Guldstrid med tuffa sparkrav

Guldstriden i allsvenskan går vidare – med två ekonomiskt sargade klubbar. Malmö FF riskerar en förlust på mer än 10 miljoner kronor medan HIF lider av gamla synder. Båda lever under tuffa sparkrav.

Tillkomsten av Swedbank Stadion innebar att MFF fick en ny och modern arena. Men det betydde också att klubben fick satsa enormt av eget kapital och våga tro att en ny konferens- och evenemangsverksamhet i stadion skulle bli en stor inkomstkälla.

Det blev raka motsatsen. Den avdelningen inom MFF har kostat stora pengar och i somras var det inte hållbart längre, då friställdes inte mindre än sju anställda.

Förlusten dubbelt så stor

Med sviktande intäkter och med dyr drift blev tillvaron dyster.

- Det är främst på eventsidan vi ännu inte nått de resultat vi hoppats på, bekräftar MFF:s vd Pelle Svensson i Expressen.

Han har tidigare låtit förstå att årets resultat slutar med 5 miljoner i förlust. Nu pekar siffrorna mot det dubbla.

Dessutom gör uppgifter gällande att MFF:s kassa är tömd till den grad att inte heller likviditeten håller för särskilt mycket större påfrestningar.

Från 39,1 miljoner till 5,9 miljoner

I årsbokslutet för 2008 hade MFF 39,1 miljoner kronor i likvida medel mot 5,9 miljoner i fjol.

Det gick så långt att klubben saknade kontanter och tvingades låna för att klara löneutbetalningarna.

I somras kom också varningssignaler när MFF inte hade råd att ordna en jubileumsturnering.

Ett SM-guld skulle kunna få fart på både sponsor- och årskortförsäljningen till nästa år, men risken är att problemen med driften av arenan kvarstår.

Lider fortfarande av miljonsmällen

I Helsingborg pratas mycket om att trivsel och komfort måste öka på Olympia. För många fotbollsintresserade stannar hemma och föredrar matcherna på TV.

Guldstriden mellan två skånska antagonister har inte övertygat åskådarna.

Allsvenskans publiksnitt har sjunkit med 20 procent jämfört med i fjol. HIF kan ändå påvisa ett nuvarande snitt på 10 139 mot 9 450 i fjol, men priserna på ståplats är sänkta och det innebär att intäkterna har minskat.

- Jag har en samlad tes: allt det du har i tv-soffan måste du kunna få på plats också. Där ska finnas bekvämlighet, du ska kunna få dina chips, en öl, kaffe. Och så måste vi bli bättre på att ge information och statistik under matchen, säger HIF:s klubbdirektör Paul Myllenberg  till Helsingborgs Dagblad.

Utan Henke sjönk lönebudgeten

HIF lider av fjolårets förlust på 7 miljoner kronor och i Svenska Fotbollförbundets redovisning av de allsvenska klubbarnas ekonomi är HIF en av fyra klubbar (Gais, Trelleborg och Brommapojkarna) som riskerar negativt eget kapital 2010, men det oroar inte Paul Myllenberg:

- Vi vidtog flera åtgärder 2009 och sänkte medvetet vårt eget kapital. På det viset har vi sänkt kostnaderna för det här året.

Att Henrik Larsson inte finns med på lönelistan är ett bidragande skäl.

- Det är kanske den största skillnaden i spelartruppen jämförelsevis, men man får värdera det mot den insats han gjorde för klubben.

Prognosen är att klara året med en miljon i plus. För att få vettiga resurser och ökat handlingsutrymme kanske inte ens ett SM-guld räcker.

Krille (inte verifierad)

tors, 2010-10-28 00:35

1. Det måste vara ett

Det måste vara ett missförstånd, att äga en egen arena är ju såååå värdeskapande...

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Tillsammans med Svenska Spel gör Svenska Ishockeyförbundet nu en flick- och damsatsning som bland annat innehåller utökat stöd för Damkronorna, riktat stöd till DamEttan, ett juniorslutspel samt en satsning på målvaktstalanger.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Sportbladet fortsätter satsningen på bandy och sänder i höst och vinter alla matcher i elitserien samt Svenska cupen på Sportbladet Play. Samtidigt värvas bandyprofilerna Christoffer Million, från Bandypuls och trefaldige VM- och SM-guldmedaljören Jonas Claesson som experter till redaktionen.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.