Skidstjärnor gör fastighetsaffärer

Björn Dählie var skidkung och tjänade ihop till ett grundkapital som han har investerat framgångsrikt och i dag är han en förmögen före detta idrottsstjärna.
Ett av Björn Dählies hus i Åre där han har investerat i mark och fastigheter på ett flertal platser. Foto: Janerik Henriksson, TT

 

I det senaste stora affärsprojektet har han sålt vindkraftprojektet Åskälen-Österåsen till Vasa Vind och öppnat för en expansion som den nya ägaren, Vasa Vind, planerar. 

Hemlig köpesumma

Nu planeras 150 vindkraftverk i området runt Hammerdal, Häggenås och Raftsjöhöjden under åren 2015-17 och det handlar om investeringar på cirka 4,5 miljarder kronor.

Dählie Kraft, som ägs av Björn Dählie och kompanjonen Hans Olofsson, har i fem år arbetat med det jämtländska vindkraftsprojektet Åskälen-Österåsen, tillsammans med finansiärerna Jämtkraft och Stena Renewable, skriver Östersundsposten.

Köpesumman är hemlig, men enligt den norska tidningen Dagens Næringsliv hade Björn Dählie hoppats på att göra en vinst på flera hundra miljoner kronor på projektet. Vinsten blev dock inte så stor som den gamla skidkungen väntat sig.

Trodde på en bättre affär

- Rent ekonomiskt blev avtalet långt ifrån så bra som de första indikationerna gjorde gällande men jag fick igen de investerade pengarna och en bra vinst, säger Björn Dählie till tidningen och fortsätter:

- För 20 miljoner kronor hade jag inte sålt. Jag är nöjd med prislappen men har kommit överens med köparen om att inte kommentera prissumman

Norrmannen har grävt guld i Sverige. För skidmiljonerna köpte han mark och lät inledningsvis bygga lägenheter i Åre. 

I ett annat bolag, Sisa Invest, lät han exploatera mark inför alpina VM i mitten för cirka tio år sedan. Han började med att bygga ett flervåningshus med elva lägenheter mitt i byn. Lägenheterna var från 87 till 175 kvadratmeter och prislappen mellan 2,7 och 6 miljoner kronor. 45 miljoner investerades och resultatet – ja, försäljningen var avslutad innan bygget stod klart.

Flera lyckosamma projekt

- Jag tror på Åre och jag tror att det här är en bra investering. Åre är en framtidsort och jag är säker på att vi vet vad folk vill ha på semestern, sa då en nöjd Dählie och berättade:

- Folk har blivit som galna. De har hyrt lägenheterna ett år i förväg bara för att få sitta på balkongen och bada bubbelpool.

Då beskrevs hur Dählie och kollegan Hans Olofsson gjorde investeringar för flera hundra miljoner i fastighetsaffärer inte bara i Åre utan även Idre och Trysil.

Dählie-Olofsson hade sålt hus för totalt 245 miljoner och i synnerhet Åre blev deras Klondyke.

- Byn har det mesta att erbjuda, sa Dählie när han också planerade för 9 000 bäddar i idylliska Ullådalen via sitt Dählieby Åre AB.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Det är vad vi har tjatat om här på sajten i flera år.  Medvetandet om betydelsen av evenemang – i klubben, i förbundet, i kommunen. Nu vaknar man lite varstans i Sverige. När RF för nionde gången arrangerar "Mötesplats Idrott och destination"för att skapa förutsättningar för flera idrottsevenemang är intresset större än någonsin. I klartext, alla borde vara där, alla är där. Ambitionen växer. Det påvisas av 125 anmälda personer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.