Fotbollen skapar innovativ energifond

Energikoncernen E.ON och Svenska Fotbollförbundet (SvFF) har ingått ett unikt avtal och bildat en så kallad Energifond för 2011 till och med 2013. Totalt satsar E.ON och SvFF 3 miljoner kronor.

Målsättningen är att de cirka 1 500 föreningar som äger och driver sina anläggningar ute i landsbygden - på orter med mindre än 3 000 invånare - ska kunna söka bidrag för att minska sitt elberoende och hitta alternativa energilösningar.

Fotbollen ska spara energi

Enligt en undersökning uppger föreningar att ca en tredjedel av driftskostnaden för en anläggning idag ligger på elsidan. Många av anläggningarna använder fortfarande direktel. Föreningarna såg också stora svårigheter i att kunna finansiera drift och investeringar.

Dessutom går det åt i snitt ca 1 000 ideella arbetstimmar per år för att hålla en landsbygdsanläggning i gott skick.

Energifonden ska ses som stimulansåtgärd för att få landsbygdsföreningarna att ta initiativ till energibesparande åtgärder. Satsningen ligger också helt i linje med SvFF:s paroll "En förening i varje by" och det Landsbygdsprojekt som pågår runt om i landet för att behålla och utveckla fotbollen i olika sammanhang på ort och ställe.

Tacksam miljökampanj

- Vi är  tacksamma över att E.ON gör den här satsningen tillsammans med oss och för våra breddföreningar ute i landsbygden. En riktad fond som ger dem goda möjligheter att söka ersättning och till viss del underlätta föreningsarbetet, så att mer av den ideella ledarens kraft går till själva fotbollen. Det är en helt ny och unik möjlighet som öppnar sig. säger SvFF:s ordförande Lars-Åke Lagrell.

E.ON är sedan tidigare en viktig partner till SvFF. Det här stärker samarbetet på ett djupare plan.

- Vi är sedan länge engagerade inom svensk fotboll. Genom Energifonden utökas detta samarbete och vår roll som sakkunnig rådgivare i klubbarnas energiförbrukning blir ännu tydligare. Vi vill tillsammans skapa förutsättningar för smartare klimatlösningar och energibesparingar som gagnar både klubbarna och miljön, säger Carina Brorman, varumärkes- och kommunikationsdirektör på E.ON Sverige.

Inför hot om att tvingas lämna RF-familjen, uttalat av Riksidrottsstyrelsen , RS, i april år, fann Svenska Ishockeyförbundet för gott att krypa till korset och ta bort den omstridda paragrafen 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. 

Hockeyettan-laget Boden som hävdat sin suveränitet, och vägrat medlemskap i ligaorganisationen Hockeyettan AB, kan idag utropa sig till segrare. 

Eskilstuna Golfklubb satsar tufft. Nyligen togs det nya klubbhuset i bruk och inom den närmaste tiden också det 18:e nya signaturhålet.

Men smakar det så kostar det. I dagsläget ligger notan på i runda tal 40 miljoner kronor.

Och man är inte på långa vägar framme vid målet.

Nu duger det minsann att spela på hemmaplan. Mikael Ymer som sa nej till spel i Båstadtennisen har gett klartecken till Stockholm Open. 15-23 oktober 2022. Tillsammans med turneringens Tournament Director, Thomas Enqvist, har han dessutom signat för två år. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.