Turbulens i friidrottsförbundet

Det stormar runt friidrotten. Sponsorer hoppar av, lag-EM innebar en förlust på 2 miljoner och nu är turbulensen stor runt ordföranden Lennart Karlberg. Uppgifter gör också gällande att han väljer att hoppa av sitt uppdrag.

Inte nog med att de främsta atleterna lider av skador och att stjärnglansen har minskat runt hela sporten.

Nya rapporter

Rapporterna om motgångarna på andra plan kommer tätt.

Vid lag-EM uppstod en ekonomisk smäll på 2 miljoner kronor. Folksam GP-tävlingarna slutade också med större utgifter än intäkter.

Negativa besked från flera sponsorer gör situationen ännu värre. Nordea avslutade sitt engagemang, Fortum och Altea medgav en osäkerhet inför framtiden och nu kommer beskedet att Fortum drar sig ur friidrotten.

- De kommer att kliva ur sitt avtal, precis som Nordea, bekräftade Lennart Karlberg för Sport-Expressen.

Karlberg reagerade

Nu uppges att ordföranden Lennart Karlberg slutar sedan han har fått reda på att övriga styrelsen har hållit hemliga möten bakom hans rygg.

Han själv vill inte bekräfta uppgiften, men från ett styrelsemöte och en ordförandekonferens i Växjö har information läckt.

Karlberg ska ha fått veta att möten har hållits utan hans vetskap och därmed också närvaro. Samtidigt är hans mandatperiod på väg mot sitt slut och före den 15:e december ska han anmäla ett intresse av att stanna eller ej. Ett beslut som han redan har tagit, enligt uppgift.

Är själv förtegen

Till Sport-Expressen säger han nu:

- Valberedningen har inte fått något besked av mig än.

- Det får du se den 15:e.

- Nej, jag vill inte kommentera det nu.

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.