Fortsatt kaos i hockeyn

Redan den 23 april i år föll den nu uppmärksammade domen av Riksidrottsnämnden (RIN), idrottens egen domstol, som gav Boden Hockey rätt lämna ligaorganisationen Hockeyettan.

I stället för att  acceptera RIN-beslutet har Svenska Ishockeyförbundet dragit  domen i långbänk. En skriftväxling med Riksidrottsförbundet, RF, påbörjades. Följden har blivit den för ishockeyn mycket pinsamma rättighetsstrid som nuj äger rum inför öppen ridå.

 

Vid styrelsemöte i våras var tre ledamöter skiljaktiga i skrivelse till Riksidrottsstyrelsen , (RS). Beskedet var att förbundet inte avsåg att följa RIN:s beslut att  skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Förbundsmajoritetens ovilja att följa RIN är bakgrunden till det kaos som nu råder i Hockeyettan.

Strider mot svensk lag

 I söndags vägrade Örnsköldsvik att spela mot Boden och på onsdagskvällen uteblev Mörrum från mötet med Karlskrona. Det förra SHL-laget anser precis som Boden att gällande TV-avtal för Hockeyettan utgör hinder för föreningsfrihet och självstyre. 

I RF:s svar till Ishockeyförbundet av den  30 september framgår tydligt att en ”olämplig tävlingsregel är en tävlingsregel som står i strid mot svensk lagstiftning”. Undertecknat Stefan Bergh, generalsekreterare på RF.

Ord och inga visor kan tyckas men förbundsbasen Anders Larsson har hittills vägrat att lyssna in RIN-domen. 

Till Sportbladet sade han under onsdagen att domen innehåller flera frågetecken (!) och att ett möte med RF planeras till nästa vecka. Med andra ord, pågående kaos i Hockeyettan, landets tredje serie, fortsätter med flera inställda matcher.

Vilka reserverade sig då mot Ishockeyförbundets första svar till RS?

 Jo, dessa var advokat Mats Larsson, talesman i juridiska frågor och expert på bolags- och föreningsfrågor. Han var fram till årsmötet i juni ledamot i förbundsstyrelsen. Han stod inte till  förfogande för omval. 

De övriga två var Göran Tidström, ledamot i Djurgårdens styrelse samt Eva Werkelin, ordförande i Visby-Roma och som öppet tagit ställning för Boden/Karlskrona i den här konflikten. Dessa är ännu kvar i förbundsstyrelsen.

Krister Malmsten, ordförande i RIN, ser det som uteslutet att Ishockeyförbundet på något sätt kan ”runda” RIN-domen.

-RIN-domen och RF:s svar av den 30 september är mycket tydliga. I ett ärende av den här karaktären är så kallad resning omöjlig. Det kan endast bli aktuellt i bestraffningsärenden där eventuellt nya omständigheter blivit kända, klargör Krister Malmsten.

-Nuvarande tävlingsregler är inte förenliga med svensk lagstiftning, det kan väl knappast sägas tydligare. Ett förhållande som tre ledamöter insåg och därför reserverade sig, avslutar Krister Malmsten. 

Som en följd av uteblivna intäkter kommer Boden/Karlskrona att rikta ekonomiska krav mot de föreningar som uteblir och inte följer fastlagt spelschema.

 Såväl Boden som Karlskrona hävdar att föreningsfriheten är satt ur spel om de tvingas in i ett avtal som är ekonomiskt ofördelaktigt för den egna föreningen. Något som RIN-domen fastställer – vad än Anders Larsson och han styrelse än tycker.

Två matcher hotas

 Vimmerby IF skriver på sin hemsida laget inte kommer ut till spel i NKT Arena i Karlskrona den 17 oktober. Kalix har ännu inte lämnat officiellt besked om laget gör nedsläpp i Björknäshallen i Boden den 20 oktober. 

Obekräftade uppgifter gör gällande att lagen agerar på uppdrag av Hockeyettan ledning, ordförande Ronnie Glysing, Stockholm, som inte har återkommit till Idrottens Affärer.

Ytterst är det Ishockeyförbundets tävlingsnämnd som är huvudman för alla förbundsserier, inklusive Hockeyettan. Ordförande är Jonas Sandberg, tillika ledamot i förbundsstyrelsen. Nämnden tog 2019 beslut att utesluta Asplöven från ligasystemet sedan laget uteblivit från match i förbundsserie.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.