Basket från Turkiet djärvt affärsgrepp

Solidsport, Nordens största plattform för streamingtjänster av idrott, har tecknat ett unikt avtal med Turkiska Basketbollförbundet. Kontraktet innebär att Solidsport blir global distributör av mediarättigheter för den turkiska högsta ligan, TBL (Turkish First League) och rankad trea i Europa.

Enligt SCB bor i Sverige, 2019 års siffror, 104 854 personer som antingen själva var födda i Turkiet, eller hade minst en förälder som var det.

Johan Lundqvist, Solidsports grundare, har tio svensk idrottsförbund - och Turkiska Basketbollförbundet på avtal

Två ligamatcher i veckan kan basketfans i Skandinavien boka in från den 29 januari  Solidsport har redan breda samarbeten med  Svenska Basketbollförbundet och Finlands motsvarighet. Turkisk basket är etablerad i världstoppen och högtidsstunder väntar med heta duster i svenska TV-soffor.

Solidsport, grundat 2004 erbjuder över 45 000 streamade sportevenemang årligen och har vunnit stora marknadsandelar inom ungdomsidrotten.  Den Pågående pandemin har drabbat företaget hårt, cuper och seriespel för unga har ställts in

Ändå tvingats permittera

 Idrotts -och kulturminister Amanda Lindh (mp) meddelade dock på torsdagen att ungdomar födda 2005 och senare  åter ska ges möjlighet att bedriva träning inomhus. I beskedet sades ingenting om att  när seriespel kan återupptas.

-Vi har som många andra har tvingats till permitteringar. En följd av matchstoppet är minskade intäkter för idrotten och för oss.

- Vår affärsmodell bygger på 50-50 principen,  där intäkterna kommer från de tittare som köper sändningarna och därmed stöder sitt favoritlag, säger Johan Lundqvist, företagets grundare.

Med hjälp av en smartphone och Solidsports streaming plattform har den nya tekniken erövrat idrotten och totalt har  Solidsport avtal med tio svenska specialidrottsförbund, bland annat Svenska Handbollförbundet och Innebandyförbundet.  Tills nu har över 45 miljoner kronor kommit svensk idrott till del via Solidsport.

Ett led i utvecklingen av streaming-tjänster är AI-teknik eller kameror med artificiell intelligence.  En teknik som dock hade svårt att hinna med bollen (!) i höstens världspremiär för AI kameran i innebandy,  när elitlaget Storvreta hade seriematch i IFU-hallen i Uppsala.

Kameran blev chockad!

Storvreta chockade kameran med sin snabbhet, på träningar hade allt fungerat väl men i matchtempo och när bollen förflyttades snabbt mellan stora ytor hade kameran svårt med i tempot och klarade inte att analysera en liten boll i hög hastighet.

AI-teknologin är i grunden utvecklad för att följa fotboll och basket.

-Man kan säga att vår kamera var otränad! Det fina är att vi med små justeringar kan träna upp kameran, AI tekniken kan liknas med ett barn som börjat att gå, säger Thore Thalbäck vd. på Solidsport.

-Tekniken i AI kameran på IFU Arena hade precis tagit sina första steg, men vi trodde att den kunde springa, men Storvreta motbevisade oss direkt, Men jag övertygad om att det här är framtiden, avslutar Thore Thalbäck.

Solidsport uppmärksammades första gången våren 2020 i en rättighetsstrid med Svenska Fotbollförbundet som har utvecklat en egen streamingapp, ”Min Fotboll”. SVFF vill stänga ute Solidsport från förbundsrelaterad verksamhet – som ungdomsturneringar i fotboll. Striden är ännu inte avgjord.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Elithockey: Ishockeyns mästarlag, koncernen Färjestad,  med den ideella föreningen, fastighetsbolag och eventbolag närmar sig 200-miljoner strecket i omsättning, eller för att vara exakt 190 577 miljoner kronor.

 Samtidigt växer det egna kapitalet till 130 miljoner från 114 miljoner föregående säsong. Årets resultat var succékantat, 10:e SM-guldet och plus 12 miljoner.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.