Miljonsponsring hjälper inte Färjestad

Det hjälper inte att Karlstad kommun sponsrar Färjestads BK med runt 10 miljoner kronor per år. Klubben måste sparka fem anställda.
En sjundeplats av tolv lag i SHL, nja, värmlänningarna hade hoppas på bättre resultat. Och ekonomin visar inte heller rätt resultat. Tränaren Tommy Samuelsson känner av snålvinden precis som alla andra i föreningen. Foto: Mikael Fritzon, TT

 

Ändå har Färjestadskoncernen ett eget kapital om 72 miljoner kronor och 48 miljoner för moderföreningen Färjestad BK, men problemet är att mycket är bundet i arenan.

Senast -5,4 miljoner

- Vi behöver spara en ansenlig peng, deklarerade vd:n Stefan Larsson för några veckor sedan och nu står det klart att fem personer tvingas lämna klubben.

I somras tvingades Linköping HC att sparka fem anställda och nu måste även Färjestad BK ta till drastiska åtgärder.

Klubben har flera säsonger med ekonomiska förluster, senast 5,4 miljoner och Färjestads tillgångar har sakta minskat. 

- Förändringarna är del av flera åtgärder för att stärka oss för framtiden och säkra oss om att vi på bästa sätt kan leverera på samtliga våra målsättningar, säger vd:n Stefan Larsson.

Förändrade arbetsvillkor

- Efter att vi initierat behovet av förändringar har vi fört dialoger med vår personal samt haft förhandlingar med berörda fackföreningar inom ramen för de kollektivavtal Färjestad BK omfattas av. Jag imponeras över personalens och alla övriga inblandades sätt att hantera en väldigt svår situation och process. Det är aldrig enkelt och det är alltid tråkigt med den här typen av förändringar, säger Larsson

Resultatet av processen är att de här personerna får förändrade arbetsuppgifter alternativt lämnar Färjestads organisation:

• Anders Steen, scout - lämnar Färjestad BK

• Thomas Rundqvist, marknad – går till annan befattning som Junior och Ungdomsansvarig

• Kjell Dahlin, administration – lämnar Färjestad BK

• Jörgen Kalitzki, kommunikationschef – lämnar Färjestad BK

• Peter Johansson, ansvarig Junior och Ungdom – lämnar Färjestad BK

• Hans Jonsson, material – lämnar Färjestad BK

• Mattias Johansson, ledare ungdom – får delvis ändrat uppdrag

Med de här förändringar har klubben en prognos om att spara 3,5 miljoner varje år.

Kommunen sponsrar med 10 miljoner

- Vi undersöker fortsatt om vi kan hitta alternativa lösningar t ex genom pensionsavgångar som kan öppna för förändringar, men i dagsläget är det ovanstående förändringar som nu genomförs, säger Larsson.

Samtidigt framkommer hur Karlstads kommun varje år satsar ca 10 miljoner kronor på Färjestad genom de avtal man har med klubben och dess dotterbolag.

- Färjestad är ett av de starkaste varumärken vi har. Det är bra för besöksnäringen och det är bra för bilden av Karlstad, säger kommunalrådet Per Samuel Nisser (M) till SVT Värmlandsnytt.

Dotterbolag

Ett avtal är från 1999 då klubben köpte ishallen av Karlstads kommun som betalar 5,8 miljoner för att skolor och allmänheten får ett antal timmar i hallen. Dessutom ingår en loge för representation samt 30 biljetter. Avtalet gäller 20 år.

5 miljoner får klubben för att marknadsföra kommunen i samband med matcherna i Europaligan CHL. Kommunala bolaget Karlstads Energi ingår i klubbens guldklubb och det kostar 800 000 kr per säsong.

Ett annat kommunalbolag, flygbolaget Karlstad Airport, ingår också i guldklubben och det till en kostnad av 250 000 kronor per säsong. Ett avtal som upphör efter den här säsongen. I sammanhanget ska nämnas att Färjestad köper reklam på flygplatsen för 50 000 kronor.

Klubben har ett dotterbolag, Karlstad Event, som har ett avtal med Karlstads kommun, och avtalsbeloppet är 1,5 miljon kronor.

Miljardären och H&M-arvingen Karl-Johan Persson gör ytterligare en investering för att etablera sig inom idrottens agentverksamhet. Efter att han köpte in sig i Wesport tar han nu också över agentfirman Footnation för runt 20 miljoner.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Nu presenteras studien som påvisar tydligt – Det finns ingen fördel att löpa i kompressionsstrumpor. Den som används av åtskilliga tusen människori i träning och rehabilitering. Men nyttan är diskutabel

– Man kan ta sig en funderare om man ska lägga dem på hyllan, säger specialistläkaren Sophia Halldin Lindorsson som skrivit en avhandling på ämnet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Plötsligt kommer beskedet . Glenn Strömberg, 62, gör sina sista dagar på SVT i nästa vecka. Efter 26 år lämnar han och går till Viaplay Group.

– Viaplay är väldigt glada och stolta över att vi kom överens med Glenn om ett flerårigt avtal, säger presschefen Fredrik Johansson.

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.