Politikerna river upp beslutet

Efter ett snabbt påkallat möte på söndagen beslöts Köpings ledande politiker att riva upp beslutet om att lägga ned den konstfrusna bandybanan. Men fortfarande återstår frågetecknet om uppgiften om 20 miljoner kronor i kostnad.
Nej, politikerna i köping var för snabba med sitt beslut. Att lägga ned isbanan och därmed bandyn och Köpings IS var inte riktigt genomtänkt. Foto: TT

 

Det var den skräcksiffran som fick politikern att ta ett snabbt och förhastat beslut om att bandybanan hade använts för sista gången. För det var ju konsekvensen – Köpings IS skulle tvingas att lägga ned verksamheten. 

Utan is blir bandy svårspelat.

"Starkare än vi bedömde"

Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott träffades för att i tysthet diskutera något som inte bara blivit av lokalt intresse utan också spridit sig i idrotts-Sverige.

Protesterna insåg det enda vettiga och omprövade sitt ställningstagande.

- Vi är inte beredda att investera i en ny bandyanläggning. Det vore inte att ta ansvar för kommunens ekonomiska situation ur ett helhetsperspektiv. Däremot är det tydligt att intresset för bandyn är starkare än vad vi först bedömde. Det har vi förstått och tagit till oss, säger Elizabeth Salomonsson, kommunstyrelsens ordförande, i en kommentar.

- Vi har känt kämparglöden och den vill vi stötta genom att föreslå dessa investeringar som kommer att kosta cirka 2,5 miljoner kronor. På så sätt får sporten en tidsfrist att stärka sin ställning och KIS Bandy får tid att hitta alternativa lösningar för framtida drift och underhåll

1 miljon extra utöver tidigare 1,5 miljon kronor innebär att anläggningen får pengar till att framför allt rusta isanläggningen och delar av själva idrottplatsen.

Får fart på bandyn

Bandyns entusiaster, klubbmedlemmar och många andra har reagerat på ett väldigt hastigt beslut utan någon som helst diskussion i förväg.

Motståndarna hade enats om protestaktioner och en speciell Facebook-grupp har bildats. Nu är jublet desto större och kanske händelserna ändå har ett gott syfte – dvs att bandyn mobiliserar och skapar större intresse på orten.

- Ett helt fantastiskt besked, säger Köpings nye ordföranden, Urban Pettersson, till Bärgslagsbladet/Arboga Tidning.

Han blev uppringd av Elizabeth Salomonsson som berättade att politikerna hade tänkt om.

- Det är demokrati när beslutsfattarna kan ta fasta på opinionen. Här har många engagerat sig, inte minst på sociala medier. Fakta har belysts, det handlar ju inte enbart om Köpings IS överlevnad utan om så mycket mer. 

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Djurgårds-spelaren Peter Hollands besinningslösa attack på Luleå-backen Fredrik Styrman i torsdagens SHL omgång fortsätter att väcka heta känslor i hockey-Sverige. 

-Hade händelsen ägt rum på allmän plats hade åklagare kunnat väcka åtal för grov misshandel, säger Mikael Johansson som var på matchen med sin dotter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.