Hela Gais gör som Tommy Paberit

GAIS kamp för överlevnad fortsätter. Den klassiska klubben vrider sig om än inte i plågor så i alla fall i obehag och varje dag är en prövning. Hur mycket klubben än hittar på och drar in återstår stora skuldbelopp.
Tommy "Mannen med spannen" Paberit, gick omkring på gamla Gamla Ullevi med sin spann och hjälpte föreningen. Nu gör hela föreningen som han gjorde och söker pengar via insamlingshinkar-.


Försäljningen av brassestjärnan Wanderson skulle rädda klubben.

Ett stort cykelarrangemang utmålades som räddningen.

Ständigt kämpade

Spelartruppen har bantats, dyra spelare har flytt, kansliet är skalat, Wanderson har flyttat och ställt upp för klubben och struntat i gamla ersättningar – utan att minus har blivit plus.

Men ingen kan påstå att stridsviljan i GAIS har upphört.

Cykelloppet är etablerat, men lämnade inte så mycket kvar på sista raden som det fanns förhoppningar om.

Hela tiden sker nya initiativ. Skulden ska bort, det är är många tappra överens om.

11 miljoner saknas

Fast de här nya ansträngningarna visar också hur stort underskottet var och är.  

Med hjälp av reklammakare drivs nu kampanjen ”Männena med spännerna”.

Bara på några veckor har föreningen fått in 1 325 405 kronor.

Bakgrunden är att en man, Tommy "Mannen med spannen" Paberit, gick omkring på gamla Gamla Ullevi med sin spann och hjälpte föreningen.

Han gav aldrig upp

Han gnetade på och hans ihärdiga samlande innebar också att supportrarna i GAIS kunde titulera sig delfinansiärer av flera spelarköp.

Nu när nöden är som störst påminde någon om Tommy Paberits gärning och varför inte kopiera den. I klubbens utsatta läge var idén om att kopiera hans insats mycket välkommen.

Målet var att ta in 500 000 kr. Det har man passerat med kraftig råge. De grönsvarta närmar sig det tredubbla beloppet.

I klubben har man utvecklat organisationen med ett stort antal spänner. Styrelsen och supporterföreningarna Gårdakvarnen, Grönsvart Göteborg och Makrillarna delar på jobbet.

Skulderna ändå större

Gais-arna är numera vana vid ideliga nya sparkraven. Klubbdirektören Leif Gjulem är den senaste som har tvingats gå.

På ett medlemsmöte kunde nye ordföranden Tomas Andersson inte ge ett bestämt besked om hur mycket pengar som saknas. Men till den sista augusti måste klubben hämta in ett negativt eget kapital på 11,6 miljoner kronor. Då vill elitlicensnämnden se ett periodiserat bokslut.

Tomas Andersson har i ett öppet brev förklarat:

”Via ett intensivt jobb sedan årsmötet har det dessvärre upptäckts och framkommit att ytterligare bekymmersamma kostnader och ekonomiska problem existerar.

Det är verkligen och tyvärr dags för GAIS att ta konsekvenserna av det ekonomiska läge som upptogs på det senaste årsmötet. Det är dessutom dags att ta tag i det stora negativa driftunderskottet i förhållande till budget som därutöver upptäckts under min korta tid som ordförande.

Det finns ingen anledning att hyckla med problematiken och den situation som klubben uppenbart hamnat i efter att under flera års tid ha blåst upp kostnadsballongen.”

I höst är tanken att arrangera en artistgalan, Gais-hjälpen.  Den grönsvarta artisteliten medverkar och bl a har Håkan Hellström gett klartecken. Gammal ungdomsspelare som han är. Komikern Claes Malmberg har också sagt ja till medverkan.

Kampen fortsätter.

Patrik Pook (inte verifierad)

tors, 2013-06-20 16:35

1. Tveksam artikel

Mycket tveksam artikel får jag säga. Varför skriver man inget om den stora inkomstkällan ( den internetbaserade Framtidsfonden). Majoriteten av de ekonomiska tillskotten kommer där igenom, alltså inte från några "spänner" som författaren försöker påvisa med sin text...

Svenska Ishockeyförbundet kör över både RF och RIN och avslår Bodens dispensansökan om att få lämna ligaorganisationen Hockeyettan och ha rätt att teckna egna avtal gällande ljud och bildöverföring.

-RIN har inte behörighet att ta beslut om ändringar eller ogiltigförklaring av förbundets tävlingsbestämmelser skriver förbundet i ett skriftligt uttalande.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

Är det inte Qatar så är det covid19 som stoppar eller försvårar internationellt umgänge inom idrotten.  

Nu har i allla fall Svenska Fotbollförbundet agerat.  I ett brev betonar förbundet sitt missnöje med Qatars behandling av två norska journalister som greps i Qatar ochfrihetsberövades i över trettio timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Johannes Hösflot Kläbo var storfavorit till segern i sprinterfinalen vid Världscup-premiären i finska Ruka. Men mycket sensationellt vann den nya ryskstjärnan, Alexander Terentev, som utklassade fältet, inklusive Kläbo med just norrmannens egen segerstil attspringandes på skidorna knäcka och genera övriga åkare.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Uppladdningen pågår. Lördag morgon startar TV-kriget. Vinterstudion mot Viaplay Vinter. Det blir ett fullmatat veckoslut för båda kanalerna sänder i timslånga block från helgens vinteridrotter.

Det är etablerade och uppskattade Vinterstudion i SVT mot utmanaren och uppstickaren Nent Group och Viaplay Vinter i sexan som ny dedikerad vintersport-kanal.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.