Supergolfprojekt i Västervik

Nu har golfentreprenörerna Joakim Sabel och Peter Billberg fått klartecken av Västerviks kommun för sitt drömprojekt: Villor, lägenheter, hotell, marina och idrottshall på golfbanan vid havet – ett projekt i 600-miljonersklassen.
Joakim Sabel är den som tillsammans med Peter Billberg har skapat jätteprojektet i Västervik. Nu ska de också säkra finansieringen. Det handlar om en affär för runt 600 miljoner kronor.

 

Turerna har varit många och långa. Sabel och Billberg, som också ligger bakom klubbar som Åtvidaberg, Brollsta och Arlanda International, tog över konkursboet Västerviks GK 1995, då med arrende på marken. 2002 köptes marken loss av Assi Domän och planerna på boende på banan började ta form. 

”Nej” blev ”Ja”

Det blev dock ”Nej” från kommunen. Holiday Club hade planer på att etablera en anläggning i Västervik, och den hade prioritet.

Av dessa planer blev det dock intet och Sabel-Billberg gick in meden ny ansökan 2005. Den här gången blev det ”Ja”.

- Det har tagit tolv år från idé till klartecken, men nu kan vi äntligen planera för att köra igång. Först ska vi dock hitta ytterligare en partner, gärna en privatperson med ett stort socialt engagemang, som kan vara med och förverkliga idéerna, säger Joakim Sabel.

Han spelade i juniorlandslaget och på Svenska Touren som ung, och därefter varit pro på Lisinge GK och Stockholms GK innan han startade Top Tee i mitten av 90-talet tillsammans med kompanjonen Peter Billberg - med affärsidén att äga, driva och utveckla golfbanor med stor potential.

Tror på tyskar

I Västerviks-projektet ingår planer på 90 villor, 30 radhus, tre femvåningshus med 25 lägenheter i varje, hotell, egen båtplats för de boende, korthålsbana, idrottshall samt en ny väg genom hela området. Från det att spaden kommer i jorden räknar Joakim Sabel med två år till första inflyttning i husen och lägenheterna.

- Vi bedömer marknaden för den här typen av projekt som mycket god. Vi erbjuder ett sunt och modernt sätt att leva och vänder oss till golfare i första hand, men även barnfamiljer, äldre som tröttnat på att underhålla huset och inte minst tyskar. Tyskarna älskar Västervik! 

Fullt fokus på Västervik närmaste tiden, med andra ord, där golfklubben med dess bebyggelse kommer att bli ett nytt landmärke i ”Ostkustens pärla” som tidigare mest var känd för sin visfestival med världsomspännande, gott rykte – och för ett av ”B”:na i ABBA, Björn Ulvaeus, som bildade bandet Hootenanny Singers i Västervik. 

Micke (inte verifierad)

tors, 2015-01-08 13:12

1. Bra med mer svensk golf

Ja, varför inte. Initiativ som håller svensk golf på kartan regionalt, nationellt och utomlands är av godo. All typ av golf behövs, från den minsta träningsanläggning till normala klubbar av skiftande storlek till de allra flottaste supergolfprojekten. Personligen håller jag kund-/medlemsvården som den kanske viktigaste gemensamma nämnaren för framgång! Lycka till Västervik!

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.