Regeringen backar om polisfakturorna

Så kom då beskedet – polisen slutar med att skicka mångmiljonfakturor till bl a idrottsklubbar. Regeringen skjuter till 20 miljoner kronor i höstbudgeten och täcker utgifterna.
Polisbevakningen består, men utgifterna står regeringen för. Foto: TT Nyheter


Från årsskiftet upphör alltså på den omdiskuterade konstruktionen med att arrangörerna måste betala polisens kostnader vid sportevenemang och kulturevenemang.

"Nackdelarna överväger fördelarna"

Regeringen ger upp och backar inför en massiv kritik från många parter och inte minst här på Idrottens affärer har vi haft en rad artiklar i ämnet, främst signerade krönikören Dan Persson.

Nu är regeringens officiella förklaring är att”nackdelarna med regleringen överväger fördelarna” och den tas därför bort.

Idrottens aktiebolag som AIK, Djurgården, Hammarby och Örebro har tvingats betala för polisbevakning vid sina matcher medan ideella föreningar som Malmö FF och IFK Göteborg har undkommit.

Likaså har arrangörer av festivaler och konserter fått fakturor och kritiken har vuxit och blivit omfattande från många parter, till allt större besvär för regeringen.

Efterskänker notor?

Under den senaste tiden har först konkurrensverket deklarerat att klubbar som drivs som idrottsaktiebolag diskrimineras på grund av fakturorna samtidigt som rikspolisstyrelsen har velat behålla betalningen med förklaringen att klubbarna annars kan bry sig mindre om arbetet med säkerhet på och utanför arenorna.

- Det är en klok reträtt av regeringen, om än i senaste laget. Det innebär att man, efter vissa krumbukter, är tillbaka i förslagen i min utredning, säger Björn Eriksson, regeringens tidigare utredare av frågorna och nationell samordnare mot idrottsrelaterat våld, till TT.

Han tycker också att landets polismyndigheter ska efterskänka notor som skickats före nästa årsskifte.

- Det här påverkar vår verksamhet mycket. I fjol kostade polisnotan oss 6 miljoner kronor, i år är den uppe i 3,5 miljon. Positivt att man kan göra om och göra rätt till slut, säger Johan Segui, ordförande i AIK Fotboll.

Kräver skärpt lag för maskering

Inom Svenska Hockeyligan välkomnar man också beskedet från justitieminister Beatrice Ask att idrottsklubbar inte längre ska betala kostnader för polisbevakningen.

- Vi tycker att det är ett beslut i helt rätt riktning och hoppas att berörda polismyndigheter återgår till den tidigare tillämpningen av lagen under övergångstiden, säger Jörgen Lindgren, VD för SHL.

- För SHL kommer säkerhet och service att fortsätta vara högt prioriterade frågor. Och vi ser gärna att det också kommer en skärpt lagstiftning vad avser tillträdesförbud, maskeringsförbud och upprättande av nationellt register, för individer som meddelats tillträdesförbud. En förutsättning för att föreningar och idrottsaktiebolag ska kunna leva upp till de krav som ställs och optimera säkerhetsarbetet.

Svenska Fotbollsförbundet bygger om och gör det med besked.

Planerna på en ny organisation presenterades på onsdagen och då framkom att förre landslagsmannnen  Kim Källstöm blir Fotbollschef och smålänningen  Henrik Landén stabschef i en ny central roll.. Därtill blir det en sammanslagning av Marknad och Kommunikation.

Du slår för långt, Ludvig! Golfvärldens svenska stjärnskott, Eslövs Ludvig Åberg, 24 år, och rankad 32 i världen, tillhör den kategori spelare som drabbas hårdast av torsdagens besked -   att golfbollen (!) ska modifieras och ges egenskaper som begränsar längden på bollen färd mot hål.


För Ludvig, som tillhör proffstourens mest långslående, innebär beskedet att han tappar 15-20 meter på en drive. För amatörer, och hobbygolfaren, blir skillnaden betydligt mindre

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I i Mjällby AIF finns i dag en stolthet och förväntan som kommer att vägleda klubben framöver.Fullt berättigat eftersom klubben är så stärkt.  AIF har presenterat ett  stort och unikt samarbete med Mellby Gård AB som går in som huvudsponsor till föreningen från och med 2024. Parterna har tecknat ett avtal som sträcker sig fram till och med 2027. Det är klubbens största sponsorkontraktet någonsin.

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen