Hammarbys unika räddningskampanj

”Rätt skapligt, eller hur, att samla in 1 miljon kronor på knappt två dygn”. Hammarby handbollsordförande Kalle Strandberg är både tacksam och stolt efter tidernas räddningsoperation i svensk idrott. Nu tror Strandberg på en fortsättning i elitserien för Bajen.

Kända och kända, konkurrenter, spelare och ledare från klubbar runt om i Sverige, totalt nära 1100 personer hakade på kampanjen och köpte säsongskort för 1000 kr styck till nästa säsong.

Avvisade av Liganämnden

Att sälja sådana biljetter var en idé som Kalle Strandberg knäckte. Men det tog några timmar innan han han fick idén.

- Först var jag nedslagen och tyckte att allt var hopplöst.

Det efter förhandsbeskedet från Liganämnden.  Bedömningen var den att Hammarby aldrig skulle kunna prestera en ekonomisk trovärdig plan, i synnerhet när så mycket som en 1 miljoner kronor saknades.

Tack vare sociala medier

Handbollsförbundet representanter lät meddela att Hammarby vägrades medverkan i elitserien 2012/13 även om laget via kvalet klarade en fortsättning.

- Det krävdes några timmar sömn, sedan vaknade jag stridslysten och fick idén om Tusen1000. Men det hade aldrig fungerat utan dagens sociala medier.

Nu aktiverade alla tänkbara kontakter, kampanjen spreds blixtsnabbt via forum och bloggar till framför allt handbolls-Sverige med målet att sälja tusen årskort till nästa säsong.

Hur reagerar Liganämnden?

Det smått otroliga skedde att från säljstarten i fredags, den 16 mars, kl. 22.30 dröjde det inte längre än till måndagen den 19 mars, kl. 10.05, innan målet var uppnått. 

- På mindre än tre dygn har vi alltså nått målet. Engagemanget hos Sveriges största supporterförening Bajen Fans, privatpersoner, företag, gamla Bajenspelare, ja, det är ett fantastiskt engagemang, berättar Kalle Strandberg.

- Liganämnden får svårt att negligera det faktum att vi sålt tusen biljetter på en helg.

Strandberg tillträdde ändå

Kalle Strandberg tillträdde som ordförande i höstas.

- Jag visste på ett ungefär hur illa det såg ut med ekonomin. Men det var värre än så…

Han berättar om några månader av dagligt hårt jobb.

- Vi hade skulder på 2,2 miljoner, men har sakta kunnat förbättrat siffrorna.

Minskat skuldberget

En del skulder är betalda, andra avskrivna, några ackord, diverse sponsorintäkter och att Stockholms stad väntar med 200 000 kr i hyreskrav – skulden pressades ned via olika lösningar.

- Vi har varit på god väg och det var därför som förbundets dom om att vi redan var borta kändes extra tuff. Som vi har slitit och verkligen ansträngt oss, berättar Strandberg.

Spelarlöner i första hand, men också resor och hallhyror, har skapat underskotten. Från 2008 och andra SM-guldet blev utgifterna betydligt högre än intäkterna. Det är den notan som tynger klubben.

"Har många vänner"

Nu finns det i alla fall hopp och via ett lyckosamt kval kan Hammarby bli kvar i högsta serien.

- Man blir ju tårögd, vilket engagemang, säger kassören Sören Storm.

- Otroligt, vilket genomslag. Vi har uppenbarligen många vänner i handbolls-Sverige, säger Kalle Strandberg.

På måndagskvällen var 1159 säsongskort sålda och alla köpare var namngivna på Hammarbys sajt

RF:s ordförande Björn Eriksson hann lagom posta brevet med en ny vädjan om ökat anslag tll idrotten. Då kom nya pengar, om än inte tillräckliga.

På måndagsmorgonen kallade regeringen till pressträff och gav beskedet att  pandemistödet till idrotten ökas till 120 miljoner kronor, mot tidigare 80 miljoner. Samtidigt får kulturen 180 miljoner, en uppgradering från tidigare beslutade 120 miljoner.

Efter lunch på måndagen hörde n iväl jublet som ekade över hela Sverige… när beskedet kom - Regeringen och Folkhälsomyndigheten gav klartecken tilll höjningen för 500 åskådare per sektion vid idrottsevevemang. Klubbarnas kassörer hördes mest i hyllningskören, för klartecknet betyder mycket för intäkterna i alla klubbar. 

Nu är avslöjas de storslagna planerna. Stockholm har länge haft en bakomvarande position till Göteborg som räknas som Landets ledande evenemangsstad. Här är det tänkt att bli ändring. Stockholm Business Region har fått i uppdrag av staden att projektleda en satsning på stora internationella idrottsevenemang,. 42,5 miljoner är anslaget för ansträngningarna redan finns konkreta planer och beslut.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Inom orienteringen talas redan om att tronföljden är säkrad efter Tove Alexandersson. 20-åria Hanna Lundberg är en utmärkt kopia  - lika strålande av självförtroende och förväntan, därtill lika segerrik! Nu börjar också sponsorerna att visa intresse.  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Det kostar, det kostar rejält, utan  att Discovery släpper uppgifterna på hur budgeten ser ut för den jättelika satsningen på vinter-OS i Kina.

Nu är det bara tre veckor kvar till invigningen. Därefter, 4-20 februari. då vet vi vad vi gör. OS binder många vid TV:n. Runt 125 svenskar atleter laddar, Discovery mobiliserar 91 medarbetare.

Djurgården inleder 2022 med att värva Victor Edvardsen, den hett eftertraktade målmaskinen från Degerfors som nu ansluter för att boosta den blårandiga offensiven under de fyra kommande åren. I fotbolls-Sverige talas det om en rekorddyr övergång, möjlige den dyraste någonsin. Djurgården tvingades lösa 

Notabelt är att han fostrades i IFK   Göteborg. 2015 gallrades han bort vid klivet från juniorlag till A-lag.