Hela Gais gör som Tommy Paberit

GAIS kamp för överlevnad fortsätter. Den klassiska klubben vrider sig om än inte i plågor så i alla fall i obehag och varje dag är en prövning. Hur mycket klubben än hittar på och drar in återstår stora skuldbelopp.
Tommy "Mannen med spannen" Paberit, gick omkring på gamla Gamla Ullevi med sin spann och hjälpte föreningen. Nu gör hela föreningen som han gjorde och söker pengar via insamlingshinkar-.


Försäljningen av brassestjärnan Wanderson skulle rädda klubben.

Ett stort cykelarrangemang utmålades som räddningen.

Ständigt kämpade

Spelartruppen har bantats, dyra spelare har flytt, kansliet är skalat, Wanderson har flyttat och ställt upp för klubben och struntat i gamla ersättningar – utan att minus har blivit plus.

Men ingen kan påstå att stridsviljan i GAIS har upphört.

Cykelloppet är etablerat, men lämnade inte så mycket kvar på sista raden som det fanns förhoppningar om.

Hela tiden sker nya initiativ. Skulden ska bort, det är är många tappra överens om.

11 miljoner saknas

Fast de här nya ansträngningarna visar också hur stort underskottet var och är.  

Med hjälp av reklammakare drivs nu kampanjen ”Männena med spännerna”.

Bara på några veckor har föreningen fått in 1 325 405 kronor.

Bakgrunden är att en man, Tommy "Mannen med spannen" Paberit, gick omkring på gamla Gamla Ullevi med sin spann och hjälpte föreningen.

Han gav aldrig upp

Han gnetade på och hans ihärdiga samlande innebar också att supportrarna i GAIS kunde titulera sig delfinansiärer av flera spelarköp.

Nu när nöden är som störst påminde någon om Tommy Paberits gärning och varför inte kopiera den. I klubbens utsatta läge var idén om att kopiera hans insats mycket välkommen.

Målet var att ta in 500 000 kr. Det har man passerat med kraftig råge. De grönsvarta närmar sig det tredubbla beloppet.

I klubben har man utvecklat organisationen med ett stort antal spänner. Styrelsen och supporterföreningarna Gårdakvarnen, Grönsvart Göteborg och Makrillarna delar på jobbet.

Skulderna ändå större

Gais-arna är numera vana vid ideliga nya sparkraven. Klubbdirektören Leif Gjulem är den senaste som har tvingats gå.

På ett medlemsmöte kunde nye ordföranden Tomas Andersson inte ge ett bestämt besked om hur mycket pengar som saknas. Men till den sista augusti måste klubben hämta in ett negativt eget kapital på 11,6 miljoner kronor. Då vill elitlicensnämnden se ett periodiserat bokslut.

Tomas Andersson har i ett öppet brev förklarat:

”Via ett intensivt jobb sedan årsmötet har det dessvärre upptäckts och framkommit att ytterligare bekymmersamma kostnader och ekonomiska problem existerar.

Det är verkligen och tyvärr dags för GAIS att ta konsekvenserna av det ekonomiska läge som upptogs på det senaste årsmötet. Det är dessutom dags att ta tag i det stora negativa driftunderskottet i förhållande till budget som därutöver upptäckts under min korta tid som ordförande.

Det finns ingen anledning att hyckla med problematiken och den situation som klubben uppenbart hamnat i efter att under flera års tid ha blåst upp kostnadsballongen.”

I höst är tanken att arrangera en artistgalan, Gais-hjälpen.  Den grönsvarta artisteliten medverkar och bl a har Håkan Hellström gett klartecken. Gammal ungdomsspelare som han är. Komikern Claes Malmberg har också sagt ja till medverkan.

Kampen fortsätter.

Patrik Pook (inte verifierad)

tors, 2013-06-20 16:35

1. Tveksam artikel

Mycket tveksam artikel får jag säga. Varför skriver man inget om den stora inkomstkällan ( den internetbaserade Framtidsfonden). Majoriteten av de ekonomiska tillskotten kommer där igenom, alltså inte från några "spänner" som författaren försöker påvisa med sin text...
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.