Många ville rädda hockeyklubbarna

Mesta mästarna, Djurgården,  med 16-SM-guld, redovisar ett ekonomiskt minus på 4,5 miljoner kronor under pandemisäsongen 2020-2021.

 Samtidigt har föreningen erhållit bidrag på cirka 20 miljoner kronor. Ordföranden Kaarel Lahiste beräknar därför det operativa resultatet till minus 25 miljoner kronor.

Spelare kommer och går. I Rögle har inte mindre än elva spelare sagt tack och adjö.

I en intervju med hockeynews.se poängterar han att stödet från RF, Riksidrottsförbundet samt bidrag från Tillväxtverket varit  avgörande betydelse under säsongen.

-Vi har alla räddats den vägen, en majoritet av SHL-klubbarna har intäktsbortfall på 15-25 miljoner kronor, säger Kaarel Lahiste.

Lån hos Riksgälden

För att säkra upp likviditeten under säsongen tog föreningen ett lån i Riksgälden på 10 miljoner.

-Vi visste vid säsongstarten ingenting om bidrag. Likviditeten är oftast det som stjälper ett bolag, när du inte kan betala räkningarna. Då hamnar du på obestånd och då uppstår konkurssituationer, förklarar Kaarel Lahiste.

Inför säsongen 2021-2022 uppgår det egna kapitalet till 25 miljoner på koncernbasis och har enligt Lahiste  en stark likviditet.

SM-finalisten Rögle, redovisar för den speciella säsongen 2020-2021 ett underskott på minus 3,5 miljoner kronor.  Intäktsbortfallet på koncernnivå uppskattas till cirka 50 miljoner kronor.

Klubbdirektör Daniel Koch kunde vid föreningens digitala årsmöte visa fram ett eget kapital på 7 081 409 miljoner kronor för koncernen. 

-Med hänsyn till den speciella säsongen gör vi ett bra resultat. Det hade inte varit möjligt utan mycket starka insatser av supportrar, partners och ekonomiskt stöd från Riksidrottsförbundet, sammanfattar Daniel Koch.

Med permitteringar av personal samt ett aktivt arbete med att sänka kostnadsposter som löner, material och resor har föreningen lyckats spara 26,5 miljoner kronor.

Daniel Koch betonar att Rögles satsning fortsätter, under 2022 blir ombyggnaden av Catena Arena klar vilket höjer publikkapaciteten till 5 500 åskådare, det vill säga ökade möjligheter till intäkter – när publiken återkommer i höst.

Det har varit stor rörelse i spelartruppen under ”silly season”. Senast att lämna är toppbacken, Eric Gelinas, 30 år, som fortsätter sin spelarkarriär i NHL, Carolina Hurricanes, efter 2,5 framgångsrika säsonger i Rögle-dräkten.

Elva spelare har lämnat

 Totalt har elva spelare  försvunnit, bland dem Niklas Hansson och Moritz Seider på backsidan samt lagets två främsta poängspelare, Daniel Zaar och Simon Ryfors.

-Det är priset vi betalar för att vara framgångsrika, men jag är inte orolig, jag har flera attraktiva spelare på ingång och jag är inte orolig för truppens utseende, säger sportchefen Chris Abbot till Rögles hemsida.

Jämte Rögle var Leksand den stora sensationen säsongen 2020-2021. Koncernen Leksands IF med den ideella föreningen Leksands IF Ishockey AB och  Leksands IF Fastighets AB går mot strömmen och vd. Andreas Hedblom visa fram ett plusresultat på 1,7 miljoner kronor före skatt.  

Det egna kapitalet är vi ingången till kommande säsong 21,3 miljoner. Hedblom vill betona det stora engagemang som kommit föreningens lag, herrar och damer till del.

-Alla intiativ runt våra lag har varit fantastiska, framhåller han.

Linköpings HC har i sitt bokslut på koncernnivå ett underskott på 7 miljoner  kronor efter skatt, och ordföranden Roger Ekström ser ett intäktstapp på cirka 30 miljoner.

Han framhåller i bokslutet Linköpings kommuns positiva inställning till ”Cluben”.

-Tack vare kommunen, det statliga bidraget, fansens stöd samt bidrag från en generös företagare i regionen har LHC hanterat säsongen väl. Utan dessa insatser hade vi sits varit extremt utmanande, skriver Roger Ekström på LHC:s hemsida.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

798 miljoner kronor i fredags, Och mer pengar i dag,

Riksidrottsstyrelsen har beslutat att fördela 377 miljoner kronor i kompensationsstöd till 2046 idrottsföreningar för perioden 1 maj till 28 september 2021.

Göteborgs Friidrottsförbund har tillsammans med Gymnastikförbundet Väst fått ett positivt förhandsbesked från Byggnadsnämnden inom Göteborg stad för att återuppbygga den nedbrunna Slottskogshallen.

I onsdags – den första december – släpptes biljetterna till VM i handboll 2023 för herrar. Två dygn senare har 22 procent av den totala biljettkapaciteten i Sverige sålts – eller närmare 50 000 biljetter!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Initiativet ”Drömträffen” har genomförts i regi av Svenska Innebandyförbundet i samarbete med tv-distributören Allente – ett  annorlunda påhittet som blev mycket lyckat. Syftet är att fler ungdomar ska aktiveras  via en tävling där priset är en träff  med sina förebilder  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

TV-bolagen ägnar sig åt en ständig jakt. På rättigheter, på rätt personal, och givetvis på tittare. Nu går Sportbladet ut med uppgifter om att  Discovery har kris inför vinter-OS. Skälet är att kanalen ännu inte lyckats att rekrytera tillräckligt många expertkommentatorer.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.