Många ville rädda hockeyklubbarna

Mesta mästarna, Djurgården,  med 16-SM-guld, redovisar ett ekonomiskt minus på 4,5 miljoner kronor under pandemisäsongen 2020-2021.

 Samtidigt har föreningen erhållit bidrag på cirka 20 miljoner kronor. Ordföranden Kaarel Lahiste beräknar därför det operativa resultatet till minus 25 miljoner kronor.

Spelare kommer och går. I Rögle har inte mindre än elva spelare sagt tack och adjö.

I en intervju med hockeynews.se poängterar han att stödet från RF, Riksidrottsförbundet samt bidrag från Tillväxtverket varit  avgörande betydelse under säsongen.

-Vi har alla räddats den vägen, en majoritet av SHL-klubbarna har intäktsbortfall på 15-25 miljoner kronor, säger Kaarel Lahiste.

Lån hos Riksgälden

För att säkra upp likviditeten under säsongen tog föreningen ett lån i Riksgälden på 10 miljoner.

-Vi visste vid säsongstarten ingenting om bidrag. Likviditeten är oftast det som stjälper ett bolag, när du inte kan betala räkningarna. Då hamnar du på obestånd och då uppstår konkurssituationer, förklarar Kaarel Lahiste.

Inför säsongen 2021-2022 uppgår det egna kapitalet till 25 miljoner på koncernbasis och har enligt Lahiste  en stark likviditet.

SM-finalisten Rögle, redovisar för den speciella säsongen 2020-2021 ett underskott på minus 3,5 miljoner kronor.  Intäktsbortfallet på koncernnivå uppskattas till cirka 50 miljoner kronor.

Klubbdirektör Daniel Koch kunde vid föreningens digitala årsmöte visa fram ett eget kapital på 7 081 409 miljoner kronor för koncernen. 

-Med hänsyn till den speciella säsongen gör vi ett bra resultat. Det hade inte varit möjligt utan mycket starka insatser av supportrar, partners och ekonomiskt stöd från Riksidrottsförbundet, sammanfattar Daniel Koch.

Med permitteringar av personal samt ett aktivt arbete med att sänka kostnadsposter som löner, material och resor har föreningen lyckats spara 26,5 miljoner kronor.

Daniel Koch betonar att Rögles satsning fortsätter, under 2022 blir ombyggnaden av Catena Arena klar vilket höjer publikkapaciteten till 5 500 åskådare, det vill säga ökade möjligheter till intäkter – när publiken återkommer i höst.

Det har varit stor rörelse i spelartruppen under ”silly season”. Senast att lämna är toppbacken, Eric Gelinas, 30 år, som fortsätter sin spelarkarriär i NHL, Carolina Hurricanes, efter 2,5 framgångsrika säsonger i Rögle-dräkten.

Elva spelare har lämnat

 Totalt har elva spelare  försvunnit, bland dem Niklas Hansson och Moritz Seider på backsidan samt lagets två främsta poängspelare, Daniel Zaar och Simon Ryfors.

-Det är priset vi betalar för att vara framgångsrika, men jag är inte orolig, jag har flera attraktiva spelare på ingång och jag är inte orolig för truppens utseende, säger sportchefen Chris Abbot till Rögles hemsida.

Jämte Rögle var Leksand den stora sensationen säsongen 2020-2021. Koncernen Leksands IF med den ideella föreningen Leksands IF Ishockey AB och  Leksands IF Fastighets AB går mot strömmen och vd. Andreas Hedblom visa fram ett plusresultat på 1,7 miljoner kronor före skatt.  

Det egna kapitalet är vi ingången till kommande säsong 21,3 miljoner. Hedblom vill betona det stora engagemang som kommit föreningens lag, herrar och damer till del.

-Alla intiativ runt våra lag har varit fantastiska, framhåller han.

Linköpings HC har i sitt bokslut på koncernnivå ett underskott på 7 miljoner  kronor efter skatt, och ordföranden Roger Ekström ser ett intäktstapp på cirka 30 miljoner.

Han framhåller i bokslutet Linköpings kommuns positiva inställning till ”Cluben”.

-Tack vare kommunen, det statliga bidraget, fansens stöd samt bidrag från en generös företagare i regionen har LHC hanterat säsongen väl. Utan dessa insatser hade vi sits varit extremt utmanande, skriver Roger Ekström på LHC:s hemsida.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.