingar

”En garanti för en långsiktig ekonomisk säkerhet för den olympiska rörelsen” som det heter från Lausanne sedan parterna undertecknat ett avtal som täcker 2021-2032 och värderas till 7 650 miljoner dollar, plus 100 miljoner dollar i bonus som ska ”främja den olympiska och de olympiska värdena mellan 2015 och 2020”.

Vad som inleddes vid en middag på en italiensk restaurang på Manhattan för ett halvår sedan slutade med att direktörerna greppade pennan och nu skrev på avtalet i Lausanne. 

Det har varit ett hemlighetsmakeri i flera månader. Bach valde att inte informera och involvera fler inom IOK än generaldirektör Christophe De Kepper och marknadsdirektör Timo Lumme.

Nya informella samtal

Vid en ny middag i New York i november förankrade Bach sin idé till en uppgörelse hos NBC. Andra eventuella budgivare fick därmed inte en chans att konkurrera om OS-rättigheterna.

Under Sotji träffades parterna för nya informella samtal och hela processen avancerade mot ett enande. Från Ryssland åkte respektive delegation hem i övertygelse om att man var nära en överenskommelse.

Från NBC var man väldigt måna om att behålla TV-rättigheterna till OS. TV-jätten hade redan klart med täckning fram till 2020, men ville nu säkra rättigheterna till och med 2032. Det innebär att NBC har kontroll över bilderna vid 17 OS i rad.

Ingenting läckte ut från samtalen, andra TV-bolar var ovetandes och nu avslutades allt med  handskakningar och leenden och en kontraktsskrivning på IOK huvudkontor i Lausanne 

Prestigevinst för Bach

Uppgörelsen är också en personlig framgång för Thomas Bach som för bara sju månader sedan efterträdde Jacques Rogge som IOK-president.

Bach kom tidigt med förslaget att göra en långsiktig överenskommelse med NBC och han  själv ledde förhandlingarna. Nu stärker han sin position inom den olympiska rörelsen.

- Avtalet är viktigt för den långsiktiga finansiella stabiliteten i hela olympiska rörelsen . IOK distribuerar mer än 90 procent av de intäkterna till att stödja de internationella idrottsförbund , de 204 nationella olympiska kommittéer och deras OS-trupper och organisationskommittéerna för varje OS.

Thomas Bach är väl medveten om beskyllningarna om ekonomiska utsvävningar för IOK-ledamöterna och var väldigt noga med att betona hur pengarna sprids över världen och att miljonerna ska användas på rätt sätt.

- Avtalet är goda nyheter för hela olympiska rörelsen.

TV från 23 OS

Från NBC ser man OS som en lika traditionell del som en ekonomisk viktig faktor i utbudet. 

- Vårt långsiktiga engagemang och våra investeringar i den olympiska rörelsen är ett uttryck för vår tro på framtiden för TV-sändningar, sa Brian Roberts , ordförande och VD , Comcast Corporation.

NBC gjorde entré vid spelen i Tokyo 1964 och har sedan behållit rättigheterna. Via avtalet till och med 2032 kommer NBCU att ha täckt totalt 23 OS.

Thomas Ejderhov

Patrick (inte verifierad)

lör, 2014-05-10 09:14

1. Nu kan vi bara hoppas på att

Nu kan vi bara hoppas på att Viasat lyckas teckna något liknande avtal för den svenska marknaden. Ser gärna att de binder upp sig för ett gäng framtida fotbolls-VM också.

Vågar jag? (inte verifierad)

lör, 2014-05-10 16:41

2. Vart går IOC's pengar är en

Vart går IOC's pengar är en allt mer viktig fråga för idrottsrörelsen. Här har respektive specialförbund - som ser hur mycket som går till de olika internationella förbunden - en roll, och framför allt SOK en viktig roll från svensk sida.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.