Guldstrid med tuffa sparkrav

Guldstriden i allsvenskan går vidare – med två ekonomiskt sargade klubbar. Malmö FF riskerar en förlust på mer än 10 miljoner kronor medan HIF lider av gamla synder. Båda lever under tuffa sparkrav.
Annons

Tillkomsten av Swedbank Stadion innebar att MFF fick en ny och modern arena. Men det betydde också att klubben fick satsa enormt av eget kapital och våga tro att en ny konferens- och evenemangsverksamhet i stadion skulle bli en stor inkomstkälla.

Det blev raka motsatsen. Den avdelningen inom MFF har kostat stora pengar och i somras var det inte hållbart längre, då friställdes inte mindre än sju anställda.

Förlusten dubbelt så stor

Med sviktande intäkter och med dyr drift blev tillvaron dyster.

- Det är främst på eventsidan vi ännu inte nått de resultat vi hoppats på, bekräftar MFF:s vd Pelle Svensson i Expressen.

Han har tidigare låtit förstå att årets resultat slutar med 5 miljoner i förlust. Nu pekar siffrorna mot det dubbla.

Dessutom gör uppgifter gällande att MFF:s kassa är tömd till den grad att inte heller likviditeten håller för särskilt mycket större påfrestningar.

Från 39,1 miljoner till 5,9 miljoner

I årsbokslutet för 2008 hade MFF 39,1 miljoner kronor i likvida medel mot 5,9 miljoner i fjol.

Det gick så långt att klubben saknade kontanter och tvingades låna för att klara löneutbetalningarna.

I somras kom också varningssignaler när MFF inte hade råd att ordna en jubileumsturnering.

Ett SM-guld skulle kunna få fart på både sponsor- och årskortförsäljningen till nästa år, men risken är att problemen med driften av arenan kvarstår.

Lider fortfarande av miljonsmällen

I Helsingborg pratas mycket om att trivsel och komfort måste öka på Olympia. För många fotbollsintresserade stannar hemma och föredrar matcherna på TV.

Guldstriden mellan två skånska antagonister har inte övertygat åskådarna.

Allsvenskans publiksnitt har sjunkit med 20 procent jämfört med i fjol. HIF kan ändå påvisa ett nuvarande snitt på 10 139 mot 9 450 i fjol, men priserna på ståplats är sänkta och det innebär att intäkterna har minskat.

- Jag har en samlad tes: allt det du har i tv-soffan måste du kunna få på plats också. Där ska finnas bekvämlighet, du ska kunna få dina chips, en öl, kaffe. Och så måste vi bli bättre på att ge information och statistik under matchen, säger HIF:s klubbdirektör Paul Myllenberg  till Helsingborgs Dagblad.

Utan Henke sjönk lönebudgeten

HIF lider av fjolårets förlust på 7 miljoner kronor och i Svenska Fotbollförbundets redovisning av de allsvenska klubbarnas ekonomi är HIF en av fyra klubbar (Gais, Trelleborg och Brommapojkarna) som riskerar negativt eget kapital 2010, men det oroar inte Paul Myllenberg:

- Vi vidtog flera åtgärder 2009 och sänkte medvetet vårt eget kapital. På det viset har vi sänkt kostnaderna för det här året.

Att Henrik Larsson inte finns med på lönelistan är ett bidragande skäl.

- Det är kanske den största skillnaden i spelartruppen jämförelsevis, men man får värdera det mot den insats han gjorde för klubben.

Prognosen är att klara året med en miljon i plus. För att få vettiga resurser och ökat handlingsutrymme kanske inte ens ett SM-guld räcker.

Krille (inte verifierad)

ons, 2010-10-27 23:35

1. Det måste vara ett

Det måste vara ett missförstånd, att äga en egen arena är ju såååå värdeskapande...

Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget  Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar  ennybyggnation i Torslanda/Björlanda.  Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.

SHL-ishockey i maj-juni rycker allt närmare!

  Med över 100-talet bekräftade fall av covid-19 och ett 40-tal framflyttade matcher har SHL-organisationen tvingats till flera åtgärder

Sportchefen Johan Hemlin har meddelat att SM-slutspelet senareläggs minst två veckor.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Influencern Joakim Lundell, 35, är beredd att gå in med ”en ”extremt stor summa” – under förutsättning att satsningen går till  till en målvakt. Krislaget  LHC kan få hjälp från oväntast håll. Lundel, Influencern, östgöten och hockeyspportern vill bidra när LHC har inlett en insamling för att förstärka truppen.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

 I kväll, onsdag, är det premiär för en synnerligen annorlunda NHL-säsong med matcher varje dag. – och Viaplay  via streamingtjänsten direktsänder samtliga 868 grundspelsmatcher samt slutspelet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.