Basket från Turkiet djärvt affärsgrepp

Solidsport, Nordens största plattform för streamingtjänster av idrott, har tecknat ett unikt avtal med Turkiska Basketbollförbundet. Kontraktet innebär att Solidsport blir global distributör av mediarättigheter för den turkiska högsta ligan, TBL (Turkish First League) och rankad trea i Europa.

Enligt SCB bor i Sverige, 2019 års siffror, 104 854 personer som antingen själva var födda i Turkiet, eller hade minst en förälder som var det.

Johan Lundqvist, Solidsports grundare, har tio svensk idrottsförbund - och Turkiska Basketbollförbundet på avtal

Två ligamatcher i veckan kan basketfans i Skandinavien boka in från den 29 januari  Solidsport har redan breda samarbeten med  Svenska Basketbollförbundet och Finlands motsvarighet. Turkisk basket är etablerad i världstoppen och högtidsstunder väntar med heta duster i svenska TV-soffor.

Solidsport, grundat 2004 erbjuder över 45 000 streamade sportevenemang årligen och har vunnit stora marknadsandelar inom ungdomsidrotten.  Den Pågående pandemin har drabbat företaget hårt, cuper och seriespel för unga har ställts in

Ändå tvingats permittera

 Idrotts -och kulturminister Amanda Lindh (mp) meddelade dock på torsdagen att ungdomar födda 2005 och senare  åter ska ges möjlighet att bedriva träning inomhus. I beskedet sades ingenting om att  när seriespel kan återupptas.

-Vi har som många andra har tvingats till permitteringar. En följd av matchstoppet är minskade intäkter för idrotten och för oss.

- Vår affärsmodell bygger på 50-50 principen,  där intäkterna kommer från de tittare som köper sändningarna och därmed stöder sitt favoritlag, säger Johan Lundqvist, företagets grundare.

Med hjälp av en smartphone och Solidsports streaming plattform har den nya tekniken erövrat idrotten och totalt har  Solidsport avtal med tio svenska specialidrottsförbund, bland annat Svenska Handbollförbundet och Innebandyförbundet.  Tills nu har över 45 miljoner kronor kommit svensk idrott till del via Solidsport.

Ett led i utvecklingen av streaming-tjänster är AI-teknik eller kameror med artificiell intelligence.  En teknik som dock hade svårt att hinna med bollen (!) i höstens världspremiär för AI kameran i innebandy,  när elitlaget Storvreta hade seriematch i IFU-hallen i Uppsala.

Kameran blev chockad!

Storvreta chockade kameran med sin snabbhet, på träningar hade allt fungerat väl men i matchtempo och när bollen förflyttades snabbt mellan stora ytor hade kameran svårt med i tempot och klarade inte att analysera en liten boll i hög hastighet.

AI-teknologin är i grunden utvecklad för att följa fotboll och basket.

-Man kan säga att vår kamera var otränad! Det fina är att vi med små justeringar kan träna upp kameran, AI tekniken kan liknas med ett barn som börjat att gå, säger Thore Thalbäck vd. på Solidsport.

-Tekniken i AI kameran på IFU Arena hade precis tagit sina första steg, men vi trodde att den kunde springa, men Storvreta motbevisade oss direkt, Men jag övertygad om att det här är framtiden, avslutar Thore Thalbäck.

Solidsport uppmärksammades första gången våren 2020 i en rättighetsstrid med Svenska Fotbollförbundet som har utvecklat en egen streamingapp, ”Min Fotboll”. SVFF vill stänga ute Solidsport från förbundsrelaterad verksamhet – som ungdomsturneringar i fotboll. Striden är ännu inte avgjord.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

För andra gången har Riksidrottsnämnden slagit fast att Boden Hockey ska beviljas dispens från Svenska Ishockeyförbundets krav att tillhöra en ligaorganisation – i det här ärendet Hockeyettan AB.

Beskedet är  ett svårt nederlag för ishockeyns förbundsbas, Anders Larsson, och hans styrelse, som tidigare vägrat att efterleva tidigare RIN-beslut med den här innebörden.

Efter lunch på måndagen hörde n iväl jublet som ekade över hela Sverige… när beskedet kom - Regeringen och Folkhälsomyndigheten gav klartecken tilll höjningen för 500 åskådare per sektion vid idrottsevevemang. Klubbarnas kassörer hördes mest i hyllningskören, för klartecknet betyder mycket för intäkterna i alla klubbar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel förlänger samarbetet till och med 2028

Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel är tungviktarei idrotts-Sverige. Nu har de enats om ett nytt sponsoravtalet.Båda parter pratar om det största någonsin. Ett kontrakt som innebär en förlängning av samarbetet under de kommande sju åren. Det nya avtalet gäller till och med 2028 och innehåller ett utökat samarbete. 

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Thomas Wassberg är aldrig omöjlig. Oavsett TV-kanal och äventyr ställer han upp. När nu Discovery satsar på ett nytt utmaningsprogram är Thomas en av deltagarna. Bland de övriga märks Lisa Ajax, Mikael "Soldoktorn" Sandström och Maria Montazam, Klas Eriksson, Magdalena Graaf, Danyel Couet, och Alexandra Zazzi. 

Djurgården inleder 2022 med att värva Victor Edvardsen, den hett eftertraktade målmaskinen från Degerfors som nu ansluter för att boosta den blårandiga offensiven under de fyra kommande åren. I fotbolls-Sverige talas det om en rekorddyr övergång, möjlige den dyraste någonsin. Djurgården tvingades lösa 

Notabelt är att han fostrades i IFK   Göteborg. 2015 gallrades han bort vid klivet från juniorlag till A-lag.