Politikerna river upp beslutet

Efter ett snabbt påkallat möte på söndagen beslöts Köpings ledande politiker att riva upp beslutet om att lägga ned den konstfrusna bandybanan. Men fortfarande återstår frågetecknet om uppgiften om 20 miljoner kronor i kostnad.
Nej, politikerna i köping var för snabba med sitt beslut. Att lägga ned isbanan och därmed bandyn och Köpings IS var inte riktigt genomtänkt. Foto: TT
Annons

 

Det var den skräcksiffran som fick politikern att ta ett snabbt och förhastat beslut om att bandybanan hade använts för sista gången. För det var ju konsekvensen – Köpings IS skulle tvingas att lägga ned verksamheten. 

Utan is blir bandy svårspelat.

"Starkare än vi bedömde"

Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott träffades för att i tysthet diskutera något som inte bara blivit av lokalt intresse utan också spridit sig i idrotts-Sverige.

Protesterna insåg det enda vettiga och omprövade sitt ställningstagande.

- Vi är inte beredda att investera i en ny bandyanläggning. Det vore inte att ta ansvar för kommunens ekonomiska situation ur ett helhetsperspektiv. Däremot är det tydligt att intresset för bandyn är starkare än vad vi först bedömde. Det har vi förstått och tagit till oss, säger Elizabeth Salomonsson, kommunstyrelsens ordförande, i en kommentar.

- Vi har känt kämparglöden och den vill vi stötta genom att föreslå dessa investeringar som kommer att kosta cirka 2,5 miljoner kronor. På så sätt får sporten en tidsfrist att stärka sin ställning och KIS Bandy får tid att hitta alternativa lösningar för framtida drift och underhåll

1 miljon extra utöver tidigare 1,5 miljon kronor innebär att anläggningen får pengar till att framför allt rusta isanläggningen och delar av själva idrottplatsen.

Får fart på bandyn

Bandyns entusiaster, klubbmedlemmar och många andra har reagerat på ett väldigt hastigt beslut utan någon som helst diskussion i förväg.

Motståndarna hade enats om protestaktioner och en speciell Facebook-grupp har bildats. Nu är jublet desto större och kanske händelserna ändå har ett gott syfte – dvs att bandyn mobiliserar och skapar större intresse på orten.

- Ett helt fantastiskt besked, säger Köpings nye ordföranden, Urban Pettersson, till Bärgslagsbladet/Arboga Tidning.

Han blev uppringd av Elizabeth Salomonsson som berättade att politikerna hade tänkt om.

- Det är demokrati när beslutsfattarna kan ta fasta på opinionen. Här har många engagerat sig, inte minst på sociala medier. Fakta har belysts, det handlar ju inte enbart om Köpings IS överlevnad utan om så mycket mer. 

Kontinuitet och långsiktighet  stavas Växjö Lakers, hockeyns mästarlag för tredje gången sedan 2015.

Över hela det småländska bygget svävar Piteåbördige, 57-årig entreprenör, industrialist och förre ordföranden Anders Öhmans ande.

- Jag vill rekrytera personer som är bättre än mig själv, lär han sagt när han blev tillfrågad om koden till lyckade rekryteringar.

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Svenska Bordtennisförbundet knyter samarbetsavtal med Karlskrona. Det är en tre-årig överenskommelse med fokus å på bordtennisevenemang.

Inledningsvis är det ett träningsläger för dam- och herrlandslagen i början av juli inför OS i Tokyo i sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Vi är så glada. De här pengarna gör verkligen stor skillnad för oss. Våra idrottare har inte samma förutsättningar till ekonomisk stöttning som aktiva inom övrig elitidrott, så det här stödet är väldigt välkommet och ger oss en möjlighet att hjälpa våra paralympier  

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

En synnerligen ovanlig värvning - danska Odense värvar BK Häckens huvudtränare Andreas Alm. Han lämnar BK Häcken när EM-uppehållet inleds i början av juni.

Hans klybbyte sker lagom när spekulationerna om att han löpte risk att bli sparkad efter Häckens bedrövliga inledning på allsvenskan.