Regeringen backar om polisfakturorna

Så kom då beskedet – polisen slutar med att skicka mångmiljonfakturor till bl a idrottsklubbar. Regeringen skjuter till 20 miljoner kronor i höstbudgeten och täcker utgifterna.
Polisbevakningen består, men utgifterna står regeringen för. Foto: TT Nyheter


Från årsskiftet upphör alltså på den omdiskuterade konstruktionen med att arrangörerna måste betala polisens kostnader vid sportevenemang och kulturevenemang.

"Nackdelarna överväger fördelarna"

Regeringen ger upp och backar inför en massiv kritik från många parter och inte minst här på Idrottens affärer har vi haft en rad artiklar i ämnet, främst signerade krönikören Dan Persson.

Nu är regeringens officiella förklaring är att”nackdelarna med regleringen överväger fördelarna” och den tas därför bort.

Idrottens aktiebolag som AIK, Djurgården, Hammarby och Örebro har tvingats betala för polisbevakning vid sina matcher medan ideella föreningar som Malmö FF och IFK Göteborg har undkommit.

Likaså har arrangörer av festivaler och konserter fått fakturor och kritiken har vuxit och blivit omfattande från många parter, till allt större besvär för regeringen.

Efterskänker notor?

Under den senaste tiden har först konkurrensverket deklarerat att klubbar som drivs som idrottsaktiebolag diskrimineras på grund av fakturorna samtidigt som rikspolisstyrelsen har velat behålla betalningen med förklaringen att klubbarna annars kan bry sig mindre om arbetet med säkerhet på och utanför arenorna.

- Det är en klok reträtt av regeringen, om än i senaste laget. Det innebär att man, efter vissa krumbukter, är tillbaka i förslagen i min utredning, säger Björn Eriksson, regeringens tidigare utredare av frågorna och nationell samordnare mot idrottsrelaterat våld, till TT.

Han tycker också att landets polismyndigheter ska efterskänka notor som skickats före nästa årsskifte.

- Det här påverkar vår verksamhet mycket. I fjol kostade polisnotan oss 6 miljoner kronor, i år är den uppe i 3,5 miljon. Positivt att man kan göra om och göra rätt till slut, säger Johan Segui, ordförande i AIK Fotboll.

Kräver skärpt lag för maskering

Inom Svenska Hockeyligan välkomnar man också beskedet från justitieminister Beatrice Ask att idrottsklubbar inte längre ska betala kostnader för polisbevakningen.

- Vi tycker att det är ett beslut i helt rätt riktning och hoppas att berörda polismyndigheter återgår till den tidigare tillämpningen av lagen under övergångstiden, säger Jörgen Lindgren, VD för SHL.

- För SHL kommer säkerhet och service att fortsätta vara högt prioriterade frågor. Och vi ser gärna att det också kommer en skärpt lagstiftning vad avser tillträdesförbud, maskeringsförbud och upprättande av nationellt register, för individer som meddelats tillträdesförbud. En förutsättning för att föreningar och idrottsaktiebolag ska kunna leva upp till de krav som ställs och optimera säkerhetsarbetet.

Damlandslagen i fotboll ligger långt efter herrarna, men ska nu  i alla fall fådubbelt så mycket som vid senaste EM-slutspelet 2017. Men nu framkommer att Uefa dubblar prispengarna till nästa års EM-slutspel på damsidan.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

35 000 löpare anmälde sig till Göteboegsvarvet och betalade anmälningsavgift Men Corona-epidemin  stoppade loppet - utan att pengarna återbetalades. Det förfarandet ska nu synas av synas konsumentverket via ett så kallattillsynsärende.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elon, ledande inom fackhandeln för elprodukter, tar ett stort steg in på sponsormarknaden via ett omfattande avtal som huvudpartner till HockeyAllsvenskan. Via 320 butiker i Sverige ska nu varumärket och samarbetet förstärkas. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Fredrik Ljungberg är en av Sveriges mest dekorerade fotbollsspelare. Nu tar han plats i Viaplays Premier League-studio. I det nya uppdraget ingår förutom Premier League även att jobba vid  landslagets matcher, som  Nations League samt kvalen till EM 2024 och VM 2026.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.