Hammarbys unika räddningskampanj

”Rätt skapligt, eller hur, att samla in 1 miljon kronor på knappt två dygn”. Hammarby handbollsordförande Kalle Strandberg är både tacksam och stolt efter tidernas räddningsoperation i svensk idrott. Nu tror Strandberg på en fortsättning i elitserien för Bajen.

Kända och kända, konkurrenter, spelare och ledare från klubbar runt om i Sverige, totalt nära 1100 personer hakade på kampanjen och köpte säsongskort för 1000 kr styck till nästa säsong.

Avvisade av Liganämnden

Att sälja sådana biljetter var en idé som Kalle Strandberg knäckte. Men det tog några timmar innan han han fick idén.

- Först var jag nedslagen och tyckte att allt var hopplöst.

Det efter förhandsbeskedet från Liganämnden.  Bedömningen var den att Hammarby aldrig skulle kunna prestera en ekonomisk trovärdig plan, i synnerhet när så mycket som en 1 miljoner kronor saknades.

Tack vare sociala medier

Handbollsförbundet representanter lät meddela att Hammarby vägrades medverkan i elitserien 2012/13 även om laget via kvalet klarade en fortsättning.

- Det krävdes några timmar sömn, sedan vaknade jag stridslysten och fick idén om Tusen1000. Men det hade aldrig fungerat utan dagens sociala medier.

Nu aktiverade alla tänkbara kontakter, kampanjen spreds blixtsnabbt via forum och bloggar till framför allt handbolls-Sverige med målet att sälja tusen årskort till nästa säsong.

Hur reagerar Liganämnden?

Det smått otroliga skedde att från säljstarten i fredags, den 16 mars, kl. 22.30 dröjde det inte längre än till måndagen den 19 mars, kl. 10.05, innan målet var uppnått. 

- På mindre än tre dygn har vi alltså nått målet. Engagemanget hos Sveriges största supporterförening Bajen Fans, privatpersoner, företag, gamla Bajenspelare, ja, det är ett fantastiskt engagemang, berättar Kalle Strandberg.

- Liganämnden får svårt att negligera det faktum att vi sålt tusen biljetter på en helg.

Strandberg tillträdde ändå

Kalle Strandberg tillträdde som ordförande i höstas.

- Jag visste på ett ungefär hur illa det såg ut med ekonomin. Men det var värre än så…

Han berättar om några månader av dagligt hårt jobb.

- Vi hade skulder på 2,2 miljoner, men har sakta kunnat förbättrat siffrorna.

Minskat skuldberget

En del skulder är betalda, andra avskrivna, några ackord, diverse sponsorintäkter och att Stockholms stad väntar med 200 000 kr i hyreskrav – skulden pressades ned via olika lösningar.

- Vi har varit på god väg och det var därför som förbundets dom om att vi redan var borta kändes extra tuff. Som vi har slitit och verkligen ansträngt oss, berättar Strandberg.

Spelarlöner i första hand, men också resor och hallhyror, har skapat underskotten. Från 2008 och andra SM-guldet blev utgifterna betydligt högre än intäkterna. Det är den notan som tynger klubben.

"Har många vänner"

Nu finns det i alla fall hopp och via ett lyckosamt kval kan Hammarby bli kvar i högsta serien.

- Man blir ju tårögd, vilket engagemang, säger kassören Sören Storm.

- Otroligt, vilket genomslag. Vi har uppenbarligen många vänner i handbolls-Sverige, säger Kalle Strandberg.

På måndagskvällen var 1159 säsongskort sålda och alla köpare var namngivna på Hammarbys sajt

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

På fredagen slår Henrik Stenson sitt första slag på kritiserade omsusade LIV-touren.

Vid torsdagens pressträff undkom han inte frågor runt sitt beslut som fick sådana konsekvenser. Han petades som kapten i Ryder Cup och han tappade en av sina största sponsorer och det senaste - att han förlorar förtroendeuppdraget på en stor svensk golfbana.

– Såklart jag är besviken, säger han själv.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.