10 planer för volleyns entusiaster
Svenska guldolympier trimmas vanligen på SOK:s träningsanläggning på kanarieön Fuerteventura, 100 km utanför Afrikas nordvästra kust i Atlanten. Här vajar palmer längs milslånga sandstränder, det var här den sista finslipningen skedde inför succén i Paris OS i somras med 11 svenska medaljer – det högsta antalet sedan Sydney-OS 2000.
Det guldvinnande paret i beachvolleyboll, David Åhman/Jonatan Hellvig har sin egen beach – 3 000 kvadratmeter sand på Novavägen 35 i Huddinge.
Här finns ”The beach”, belägen på en gammal sjöbotten, i anslutning till Glömstavägen en pulsåder västerut i Huddinge kommun som är markägare.
Guldtränaren på plats
Det är inte bara 75-årige guldtränaren Anders Kristiansson som brinner för volleyboll i det här landet. Han har sällskap av paret David Cabrera/Mattias Magnusson, som möttes i sporten redan som pojkar, och som i början av 2000-talet öppnade sin första hall för beachvolleyboll i Södertälje.
Efter uppvaktning hos flera kommuner, bland annat s-styrda Stockholm, hamnade ”the beach” hos grannen i söder. Invigd i september 2022, och nu, efter Åhman/Hellvigs OS-guld kan lätt konstateras att ”tajmingen” var den bästa.
-Av skilda skäl sökte vi oss ifrån Södertälje, och efter diskussioner med Huddinge kom vi fram till ett avtal, tomträtt, för den här tomten. Hallen, cirka 3000 kvadratmeter, är helt egen finansierad, det vill säga av mig och Mattias och en välvillig bank, berättar David Cabrera.
1 600 ton ljus sand, hämtad av ett 40-tal lastbilar från en firma i Jönköping, utgör nu underlag för 10 planer under tak, samt ytterligare sju banor utomhus. ”The Beach” är i konkurrens med en anläggning i Göteborg Sveriges största hall för beachvolleyboll.
Den svenska stilen, the swedish jumpset”, att gå på avslut på andra bollen, mot mer vanliga tre beröringar, har skakat om beachvolleyvärlden. En strategi som nådde sin fulländning i sanden framför Eiffeltornet i Paris i sommarens OS.
Regisörerna till ny spelstil
Regissörer har varit nämnde Kristiansson, men också Ramus Jonsson som funnits tillsammans med Cabrera/Magnusson sedan Södertälje-åren.
Nu slås det på ”andra bollar” av alla åldrar.
Ett medlemskap i ”the Beach” kostar 190 kronor och ungdomar betalar för antal träningspass per termin, här är passen en och halv timme långa. Terminsavgiften är 1 500 kronor. Totalt spelar cirka 800 beachvolley någon gång i veckan i hallen.
En viktig inkomstkälla för Cabrera/Magnusson är eventverksamhet, det vill säga företag hyr hela, eller delar av anläggningen, för kundrelaterade träffar eller egna kick off möten. De arrangerar också resor, typ golfresor, till syd-Europa och Teneriffa. Ett ekonomiskt ”ben” som växer, våren 2025 års resor till exempelvis Teneriffa är på väg att fullbokas.
I helgen har Åhman/Hellvig med tränarduon Kristiansson/Jonsson funnits i Huddinge - hallen med träning inför sportens Pro Beach Tour.
En världstour där det svenska paret överraskande, i början av november, föll mot det lettiska paret Plavins/Fokerots i kvartsfinal på den klassiska sanden på Copacabana i brasilianska Rio de Janeiro. Därmed bröts en tolv matcher lång svit på pallplatser i världstour – och mästerskapssammanhang.
Vid en träff med Sveriges Olympiahistoriska Förening berättade Anders Kristiansson om Åhman/Hellvigs väg till världstoppen och hur ”the swedish jumpset” kunnat chockera volleybollvärlden.
Själv började Anders med friidrott i Tureberg i början av 1960-talet och för att få utlopp för sin energi vintertid blev det volleyboll i Sollentuna VK:s regi från 1965. På den vägen är det.
Nu är hans CV sprängfyllt med uppdrag, en 60-årig mission inom världens största idrott. Över 800 miljoner beräknas spela volleyboll minst en gång i veckan. Sporten är störst i Kina, Ryssland, Brasilien, Japan, USA och Italien.
Anders Kristiansson fnyser när svenska sportjournalister går i taket av förtjusning när svenska skidtjejer besegrar tre norska åkare.
-Det är ingen världssport, konstaterar Anders.
Sjuårig resa till succén
Historien om Åhman/Hellvig börjar med ”skollovsträning 2017”. En sjuårig resa som fullbordades i Paris.
-Nja, jag vet inte. Jag tror att de gärna vill försvara OS-guldet i Los Angeles 2028. Men det ska alla veta, nu försöker alla kopiera vår stil. Vi har haft ett försprång, det blir upp till oss att utveckla vår stil ytterligare, säger Anders Kristiansson.
Han är en udda fågel i den svenska tränarkåren, alla idrotter inräknade. Obekväm för många, här har funnits strider med det svenska förbundet. I dag menar generalsekreteraren Simon Dahl att relationen är fri från konflikter.
Åhman/Hellvig har skolats helt av Kristiansson/Jonssons mer ovetenskapliga syn på träning och förberedelser.
Anders ger inte mycket för fotbollstränare som under match står i sin tekniska ruta, och skriker ur order, eller högröda hockeytränare som från spelarbåset försöker påverka spel och domare.
Regisserat i förväg
I beachvolley är tränare och ledare förbjudna att ha kontakt med sina spelare vid matcher. Inte heller vid avbrott får kontakt etableras.
-Nej, vid skarpt läge ska allt jobb vara gjort. Det är hur du tränar, på vilket sätt och hur mycket, som är avgörande. Åhman/Hellvig är perfekta för det här spelet, och det viktigaste av allt för ett lag på två – det är att de alltid fungerar tillsammans, på resor och vid sidan av banan, berättar Anders Kristiansson.
Han berättar sedan om ett världspar i beachvolley som var så trötta på varann att de inte kunde resa tillsammans.
Som 75-åring kunde Anders Kristiansson dra sig tillbaka, eller varför inte överväga ett erbjudande från Qatar, det ryktas om att VM-fotbollens arrangörer 2022 förbereder en storsatsning på volleyboll.
-Jag har också hört det ryktet, men det är inte intressant för mig. Så mycket pengar finns inte, jag är nöjd som det är, säger Anders.
”The Swedish Jumpset” finansierades i huvudsak av SOK, Sveriges Olympiska Kommitté inför Paris-OS. Åhman/Hellvig har i dag flera sponsorer bland annat Red Bull, en global storspelare i näringsdrycker, som också har stavhopparen ”Mondo” Duplantis på sin lönelista
”The Beach” har mer blygsamma uppbackare, bland dem finns turistmyndigheten på Kanarieöarna, men David Cabrera hoppas att även hans verksamhet kan dra fördel av OS-guldet.
-Absolut, visst märker vi ett växande intresse, och vår vision är att bygga fler hallar. Men det finns utmaningar, bland annat markfrågan, samt en kommunal skepsis mot att bygga idrottsanläggningar överhuvudtaget. I konkurrens med bostäder och infrastruktur, säger David Cabrera.
I mitten av 1980-talet var Anders Kristiansson förbundskapten för herrlandslaget i volleyboll. En generation av spelare som erövrade en sjundeplats vidOS i Seuol 1988 och tog EM-silver i Globen 1989. 13 850 på läktarplats var på plats när Italien vann, 3-1 i finalen mot Sverige.
En miljö med passion
35 år senare har ett snöoväder plågat den svenska vardagen.
Under spot lights och med väggar tapetserade av lockande bilder från Söderhavet står Anders Kristiansson i svensk sand, utvunnen i en moränås i Jönköping och fortsätter lära ut beachvolleyns hemligheter. Hans passion för sporten tycks oändlig.
Åhman/Hellvig har till Idrottsgalan 20 januari nominerats i kategorin ”Årets lag”. Anders Kristiansson/Rasmus Jonsson är nominerade i kategorin ”Årets tränare” och damstjärnan Isabelle Haak i kategorin ”årets kvinnliga idrottare”. Åhman/Hellvig och Haak finns också med som utvalda kandidater till radiosportens Jerringpris.
Kjell Nilsson
Mest lästa just nu
Klubben var ju räddad. Nytt kapital skulle säkra en framtid. Det beskedet fick stjärnorna i den norsk norska storklubben Vipers Kristiansand bara för några veckor sedan. Nuräddades från konkurs i höstas. Nu kommer beskedet att klubben lägger ner verksamheten.
Svenskorna Jamina Roberts,Nina Koppang och carina Strömberg hör till klubben och vet nu inte vad de ska tro och hoppas.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
Hockeyintresset är på max, när SHL-laget Frölunda spelar i Scandinavium. Vid lördagens 3-1-seger mot Örebro HC var det som vanligt den här säsongen. För 10:e gången, sedan 2 november, fick ordförande Mats Grauers hänga upp den röda lyktan -symbolen för utsålt.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Åtskilliga svenskar älskar att med morgon följa skidåkning på tv. Inte undra på att Viaplay förlänger nu förlänger sitt avtal med Internationella skidförbundet, Fis, till 2030.
– Skidsporten engagerar många i Sverige. Därför känns det väldigt kul att fortsätta ge tittarna det bästa från skidvärlden, bekräftar Viaplays sportchef Erik Westberg.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar