Har Leksand kringgått reglerna?

Leksand har 151 miljoner i skuld och står under rekonstruktion. Ändå värvar klubben med hjälp av en extern finansiär. ”Ytterst märkligt”, säger Ackordscentralens Hans Ödén och ifrågasätter starkt tillvägagångssättet.
Spelarna i Leksands IF försöker hålla undan allt runt företagsrekonstruktionen. Än så länge går det bra. Laget har hört till toppen på Hockeyallsvenskan hela säsongen och leder nu serien. Foto: Scanpix

 

Leksand har förstärkt med målvakten Oscar Alsenfelt inför kvalserien, på lån från Modo, och stora delar av hockey-Sverige börjar nu få nog.

Hockey-Sverige protesterar

Det kommer öppna protester från den ena efter den andra klubbledaren och hockeyförbundet har också beslutat att syna Leksand.

Dagens regelsystem täcker inte det som sker i dalaklubben, storleken på skulderna och tillvägagångssättet trodde ingen skulle vara möjligt.

Leksand utmanar hockey-Sverige mer än vad någon annan förening har gjort. Resonemanget i klubben går uppenbarligen ut på att sportslig framgång är enda tänkbara möjligheten till överlevnad.

Med de jättelika skulderna och numera i händerna i på en rekonstruktör finns med automatik ett regelverk som också ska gälla Leksand.

En lösning för att gå runt förvaltaren

I klubben fanns ändå en övertygelse om att man hade funnit en metod att gå runt förvaltaren.

- Värvningen är möjlig tack vare en extern finansiär, sa Leksands klubbchef Anders Doverskog när värvningen blev känd.

Denne hemlige finansiär står för ersättningen till nyförvärvet och pengarna hade aldrig blivit aktuella med ett annat syfte än att just förstärka laget.

Skapar en superförmånsrätt

Det får Hans Ödén, expert på företagsrekonstruktioner, att reagera.

- Jag såg att klubbdirektören säger att en extern finansiär svarar för lönen till den från Modo lånade målvakten. Men en sådan skuldsättning får inte ske utan rekonstruktörens godkännande, säger Hans Ödén som arbetar vid Ackordscentralen.

Han är mycket kritisk till beteendet:

- Om han har gjort det får finansiären en sk superförmånsrätt om Leksand skulle försättas i konkurs, vilket innebär att denne hamnar först i kön bland de som ska få betalt.

Ödén betonar:

- Huvudregeln är att skuldsättning inte ska ske under en företagsrekonstruktion.

Märkta pengar

Leksands klubbdirektör Anders Doverskog skriver på klubbens hemsida:

”Valet var ganska enkelt, antingen fick vi pengar för att ta hit Oscar eller så fick vi inga pengar alls från den här finansiären. Jag vill även påpeka att inga pengar från den statliga lönegarantin kommer att användas för att finansiera Alsenfelt. ”

Anders Doverskog är väl medveten om att protesterna tilltar mot klubbens handlande: 

- Den där kritiken tar jag lätt på. Ett spel för galleriet. Vi fokuserar på det vi håller på med, säger Doverskog till Dalarnas Tidningar.

Startat kampanj "Nybygget"

Drygt 3,7 miljoner har hittills betalats ut till Leksands hockey och av skattemedel ska ytterligare pengar ge klubben bärkraft att fortsätta vägen mot elitserien.

Pengar som egentligen ska återbetalas en dag, men allt mera dystra  fakta framkommer.  Det är den största rekonstruktionen någonsin i Dalarna och det är sällan ansträngningarna lyckas. Dvs företagen går i konkurs.

Samtidigt har klubben startat en kampanj för att få in pengar. Operation ”Nybygget” ska ge intäkter och efter bara två veckor ska summan vara uppe i knappt 2,3 miljoner kronor.

Thomas Ejderhov

Mats Gripenmalm (inte verifierad)

tis, 2013-01-29 07:55

1. Egentligen är det inte så

Egentligen är det inte så många som protesterar. Mest 08 faktiskt, vad de nu har med saken att göra mer än att såna brukar vilja lägga sig i det de inte har att göra med. Jo, och så Janne Simons då, men han tar ingen på allvar utanför mora ;-)

Stefan (inte verifierad)

tis, 2013-01-29 10:45

2. Dags att ta i med

Dags att ta i med hårdhandskarna mot denna klubb. Löjligt att de får fortsätta. Sparka ur dem ur seriesystemet. Ett hån mot alla som försöker med ärliga medel att matcha de övriga klubbarna. Det daltas med denna jävla daladans.

Ruben (inte verifierad)

tis, 2013-01-29 11:07

3. Denna säsong har bla Tingsryd

Denna säsong har bla Tingsryd och Troja släppt dyra spelare för att kunna visa upp en sund ekonomi.Leksand tar in en ny spelare.Sportsligt väldigt illa och enorm ekodoping då detta sker under rekonstruktion.Vågar förbundet inte reagera?Sitter de föredetta Leksingarna Jonas Bergqvist och Mikael Lundström i styrelsen?

Johnny C (inte verifierad)

tis, 2013-01-29 11:10

4. Fattar inte

Jag och många många med mig fattar inte hur länge dem ska få hålla på utan att det händer någonting från förbundets sida. Små klubbar går bra att skicka ner i seriesystemet, men det är klart dem vågar man stöta sig med jävla fegisar.

Uffe vhd (inte verifierad)

tis, 2013-01-29 11:26

5. Alltid sett fram mot

Alltid sett fram mot matcherna ssk-knäckebröd men nu är det nog. Det tror de är så mycket bättre än andra och får göra vad de vill. Nää, de får allt ta konsekvenserna och göra sig av med det som kostar.. T.o.m leksingar själva tycker det är för mycket nu..

Mikael Stattin (inte verifierad)

tis, 2013-01-29 12:35

6. Moral och etik

Mats, självinsikt och lite skam i kroppen är på sin plats - oavsett om LIF begår några brott i sammanhanget eller inte framgår det med all tydlighet att det varit spel med andras pengar under en lång tid. Det är inte "fair play"

Compa (inte verifierad)

tis, 2013-01-29 13:41

7. Vart??

Vart står Hockeyförbundet i frågan?? Eller vågar de inte yttra sig? Hur kommer det sig att så många lag har fått respass till lägra divisioner med mycket lägre skulder än vad Leksand har nu? Och 151 000 000 mkr i skulder får man inte på en säsong, så varför Leksand är med och slåss nu i Allsvenska toppen är för mig en gåta, då det klart och tydligt står i stadgarna att om ett lag har minuskapital över två säsonger så är det respass som gäller. Så men undrar ju om hela Svenska inhockeyförbundet är korrumperat av Leksand, har de styrande fått pengar under bordet?? Viktiga frågor som måste få svar! Detta är vidrigt rent ut sagt. Tack för mig.

Tenson (inte verifierad)

tis, 2013-01-29 14:03

8. LEK - sand

En halvblind hemmasupporter i LEK-sand menar att det är 08-or som reagerar. Vi reagerar i hela Sverige, vi som följer andra sporter förfasas över penningcirkusen i ishockey är genomsnittslirare lätt når löner andra idrottsmän - och andra löntagare också - aldrig skulle kunna drömma om. Vi kan kanske smälta det någorlunda om det är hockeyns egna pengar och egna sponsorer som står för kalaset. Men när vi måste börja betala överlönerna med via statliga lönegaranti protesterar vi. Det senaste trixandet får en att spy. Inse realiteterna och håller er på mattan annars går det åt h-e.

Markus (inte verifierad)

tis, 2013-01-29 14:10

9. Hade Leksand legat sist i

Hade Leksand legat sist i tabellen hade inte jävel brytt sig, men nu när dom leder serien överlägset så är det jävla gnäll på folk. Nej lägg ner energin på stötta ert eget lag istället för hata.

Mats Gripenmalm (inte verifierad)

tis, 2013-01-29 14:15

10. Ja, eller lagt oss

Ja, eller lagt oss frivilligt. Glöm det. Nån av oss fokuserar fö på fel saker och det är inte vi. All skit ni öser över oss tar vi vara på och gör nåt positivt av. Sköt er själva kanske det går bättre på isen för er.

Linus (inte verifierad)

tis, 2013-01-29 14:44

11. Hur kan man som Leksing

Hur kan man som Leksing (eller ö.h.t) sitta och försvara detta beteende som Leksand håller på med? Hur kan man sitta och försvara sitt lag när man har 151 miljoner i skulder, lever på bidrag och värvar nytt? Det är skamligt! Även om Leksand är ett gammalt hederligt elitserielag med många supportrar ska de väl göra rätt för sig? Nej, ut med skiten (förlåt), börja om på nytt i Division 2 och ta er upp igen. Det ska väl inte vara några problem, ni är ju så duktiga på isen...

conny borg (inte verifierad)

tis, 2013-01-29 15:29

12. Det var nog bland det

Det var nog bland det dummaste jag hört någon yttra om i denna smutsiga härva. Så vilken sten har du legat under om det är det du tror. HELA hockeysverige har reagerat riktigt kraftigt. Och inte så många protester? Hur kan du vara så naiv. Har du inte läst tidningar, insändare under artiklar osv. Jag tror inte du förstår allvaret i det hela, vad som kan drabba Leksand som klubb och det beror inte på att det är mest 08 som tycker så. Du måste vakna och se att alla tycker det som händer i Leksand hockey är helt galet. Andra klubbar sliter häcken av sig för att kunna klara sina klubbars ekonomi och du tror då verkligen att det bara är 08-or som reagerar. Tror du inte att det sticker i ögonen på alla lag som åkt ur för mindre. Örebro, västerås, Borås, Björklöven, AIK, Hammarbby och jag vet inte hur många mer. Mot de är det ett hån det som Leksand gör

conny borg (inte verifierad)

tis, 2013-01-29 15:36

13. Insändare #12 var ett svar på

Insändare #12 var ett svar på insändare #1. Glömde skriva det i ilskan...

nicke (inte verifierad)

tis, 2013-01-29 15:59

14. Tycker det är så tragiskt att

Tycker det är så tragiskt att folk som #1 inte verkar förstå vad hans klubb ställt till med och försvarar de med näbbar och klor. Det här är bland det värsta jag varit med om när det gäller ekodopning i idrottsvärlden. Det många undrar är hur de öht fick en elitlicens till denna säsong. Den instansen bör också kontrolleras. Hur kan man behålla Leksand med dess skulder samtidigt som man sparkar ut Borås däe kommen gick in och täckte upp deras skuld. Ändå åkte de ut!!! Det här kommer se riktigt smutsigt ut om de får vara kvar.

douglas (inte verifierad)

tis, 2013-01-29 17:06

15. vi får se hur det slutar..

vi får se hur det slutar.. Det vore inte första gången LIF vinner allsvenskan och sedan ingenting alls (och denna gång blir det ingenting alls för alltid! :) )

Magnus (inte verifierad)

tis, 2013-01-29 17:26

16. Svar till Mats Gripenmalm

Mats, försvarar du även våldsbrottslingar och slätar över deras brott enligt devisen "sköt er själva"? Din inställning är extremt provocerande, och att du inte har vett eller hjärna nog att inse allvaret i den ekonomiska dopning din klubb bedrivit är rent ut sagt pinsam. Jag hoppas verkligen att det enda rätta kommer ut av detta, dvs att Leksand försätts i konkurs, börjar om på ny kula och att våra skattepengar används till annat än spelarlöner.

Mag+ (inte verifierad)

tis, 2013-01-29 18:27

17. Svar

Det är klart att Leksand gått över gränsen, men med det sagt så är de inte själva om att tänja den idrottsliga moralen och den svenska lagen. Vad som dock är klart är att Leksand engagerar människor, så till den milda grad att man i sin jakt på att svartmåla saker och ting blandar ihop begreppen. Leksand tar inte ut dina och mina skattepengar till sina spelarlöner, de pengarna kommer från arbetsgivaravgifter som Leksand som arbetsgivare betalat. Hockeyförbundet och hockeyligan behöver lag som engagerar, Elitserien är en marknadsplats där man vill ha de lagen som drar mest publik, tiderna för åshöjdens BK är över. Det finns ingen potentiell sponsor el klubb som vill ha ex. Karlskoga el säg Västerås i Elitserien för de drar ingen publik, säljer inga tv-matcher osv och då minskar ligans intäkter. Svårare än så är det inte, att det inte passar i landet lagon är en sak men Hockeyligan tänker först och främst på sin produkt och hur man kan göra den så attraktiv som möjligt. Det här frigör inte Leksand från någon skuld men ska man prata idrottslig doping kanske man ska slänga ett öga på Växjös satsning och hur pengarna rullar där. Ett elitserielag är en chans att sätta staden på kartan och även fjäder i hatten för politikerna och det är en klassisk drivkraft för att åsidosätta lagar och moral för att komma framåt.

KentW (inte verifierad)

tis, 2013-01-29 20:07

18. Hockeyn dödar sig själv...

Det är dags att se på hela den större frågan om elitidrottens verksamhet och dess konsekvenser. Runt om i Sverige "tvingas" Kommunerna finansiera Arenor för att "sätta Staden på kartan", av fanatiska supporter som överöser insändarsidorna med negativa kommentarer så fort Elitidrotten ifrågasätts. Vad bidrar då elitidrotten i tex. Leksands Kommun med....? Har det etablerats fler företag som anställer människorna i Leksand som betalar skatt där...? Kommer det fler turister till Leksand för att ishockeylaget finns där...? I år ser vi en klar nedgång i publiksiffrorna för Arenaidrotterna, inte bara ishockey, även bandyn tappar publik. Så vad bidrar elitidrotten med i en Kommun som Leksand, och vad har Kommunens skattebetalare för skyldigheter till ett företag som producerar "använd is"? Kommunernas skyldigheter handlar enbart om att sörja för våra ungdommars fritidsintressen, alla olika intressen! Hur ser det ut i Leksand...får alla föreningar med ungdomsverksamhet lika stort eller i närheten av det stöd som FÖRETAGET Leksand IF får...? Skulle inte tro det. Om inte elitidrotten frigörs från kommunernas skyldighet gentemot våra ungdommars intressen, så kommer elitidrotten att döda sig själva. 1. Slopa 51% regeln och låt elitklubbarna bli "riktiga" företag som måste stå på egna ben utan att ta kommunens skattebetalare som gisslan. 2. Gör som NHL, sätt ett lönetak/klubb, så att ingen kan göra som "Pollenkungen och Percy gjorde, "köpte" ihop sina lag. Då skulle ekonomin också skötas eftersom annrs återstår inget annat än konkurs. Dagens accord för Leksand kunde endast komma till stånd efter att skattebetalarna garanterat Arenans finanser.

Linus (inte verifierad)

tis, 2013-01-29 20:42

19. Kommentar på #18

"2. Gör som NHL, sätt ett lönetak/klubb, så att ingen kan göra som "Pollenkungen och Percy gjorde, "köpte" ihop sina lag." Skillnaden här är ju att Percy betalade för fiolerna, medan Leksand är lika stora kolsupare med skillnaden att VI betalar för skiten.

Marcus (inte verifierad)

ons, 2013-01-30 16:37

20. Vi kan direkt släppa

Vi kan direkt släppa jämförelsen med Växjö. Deras skuld gäller nybyggnation av ishall, vilket till viss del också gäller i Leksand. Men det är ingen annan klubb än Leksand som befinner sig i rekonstruktion, inte kan betala sina löner och kräver att fordringsägare skriver ner sina krav med 75%. Allt detta medan man väljer att behålla sin nuvarande spelartrupp, och dessutom lånar in nya. Om man, likt Malmö för några år sen, valde att erbjuda sina spelare att lämna för andra klubbar och därmed lösgjorde pengar vore det verkligen att ta ansvar för den sits man själva satt sig i. Nu spelar man högt och hoppas på att nå elitserien och därmed få in nya miljoner i TV-pengar. Leksands beteende är åt helvete och min stora förhoppning är att hockeyligan ska ge en kraftig markering. Andra klubbar har degraderats då de inte haft en lika kreativ bokföring, välvilliga fordringsägare eller en storsponsor i kommunen. Om detta får gå obemärkt förbi finns det ingen hejd på hur Leksand kan skapa sig ekonomiska fördelar gentemot konkurrenterna så länge det finns "rätt" folk på politiskt upphöjda platser.

Fredrik (inte verifierad)

tors, 2013-01-31 09:43

21. Hjärntvättade leksingar

Så länge man inte har gjort något kriminellt/olagligt så verkar allt vara ok för dessa leksingar. Etik och moral kan man inte ens stava till och den enda slutsatsen jag drar är att fansen har blivit fullständigt hjärntvättade och bara lyssnar på vad sektledarna Salo och Doverskog har att säga.

Johannes (inte verifierad)

tors, 2013-01-31 16:40

22. Kriminellt...?

Att värva in nya spelare/personal under pågående rekonstrukton är mycket nära gränsen för vad som är kriminellt. Man FÅR inte dra på sig nya utgifter under en rekonstruktion. Låt vara att en extern finansier betalar hans lön och inte hade gått in pengar för annat ändamål. Tillåt mig då ställa frågan huruvida denna externa finansiär också täcker material, mat, rese- och logikostnader för denna spelare? Och om så är fallet, täcks också den ökade administrativa utgiften för den särredovisning som då krävs, av samme finansiär? Är svaret på på någon av dessa frågor nej så borde inte rekonstruktören gått med på affären, och is fall är den inte förenlig med lagstiftningen. Alldeles oavsett den kriminella biten, så är det totalt oacceptabelt beteende. Blir inte Leksand degraderade efter detta så bör Björklöven mfl stämma nämnden för förlorade intäckter. För då borde Vi (Björklöven) inte heller flyttats ned. Detta är en klart tydligare form av ekonomisk doping än vad vi genomförde.

Mikael (inte verifierad)

lör, 2013-02-02 12:25

23. Visst är det många som bryr sig

Hej Mats! Jag bryr mig och kommer inte från 08. För tre år sen fick jag se mitt älskade Björklöven tvångsdegraderas. Vi hade 11 miljoner i skulder som var avbetalda när vi åkte ner. Jag kan ha synpunkter på det exakta motivet för vår degradering men i det stora hela var det inte orättvist då vi hade misskött vår ekonomi under lång tid. Nu har vi spelat i division 1 i tre år och har ett lag som kanske kan ta sig tillbaka till allsvenskan. Finns det någon som helst rättvisa och värdighet i svensk ishockey så får ni göra samma resa som vi. Det Leksand håller på med är fullständigt oanständigt och jag utgår från att ni degraderas. Vad gäller Simons är det en man som förtjänar stor respekt. Han trollar med Mora och lyckas väldigt väl. Vad jag vet inom regelverket, till skillnad från ditt Leksand.

Göran Lantz (inte verifierad)

mån, 2013-02-04 17:38

24. Osakligheterna flödar kring

Osakligheterna flödar kring Leksand, men det är lite skrämmande när en sajt som kallar sig IdrottensAffärer och ska vara sakkunniga på området bidrar till det. Leksand har inte 151 milj i skuld pga underskott i verksamheten. Den absoluta merparten av beloppet är lån på en egenägd arena, precis som Växjö har 256 milj i lån på Vida Arena och Kalmar FF 242 milj på Guldfågeln Arena. Sen har inte Leksand inte gjort nån hemlighet av att ekonomin misskötts men då främst av tidigare ledning något år tillbaka och när Stefan Nyman var sportchef som har sänkt andra klubbar, senast Malmö. Problemen man dras med idag likviditetsmässigt är följder av de åren. Man värvade inför den här säsongen minst av alla lag, bara två spelare. Spelarbudgeten är i stort sett halverad jämfört med innan Tommy Salo kom in och städade upp i truppen, från 39 milj till 20 milj. Men klubben tyngs ändå av främst kostnaderna för arenan, och det är det man söker nerskrivning av skulder för, för att trygga ekonomin på sikt. På samma sätt som t ex banken sänkte skulderna för SSK och deras Axa Sports Center med 50 milj för att de skulle överleva

Nils (inte verifierad)

ons, 2013-02-13 10:51

25. dödar hockeyn och sticker i ögat.

Oavsett om merparten av skulderna för LIF kommer ifrån lån på arenan eller inte så är det klart som fan att klubben inte har klarat av räkenskaperna den här säsongen. Man kan skylla på tidigare ledningar, men det spelar ingen roll i det här sammanhanget. Klart är att klubben har fått en enorm fördel i ligaspelet nu gentemot andra klubbar i och med att man åtminstone tillfälligt slipper betala ut löner, och även fortsättningsvis där man om detta går igenom har en ny fin arena till 75% rabatt. Det är inget annat än ekonomisk doping. Det urholkar trovärdigheten att det är lika villkor och spelregler som gäller för olika föreningar. Som lövenanhängare sticker detta i ögonen. Ekonomin var misskött under flera år likt Leksands, men inte alls med skulder i samma storleksordning. Björklöven fick ändå trots att man i slutändan räddade klubben från KK flytta ned i seriesystemet.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Orienteringens paradnummer O-ringen,  tidigare 5-dagars,  är i högsta grad en kommunal angelägenhet. Oskarshamns kommun, cirka 27 000 invånare  varav 19 000 i tätorten och de senaste åren uppmärksammat för sitt SHL-lag i ishockey,  satsar 7,5 miljoner kronor på nästa veckas jakt efter kontroller i skogarna längs Smålandskusten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

I Sverige finns det runt en halv miljon aktiva golfentusiaster. Vad de gör de närmaste fyra dagarna råder det inget tvivel om.  Tro inte att de är på golfbanan, nej, de  tillbringar ett stort antal timmar framför TV:n.

British Open pågår i fyra dagar, timme efter timme.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.