Skidstjärnor gör fastighetsaffärer

Björn Dählie var skidkung och tjänade ihop till ett grundkapital som han har investerat framgångsrikt och i dag är han en förmögen före detta idrottsstjärna.
Ett av Björn Dählies hus i Åre där han har investerat i mark och fastigheter på ett flertal platser. Foto: Janerik Henriksson, TT

 

I det senaste stora affärsprojektet har han sålt vindkraftprojektet Åskälen-Österåsen till Vasa Vind och öppnat för en expansion som den nya ägaren, Vasa Vind, planerar. 

Hemlig köpesumma

Nu planeras 150 vindkraftverk i området runt Hammerdal, Häggenås och Raftsjöhöjden under åren 2015-17 och det handlar om investeringar på cirka 4,5 miljarder kronor.

Dählie Kraft, som ägs av Björn Dählie och kompanjonen Hans Olofsson, har i fem år arbetat med det jämtländska vindkraftsprojektet Åskälen-Österåsen, tillsammans med finansiärerna Jämtkraft och Stena Renewable, skriver Östersundsposten.

Köpesumman är hemlig, men enligt den norska tidningen Dagens Næringsliv hade Björn Dählie hoppats på att göra en vinst på flera hundra miljoner kronor på projektet. Vinsten blev dock inte så stor som den gamla skidkungen väntat sig.

Trodde på en bättre affär

- Rent ekonomiskt blev avtalet långt ifrån så bra som de första indikationerna gjorde gällande men jag fick igen de investerade pengarna och en bra vinst, säger Björn Dählie till tidningen och fortsätter:

- För 20 miljoner kronor hade jag inte sålt. Jag är nöjd med prislappen men har kommit överens med köparen om att inte kommentera prissumman

Norrmannen har grävt guld i Sverige. För skidmiljonerna köpte han mark och lät inledningsvis bygga lägenheter i Åre. 

I ett annat bolag, Sisa Invest, lät han exploatera mark inför alpina VM i mitten för cirka tio år sedan. Han började med att bygga ett flervåningshus med elva lägenheter mitt i byn. Lägenheterna var från 87 till 175 kvadratmeter och prislappen mellan 2,7 och 6 miljoner kronor. 45 miljoner investerades och resultatet – ja, försäljningen var avslutad innan bygget stod klart.

Flera lyckosamma projekt

- Jag tror på Åre och jag tror att det här är en bra investering. Åre är en framtidsort och jag är säker på att vi vet vad folk vill ha på semestern, sa då en nöjd Dählie och berättade:

- Folk har blivit som galna. De har hyrt lägenheterna ett år i förväg bara för att få sitta på balkongen och bada bubbelpool.

Då beskrevs hur Dählie och kollegan Hans Olofsson gjorde investeringar för flera hundra miljoner i fastighetsaffärer inte bara i Åre utan även Idre och Trysil.

Dählie-Olofsson hade sålt hus för totalt 245 miljoner och i synnerhet Åre blev deras Klondyke.

- Byn har det mesta att erbjuda, sa Dählie när han också planerade för 9 000 bäddar i idylliska Ullådalen via sitt Dählieby Åre AB.

Fotbollförbundets elitlicensnämnd tog del av uppgifterna. Eskilstuna United hade bl a fått 200 000 kr från sin kommun,men det hjälpte inte.  På måndagen kom beskedet att klubben inte får elitlicens för år 2023.

Ett dråpslag för klubben som tvångsnedflyttas till elitettan,

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.