Storklubbarna tjänar bara mer och mer

Storklubbarna växer sig allt starkare i den europeiska fotbollsekonomin. De tjänar mera, men trots att Manchester United ökade intäkterna till 367 miljoner euro tappar klubben i jämförelse med de spanska giganterna.

De sex ledande klubbarna Real Madrid, Barcelona, Manchester United, Bayern München, Arsenal och Chelsea ligger kvar på samma inbördes placeringar även i år samt växer rejält som grupp trots turbulens inom den europeiska ekonomin.

Över 4 miljarder euro!

Alla klubbar inom top 20 kommer från Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien och England. De svenska klubbarna hamnar på efterkälken, enligt den årliga rapporten Football Money League från revisions- och konsultföretaget Deloitte.

För första gången översteg de sammanlagda intäkterna för Europas 20 största fotbollsklubbar 4 miljarder Euro 2011.

Storklubbarna och elitfotbollen förefaller inte heller i år vara speciellt konjunkturkänsliga – topp 20 klubbar visar en fortsatt tillväxt om drygt tre procent i genomsnitt.

Barcelona säkrar 300 miljoner ytterligare

- Vi märker tydligt hur sponsorer och TV-bolag allt mer dras till de primära marknaderna med stora befolkningar och grundade fotbollskulturer som Spanien, Tyskland och England, säger Gustav Vadenbring, Director på Deloitte.

Real Madrid och Barcelona visar en kraftig tillväxt med 9 procent respektive 13 procent. Båda klubbarna omsätter mellan 4,5 - 4,8 miljarder, vilket enskilt nu är fem gånger så mycket som alla allsvenska klubbar omsätter tillsammans.

Nästa år minskar troligen gapet mellan de bägge toppklubbarna då Barcelona får Quatar Foundation som ny huvudsponsor med extra tillskott på åtminstone 300 miljoner kronor årligen.

Nya UEFA Europa League

För Real Madrid som toppar ligan för sjunde året i rad minskade antalet åskådare per match något till 66 000 i genomsnitt, men det kan jämföras med allsvenskans dryga 7 300 åskådare per match under 2011.

- Det blir intressant att följa hur det nya upplägget kring UEFA Europa League kan gynna mindre klubbar i Europa så som de svenska klubbarna, säger Gustav Vadenbring.

- Genom nytt upplägg med nya sponsorer och omförhandlade Tv-rättigheter skall nu 1,5 miljarder fördelas till deltagande lag jämfört med 400 miljoner då cupen hette UEFA-cupen.

Valencia (19:e plats) är den enda spanska klubben i övrigt som tar plats på topp 20-listan. Det handlar främst om engelska, italienska och tyska klubbar. Sex föreningar från England, fem från Italien respektive Tyskland finns med på sammanställningen.

Fakta

De 20 klubbar som har störst intäkter under 2010-11: (beloppen avser miljarder kronor):

1. Real Madrid 4,42
2. Barcelona 4,16
3. Manchester United 3,38
4. Bayern München 2,96
5. Arsenal 2,32
6. Chelsea 2,30
7. Milan 2,16
8. Inter 1,95
9. Liverpool 1,87
10. Schalke 1,86
11. Tottenham 1,67
12. Manchester City 1,56
13. Juventus 1,42
14. Marseille 1,39
15. Roma 1,32
16. Dortmund 1,28
17. Lyon 1,22
18. Hamburg 1,89
19. Valencia 1,08
20. Napoli 1,06

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.