Fortsatt kaos i hockeyn

Redan den 23 april i år föll den nu uppmärksammade domen av Riksidrottsnämnden (RIN), idrottens egen domstol, som gav Boden Hockey rätt lämna ligaorganisationen Hockeyettan.

I stället för att  acceptera RIN-beslutet har Svenska Ishockeyförbundet dragit  domen i långbänk. En skriftväxling med Riksidrottsförbundet, RF, påbörjades. Följden har blivit den för ishockeyn mycket pinsamma rättighetsstrid som nuj äger rum inför öppen ridå.

 

Vid styrelsemöte i våras var tre ledamöter skiljaktiga i skrivelse till Riksidrottsstyrelsen , (RS). Beskedet var att förbundet inte avsåg att följa RIN:s beslut att  skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Förbundsmajoritetens ovilja att följa RIN är bakgrunden till det kaos som nu råder i Hockeyettan.

Strider mot svensk lag

 I söndags vägrade Örnsköldsvik att spela mot Boden och på onsdagskvällen uteblev Mörrum från mötet med Karlskrona. Det förra SHL-laget anser precis som Boden att gällande TV-avtal för Hockeyettan utgör hinder för föreningsfrihet och självstyre. 

I RF:s svar till Ishockeyförbundet av den  30 september framgår tydligt att en ”olämplig tävlingsregel är en tävlingsregel som står i strid mot svensk lagstiftning”. Undertecknat Stefan Bergh, generalsekreterare på RF.

Ord och inga visor kan tyckas men förbundsbasen Anders Larsson har hittills vägrat att lyssna in RIN-domen. 

Till Sportbladet sade han under onsdagen att domen innehåller flera frågetecken (!) och att ett möte med RF planeras till nästa vecka. Med andra ord, pågående kaos i Hockeyettan, landets tredje serie, fortsätter med flera inställda matcher.

Vilka reserverade sig då mot Ishockeyförbundets första svar till RS?

 Jo, dessa var advokat Mats Larsson, talesman i juridiska frågor och expert på bolags- och föreningsfrågor. Han var fram till årsmötet i juni ledamot i förbundsstyrelsen. Han stod inte till  förfogande för omval. 

De övriga två var Göran Tidström, ledamot i Djurgårdens styrelse samt Eva Werkelin, ordförande i Visby-Roma och som öppet tagit ställning för Boden/Karlskrona i den här konflikten. Dessa är ännu kvar i förbundsstyrelsen.

Krister Malmsten, ordförande i RIN, ser det som uteslutet att Ishockeyförbundet på något sätt kan ”runda” RIN-domen.

-RIN-domen och RF:s svar av den 30 september är mycket tydliga. I ett ärende av den här karaktären är så kallad resning omöjlig. Det kan endast bli aktuellt i bestraffningsärenden där eventuellt nya omständigheter blivit kända, klargör Krister Malmsten.

-Nuvarande tävlingsregler är inte förenliga med svensk lagstiftning, det kan väl knappast sägas tydligare. Ett förhållande som tre ledamöter insåg och därför reserverade sig, avslutar Krister Malmsten. 

Som en följd av uteblivna intäkter kommer Boden/Karlskrona att rikta ekonomiska krav mot de föreningar som uteblir och inte följer fastlagt spelschema.

 Såväl Boden som Karlskrona hävdar att föreningsfriheten är satt ur spel om de tvingas in i ett avtal som är ekonomiskt ofördelaktigt för den egna föreningen. Något som RIN-domen fastställer – vad än Anders Larsson och han styrelse än tycker.

Två matcher hotas

 Vimmerby IF skriver på sin hemsida laget inte kommer ut till spel i NKT Arena i Karlskrona den 17 oktober. Kalix har ännu inte lämnat officiellt besked om laget gör nedsläpp i Björknäshallen i Boden den 20 oktober. 

Obekräftade uppgifter gör gällande att lagen agerar på uppdrag av Hockeyettan ledning, ordförande Ronnie Glysing, Stockholm, som inte har återkommit till Idrottens Affärer.

Ytterst är det Ishockeyförbundets tävlingsnämnd som är huvudman för alla förbundsserier, inklusive Hockeyettan. Ordförande är Jonas Sandberg, tillika ledamot i förbundsstyrelsen. Nämnden tog 2019 beslut att utesluta Asplöven från ligasystemet sedan laget uteblivit från match i förbundsserie.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ytterligheternas klubb – FC Barcelona. Tidigt i våras framkom uppgifter om att klubben hade runt 10 miljarder i skulder. Nu redovisar klubbens styrande en sensationell vinst på 1 miljard - trots spelarköp på nära 2 miljarder blev det en vinst på 98 miljoner euro, motsvarande cirka 1miljard svenska kronor, enligt klubbens pressmeddelande.

Höjningen av styrräntan med en hel procent till 1,75 sänder kalla kårar till SHL-lagen och underliggande ligor.

 Visserligen talar riksbankchefen Stefan Ingves om en ”mild inbromsning av ekonomin”, andra som Annika Winsth, chefsekonom på Nordea och Robert Boije, chefsekonom på SBAB, beskriver höjningen som  en ”räntesmocka”. Det påverkar hockeypublikens plånbok.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.