Guldstrid med tuffa sparkrav

Guldstriden i allsvenskan går vidare – med två ekonomiskt sargade klubbar. Malmö FF riskerar en förlust på mer än 10 miljoner kronor medan HIF lider av gamla synder. Båda lever under tuffa sparkrav.
Annons

Tillkomsten av Swedbank Stadion innebar att MFF fick en ny och modern arena. Men det betydde också att klubben fick satsa enormt av eget kapital och våga tro att en ny konferens- och evenemangsverksamhet i stadion skulle bli en stor inkomstkälla.

Det blev raka motsatsen. Den avdelningen inom MFF har kostat stora pengar och i somras var det inte hållbart längre, då friställdes inte mindre än sju anställda.

Förlusten dubbelt så stor

Med sviktande intäkter och med dyr drift blev tillvaron dyster.

- Det är främst på eventsidan vi ännu inte nått de resultat vi hoppats på, bekräftar MFF:s vd Pelle Svensson i Expressen.

Han har tidigare låtit förstå att årets resultat slutar med 5 miljoner i förlust. Nu pekar siffrorna mot det dubbla.

Dessutom gör uppgifter gällande att MFF:s kassa är tömd till den grad att inte heller likviditeten håller för särskilt mycket större påfrestningar.

Från 39,1 miljoner till 5,9 miljoner

I årsbokslutet för 2008 hade MFF 39,1 miljoner kronor i likvida medel mot 5,9 miljoner i fjol.

Det gick så långt att klubben saknade kontanter och tvingades låna för att klara löneutbetalningarna.

I somras kom också varningssignaler när MFF inte hade råd att ordna en jubileumsturnering.

Ett SM-guld skulle kunna få fart på både sponsor- och årskortförsäljningen till nästa år, men risken är att problemen med driften av arenan kvarstår.

Lider fortfarande av miljonsmällen

I Helsingborg pratas mycket om att trivsel och komfort måste öka på Olympia. För många fotbollsintresserade stannar hemma och föredrar matcherna på TV.

Guldstriden mellan två skånska antagonister har inte övertygat åskådarna.

Allsvenskans publiksnitt har sjunkit med 20 procent jämfört med i fjol. HIF kan ändå påvisa ett nuvarande snitt på 10 139 mot 9 450 i fjol, men priserna på ståplats är sänkta och det innebär att intäkterna har minskat.

- Jag har en samlad tes: allt det du har i tv-soffan måste du kunna få på plats också. Där ska finnas bekvämlighet, du ska kunna få dina chips, en öl, kaffe. Och så måste vi bli bättre på att ge information och statistik under matchen, säger HIF:s klubbdirektör Paul Myllenberg  till Helsingborgs Dagblad.

Utan Henke sjönk lönebudgeten

HIF lider av fjolårets förlust på 7 miljoner kronor och i Svenska Fotbollförbundets redovisning av de allsvenska klubbarnas ekonomi är HIF en av fyra klubbar (Gais, Trelleborg och Brommapojkarna) som riskerar negativt eget kapital 2010, men det oroar inte Paul Myllenberg:

- Vi vidtog flera åtgärder 2009 och sänkte medvetet vårt eget kapital. På det viset har vi sänkt kostnaderna för det här året.

Att Henrik Larsson inte finns med på lönelistan är ett bidragande skäl.

- Det är kanske den största skillnaden i spelartruppen jämförelsevis, men man får värdera det mot den insats han gjorde för klubben.

Prognosen är att klara året med en miljon i plus. För att få vettiga resurser och ökat handlingsutrymme kanske inte ens ett SM-guld räcker.

Krille (inte verifierad)

tors, 2010-10-28 00:35

1. Det måste vara ett

Det måste vara ett missförstånd, att äga en egen arena är ju såååå värdeskapande...

Ansvariga inom Malmö Redhawks är på hugget. I takt med att nyförvärv ökar - nu har sju nyförvärv presenteras, varav Carl Söderberg är det absoluta klippet - växer  skaran av av sponsorer. Senaste nytt -  Bravida hartagit beslutet  att öka engagemanget som huvudpartner igen. 

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

Världsstjärnan Annika Sörenstam fortsätter att ge tillbaka till golfen. Just nu pågår den nionde upplagan av ANNIKA Invitational Europe och ANNIKA Cup på Isaberg Golfklubb i Småland, 15-17 juni. Ett samarrangemang med Svenska Golfförbundet där Annika frikostigt bjuder på sig själv och tips ur sin långa och framgångsrika karriär till morgondagens stjärnor inom damgolfen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Första avtalet gjordes upp för 50 år sedan. Det består än i dag. Svenska Fotbollförbundet och Folksam har inte tröttnat på varandra utan fortsätter satsningen  och förlänger partneravtalet. 

 Folksam förstärker en position och roll som man vill betona – att vara ”idrottens försäkringsbolag”.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Det är ingen måtta på stjärnglansen och antalet personer när Disovery presenterar medarbetarna vid OS i Tokyo. Men du känner igen de flesta som antingen f d aktiva och framträdande inom idrott eller tidigare synbara i olika TV-kanaler. Det de nu har gemensamt är att de ska guida oss i Discovery+, Kanal 5 och Kanal under några sommarveckor genom Olympiska  spelen iJapan. Lönebudgeten för närmare 50 medarbetare vore rätt intressant ...

60 välkomna miljoner. Glädjen i IFK Norrköping var stor när jätteaffären med ryska klubben Rubin Kazanprese presenterades på torsdagen.  Sead Haksabanovic flyttar dit och fotbolls-Sveriges tredje största affär är ett faktum. Bara Zlatan Ibrahimovic och Alexander Isak har varit dyrare.