Fortsatt kaos i hockeyn

Redan den 23 april i år föll den nu uppmärksammade domen av Riksidrottsnämnden (RIN), idrottens egen domstol, som gav Boden Hockey rätt lämna ligaorganisationen Hockeyettan.

I stället för att  acceptera RIN-beslutet har Svenska Ishockeyförbundet dragit  domen i långbänk. En skriftväxling med Riksidrottsförbundet, RF, påbörjades. Följden har blivit den för ishockeyn mycket pinsamma rättighetsstrid som nuj äger rum inför öppen ridå.

 

Vid styrelsemöte i våras var tre ledamöter skiljaktiga i skrivelse till Riksidrottsstyrelsen , (RS). Beskedet var att förbundet inte avsåg att följa RIN:s beslut att  skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Förbundsmajoritetens ovilja att följa RIN är bakgrunden till det kaos som nu råder i Hockeyettan.

Strider mot svensk lag

 I söndags vägrade Örnsköldsvik att spela mot Boden och på onsdagskvällen uteblev Mörrum från mötet med Karlskrona. Det förra SHL-laget anser precis som Boden att gällande TV-avtal för Hockeyettan utgör hinder för föreningsfrihet och självstyre. 

I RF:s svar till Ishockeyförbundet av den  30 september framgår tydligt att en ”olämplig tävlingsregel är en tävlingsregel som står i strid mot svensk lagstiftning”. Undertecknat Stefan Bergh, generalsekreterare på RF.

Ord och inga visor kan tyckas men förbundsbasen Anders Larsson har hittills vägrat att lyssna in RIN-domen. 

Till Sportbladet sade han under onsdagen att domen innehåller flera frågetecken (!) och att ett möte med RF planeras till nästa vecka. Med andra ord, pågående kaos i Hockeyettan, landets tredje serie, fortsätter med flera inställda matcher.

Vilka reserverade sig då mot Ishockeyförbundets första svar till RS?

 Jo, dessa var advokat Mats Larsson, talesman i juridiska frågor och expert på bolags- och föreningsfrågor. Han var fram till årsmötet i juni ledamot i förbundsstyrelsen. Han stod inte till  förfogande för omval. 

De övriga två var Göran Tidström, ledamot i Djurgårdens styrelse samt Eva Werkelin, ordförande i Visby-Roma och som öppet tagit ställning för Boden/Karlskrona i den här konflikten. Dessa är ännu kvar i förbundsstyrelsen.

Krister Malmsten, ordförande i RIN, ser det som uteslutet att Ishockeyförbundet på något sätt kan ”runda” RIN-domen.

-RIN-domen och RF:s svar av den 30 september är mycket tydliga. I ett ärende av den här karaktären är så kallad resning omöjlig. Det kan endast bli aktuellt i bestraffningsärenden där eventuellt nya omständigheter blivit kända, klargör Krister Malmsten.

-Nuvarande tävlingsregler är inte förenliga med svensk lagstiftning, det kan väl knappast sägas tydligare. Ett förhållande som tre ledamöter insåg och därför reserverade sig, avslutar Krister Malmsten. 

Som en följd av uteblivna intäkter kommer Boden/Karlskrona att rikta ekonomiska krav mot de föreningar som uteblir och inte följer fastlagt spelschema.

 Såväl Boden som Karlskrona hävdar att föreningsfriheten är satt ur spel om de tvingas in i ett avtal som är ekonomiskt ofördelaktigt för den egna föreningen. Något som RIN-domen fastställer – vad än Anders Larsson och han styrelse än tycker.

Två matcher hotas

 Vimmerby IF skriver på sin hemsida laget inte kommer ut till spel i NKT Arena i Karlskrona den 17 oktober. Kalix har ännu inte lämnat officiellt besked om laget gör nedsläpp i Björknäshallen i Boden den 20 oktober. 

Obekräftade uppgifter gör gällande att lagen agerar på uppdrag av Hockeyettan ledning, ordförande Ronnie Glysing, Stockholm, som inte har återkommit till Idrottens Affärer.

Ytterst är det Ishockeyförbundets tävlingsnämnd som är huvudman för alla förbundsserier, inklusive Hockeyettan. Ordförande är Jonas Sandberg, tillika ledamot i förbundsstyrelsen. Nämnden tog 2019 beslut att utesluta Asplöven från ligasystemet sedan laget uteblivit från match i förbundsserie.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Amnesty tar sats  och kräver Fifa på 4,4 miljarder krnor, exakt samma belopp som är reserverat för prispengar vid fotbolls-VM Qatar i slutet på året. Amnesty avser att ersätta och kompensera alla gästarbetare och deras familjer. Det är människor som har skapat den snygga fasaden i landet. Amnesty rubricerar belopppet som ett regelrätt krav.  Myndigheterna och i sin tur Fifa bör eller ska göra rätt för sig, heter det i kravframställan. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.