Basket från Turkiet djärvt affärsgrepp

Solidsport, Nordens största plattform för streamingtjänster av idrott, har tecknat ett unikt avtal med Turkiska Basketbollförbundet. Kontraktet innebär att Solidsport blir global distributör av mediarättigheter för den turkiska högsta ligan, TBL (Turkish First League) och rankad trea i Europa.

Enligt SCB bor i Sverige, 2019 års siffror, 104 854 personer som antingen själva var födda i Turkiet, eller hade minst en förälder som var det.

Johan Lundqvist, Solidsports grundare, har tio svensk idrottsförbund - och Turkiska Basketbollförbundet på avtal
Annons

Två ligamatcher i veckan kan basketfans i Skandinavien boka in från den 29 januari  Solidsport har redan breda samarbeten med  Svenska Basketbollförbundet och Finlands motsvarighet. Turkisk basket är etablerad i världstoppen och högtidsstunder väntar med heta duster i svenska TV-soffor.

Solidsport, grundat 2004 erbjuder över 45 000 streamade sportevenemang årligen och har vunnit stora marknadsandelar inom ungdomsidrotten.  Den Pågående pandemin har drabbat företaget hårt, cuper och seriespel för unga har ställts in

Ändå tvingats permittera

 Idrotts -och kulturminister Amanda Lindh (mp) meddelade dock på torsdagen att ungdomar födda 2005 och senare  åter ska ges möjlighet att bedriva träning inomhus. I beskedet sades ingenting om att  när seriespel kan återupptas.

-Vi har som många andra har tvingats till permitteringar. En följd av matchstoppet är minskade intäkter för idrotten och för oss.

- Vår affärsmodell bygger på 50-50 principen,  där intäkterna kommer från de tittare som köper sändningarna och därmed stöder sitt favoritlag, säger Johan Lundqvist, företagets grundare.

Med hjälp av en smartphone och Solidsports streaming plattform har den nya tekniken erövrat idrotten och totalt har  Solidsport avtal med tio svenska specialidrottsförbund, bland annat Svenska Handbollförbundet och Innebandyförbundet.  Tills nu har över 45 miljoner kronor kommit svensk idrott till del via Solidsport.

Ett led i utvecklingen av streaming-tjänster är AI-teknik eller kameror med artificiell intelligence.  En teknik som dock hade svårt att hinna med bollen (!) i höstens världspremiär för AI kameran i innebandy,  när elitlaget Storvreta hade seriematch i IFU-hallen i Uppsala.

Kameran blev chockad!

Storvreta chockade kameran med sin snabbhet, på träningar hade allt fungerat väl men i matchtempo och när bollen förflyttades snabbt mellan stora ytor hade kameran svårt med i tempot och klarade inte att analysera en liten boll i hög hastighet.

AI-teknologin är i grunden utvecklad för att följa fotboll och basket.

-Man kan säga att vår kamera var otränad! Det fina är att vi med små justeringar kan träna upp kameran, AI tekniken kan liknas med ett barn som börjat att gå, säger Thore Thalbäck vd. på Solidsport.

-Tekniken i AI kameran på IFU Arena hade precis tagit sina första steg, men vi trodde att den kunde springa, men Storvreta motbevisade oss direkt, Men jag övertygad om att det här är framtiden, avslutar Thore Thalbäck.

Solidsport uppmärksammades första gången våren 2020 i en rättighetsstrid med Svenska Fotbollförbundet som har utvecklat en egen streamingapp, ”Min Fotboll”. SVFF vill stänga ute Solidsport från förbundsrelaterad verksamhet – som ungdomsturneringar i fotboll. Striden är ännu inte avgjord.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet har idag svarat på regeringens remiss  om ett nytt regelverk med tuffa begränsningar av allmänna sammankomster och matcher. Björn Eriksson, RF:s ordförande, är i till vissa delar positiv till förslagen från regeringen men han ser mycket olika på vissa delar och önskar  förtydliganden på flera punkter. 

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tisdags morse rasade taket till Berners bilhall i Östersund. Människor som befann sig bland bilarna flydde ut när takkonstruktionen började knaka, och ingen människas skadades lyckligtvis.

Nu pågår röjningsarbetet och en av de ledande personerna är Thomas Wassberg och hans klubb, Åsarna IK.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.