Politikerna river upp beslutet

Efter ett snabbt påkallat möte på söndagen beslöts Köpings ledande politiker att riva upp beslutet om att lägga ned den konstfrusna bandybanan. Men fortfarande återstår frågetecknet om uppgiften om 20 miljoner kronor i kostnad.
Nej, politikerna i köping var för snabba med sitt beslut. Att lägga ned isbanan och därmed bandyn och Köpings IS var inte riktigt genomtänkt. Foto: TT

 

Det var den skräcksiffran som fick politikern att ta ett snabbt och förhastat beslut om att bandybanan hade använts för sista gången. För det var ju konsekvensen – Köpings IS skulle tvingas att lägga ned verksamheten. 

Utan is blir bandy svårspelat.

"Starkare än vi bedömde"

Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott träffades för att i tysthet diskutera något som inte bara blivit av lokalt intresse utan också spridit sig i idrotts-Sverige.

Protesterna insåg det enda vettiga och omprövade sitt ställningstagande.

- Vi är inte beredda att investera i en ny bandyanläggning. Det vore inte att ta ansvar för kommunens ekonomiska situation ur ett helhetsperspektiv. Däremot är det tydligt att intresset för bandyn är starkare än vad vi först bedömde. Det har vi förstått och tagit till oss, säger Elizabeth Salomonsson, kommunstyrelsens ordförande, i en kommentar.

- Vi har känt kämparglöden och den vill vi stötta genom att föreslå dessa investeringar som kommer att kosta cirka 2,5 miljoner kronor. På så sätt får sporten en tidsfrist att stärka sin ställning och KIS Bandy får tid att hitta alternativa lösningar för framtida drift och underhåll

1 miljon extra utöver tidigare 1,5 miljon kronor innebär att anläggningen får pengar till att framför allt rusta isanläggningen och delar av själva idrottplatsen.

Får fart på bandyn

Bandyns entusiaster, klubbmedlemmar och många andra har reagerat på ett väldigt hastigt beslut utan någon som helst diskussion i förväg.

Motståndarna hade enats om protestaktioner och en speciell Facebook-grupp har bildats. Nu är jublet desto större och kanske händelserna ändå har ett gott syfte – dvs att bandyn mobiliserar och skapar större intresse på orten.

- Ett helt fantastiskt besked, säger Köpings nye ordföranden, Urban Pettersson, till Bärgslagsbladet/Arboga Tidning.

Han blev uppringd av Elizabeth Salomonsson som berättade att politikerna hade tänkt om.

- Det är demokrati när beslutsfattarna kan ta fasta på opinionen. Här har många engagerat sig, inte minst på sociala medier. Fakta har belysts, det handlar ju inte enbart om Köpings IS överlevnad utan om så mycket mer. 

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.