Här utvecklas klubb-tv med stor framgång

Streamingtjänsten Solidsport, med Telia som delägare, blir allt större på en växande digitala marknaden. Idrottens Affärer har tidigare berättat om företagets rättighetsstrid med Svenska Fotbollförbund, SvFF, men i ”the heart of icehockey”, Örnsköldsvik, är tongångarna av helt annat slag.

”Modo Channel” är Peter Forsbergs moderklubbs satsning på egna TV-rättigheter, som efter en blygsam start utvecklats till ett succékoncept som allt fler elitklubbar sneglar på.

Alla anhängare till Modo kan följa vad som händer i klubben via tv-sändningar från matcher och träningar förutom sllt annart som sker i klubben.

Inför den allsvenska starten i början av oktober har över 1000 Modo-anhängare tecknat abonnemang. Kostnaden 79 kronor i månaden,  på årsbasis cirka en miljon kronor, en  intäkt som fördelas mellan Modo Hockey och Solidsport. Modo Channel erbjuder också sändningar vid enstaka matcher,  pay per wiev.

-Modo Channel är vårt nya sått att kommunicera med alla som stödjer Modo Hockey. Vi var starkt ifrågasatta när vi startade, men vi har varit ihärdiga och i höst har intresset formligen exploderat

"Nu kan de följa laget"

-Möjligen är covid 19, och våra fans svårigheter att följa laget en anledning, säger Frank Eriksson, kommunikationsansvarig i föreningen.

Det vinnande konceptet är att erbjuda 100 procentig information, presentation av nyförvärv, övrig föreningsinfo samt närvaro vid träningar och intervjuer i samband med matcher, före och efter. Däremot inte live-bilder från matcher i HA, rättigheten ägs av C More efter centralt avtal med Hockeyallsvenskan AB.

-Vi sänder allt, förutom matchbilder.  Jag brukar jämföra oss med Netflix, de erbjuder mot en kostnad filmer och serier dygnet runt. Vi erbjuder Modo Hockey, säger Frank Eriksson.

Ett konto hos Solidsport, en internetuppkoppling och samt en mobilkamera är allt som behövs för att genomföra en egen livesändning. Modo Channel är fortfarande under stark utveckling, i höst kommer guldkorn från Modo:s arkiv att delas på nätet, räkna med nostalgi – och jubelbilder från de två SM-gulden  1979 och 2007. 

Inte utan anledning är Ö-vik ”the heart of icehockey”, få föreningar, om ens någon har ett sådant stjärnspäckat arkiv mot Modo Channel förfogar över.

Johan Lundqvist, grundare och huvudägare till Solidsport, hyllar den nya kanalen.

- Digitala pionjärer

-De är digitala pionjärer, och har med tålamod och ihärdighet visat vad den nya tekniken erbjuder. Allt fler föreningar kontaktar oss och vill diskutera ett samarbete, med Modo Channel som förebild, säger Johan Lundqvist.

Inom fotbollen har Malmö FF, IFK Norrköping och Östersund lanserat liknande satsningar, flera innebandyklubbar är med på samma ”tåg”.  Flera hockeyallsvenska lag, som Almtuna, Vita Hästen och AIK Hockey är också i gång med egna sändningar. Bland SHL-lagen är intresset inte lika hett.

-Jag är övertygad om att det här är framtiden för alla elitklubbar. Det finns så många fördelar med att ha full kontroll över all kommunikation, inklusive TV-rättigheter, och samtidigt stärka banden till  supporters och sponsorer, betonar Frank Eriksson.

Solidsports affärsmodell  bygger på lika principen. Alla intäkter delas 50-50, och hittills har 40 miljoner passerat Solidsports plattform och slussats vidare till föreningsliivet.

-Det har hela tiden varit min drivkraft, att säkra intäkter till idrottsrörelsen. Extra viktigt nu i corona-tider, avslutar Johan Lundqvist.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

RF:s ordförande Björn Eriksson hann lagom posta brevet med en ny vädjan om ökat anslag tll idrotten. Då kom nya pengar, om än inte tillräckliga.

På måndagsmorgonen kallade regeringen till pressträff och gav beskedet att  pandemistödet till idrotten ökas till 120 miljoner kronor, mot tidigare 80 miljoner. Samtidigt får kulturen 180 miljoner, en uppgradering från tidigare beslutade 120 miljoner.

Efter lunch på måndagen hörde n iväl jublet som ekade över hela Sverige… när beskedet kom - Regeringen och Folkhälsomyndigheten gav klartecken tilll höjningen för 500 åskådare per sektion vid idrottsevevemang. Klubbarnas kassörer hördes mest i hyllningskören, för klartecknet betyder mycket för intäkterna i alla klubbar. 

Badmintonförbundet, Bangolfförbundet, Basketbollförbundet, Fotbollförbundet, Klätterförbundet och Tennisförbundet får alla medel ur Svenska Spels och Riksidrottsförbundets Rörelsefond 2022. Pengarna går till projektidéer som underlättar för barn, unga, vuxna och äldre att röra på sig.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Inom orienteringen talas redan om att tronföljden är säkrad efter Tove Alexandersson. 20-åria Hanna Lundberg är en utmärkt kopia  - lika strålande av självförtroende och förväntan, därtill lika segerrik! Nu börjar också sponsorerna att visa intresse.  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Det kostar, det kostar rejält, utan  att Discovery släpper uppgifterna på hur budgeten ser ut för den jättelika satsningen på vinter-OS i Kina.

Nu är det bara tre veckor kvar till invigningen. Därefter, 4-20 februari. då vet vi vad vi gör. OS binder många vid TV:n. Runt 125 svenskar atleter laddar, Discovery mobiliserar 91 medarbetare.

Djurgården inleder 2022 med att värva Victor Edvardsen, den hett eftertraktade målmaskinen från Degerfors som nu ansluter för att boosta den blårandiga offensiven under de fyra kommande åren. I fotbolls-Sverige talas det om en rekorddyr övergång, möjlige den dyraste någonsin. Djurgården tvingades lösa 

Notabelt är att han fostrades i IFK   Göteborg. 2015 gallrades han bort vid klivet från juniorlag till A-lag.