Inte en krona mer till idrotten

Inte en krona mer. Regeringens budskap till idrotten i höstbudgeten var entydig. Räkna inte med mera pengar, nivån är den samma som 2010. Då som nu, 1,7 miljarder kronor.
Kostnaderna ökar, intäkterna minskar - och från regeringen kommer inte tillräcklig hjälp. Idrotten får klara sig på mindre pengar. Foto: TT Nyheter

 

- Beskedet från regeringen innebär att idrottsstödet fortsätter att urholkas. Jämfört med 2009 har vi förlorat nästan 160 miljoner kronor, samtidigt som kraven på oss att göra insatser på olika områden ökar, säger Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber till rf.se.

Drastiska åtgärder hotar

Hon är orolig när kostnadsutvecklingen ökar och intäkterna minskar bland klubbar och förbund.

- Om samhällsstödet minskar tvingas förbund och föreningar att höja sina avgifter eller skära ner på verksamheten. De som drabbas blir i första hand barn och ungdomar i familjer med små ekonomiska marginaler, säger hon.

- Vi är besvikna. Vi hamnar i en sits där vi måste välja hur vi ska prioritera om vi ska välja bort någonting hel eller drastiskt sänka ambitionsnivåerna.

Gick miste om 160 miljoner

Jämfört med 2009 har idrotten gått miste om nära 160 miljoner kronor. 

- Föreningarna har bara en intäkt som de kan kontrollera och det är medlems- och träningsavgifterna och vi vill inte att de ska höjas eftersom vi vill att alla ska kunna vara med i idrotten.

Hennes förhoppning var ett tillskott om 100 miljoner kronor.

OLOF (inte verifierad)

ons, 2013-09-18 20:18

1. Allianseländet

De här börjar bli löjligt. Fyra partier och moderat politik till vilken C, FP och KD är slaviskt bundna och i den mån man har en idrottspolitik inte vågar driva den annat än i buskarna. Det är uppenbart att C, FP och KD realt sett vill minska anslagen till idrottsrörelsen liksom att man inte heller, annat än i buskarna, vill verka för stora evenemang till Sverige. De här partierna ägnar sig nu åt självutplåning i stället för att vara självständiga och tvinga M till kompromisser.

Inför hot om att tvingas lämna RF-familjen, uttalat av Riksidrottsstyrelsen , RS, i april år, fann Svenska Ishockeyförbundet för gott att krypa till korset och ta bort den omstridda paragrafen 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. 

Hockeyettan-laget Boden som hävdat sin suveränitet, och vägrat medlemskap i ligaorganisationen Hockeyettan AB, kan idag utropa sig till segrare. 

Eskilstuna Golfklubb satsar tufft. Nyligen togs det nya klubbhuset i bruk och inom den närmaste tiden också det 18:e nya signaturhålet.

Men smakar det så kostar det. I dagsläget ligger notan på i runda tal 40 miljoner kronor.

Och man är inte på långa vägar framme vid målet.

Nu duger det minsann att spela på hemmaplan. Mikael Ymer som sa nej till spel i Båstadtennisen har gett klartecken till Stockholm Open. 15-23 oktober 2022. Tillsammans med turneringens Tournament Director, Thomas Enqvist, har han dessutom signat för två år. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.