Nu spricker hockeyns överenskommelse

Enigheten är inte längre total i Hockeyettan.

 Flera lag i den södra serien väljer nu att avbryta bojkotten att spela i KHK Arena i Karlskrona. Bakgrunden är den infekterade rättighetsstriden mellan ligaorganisationen och Karlskrona i söder och Boden i den norra serien.

 

Idrottens Affärer har i flera artiklar belyst pågående konflikt. Tills nu har sex matcher flyttats fram  på grund av ovilja att spela i Karlskrona respektive Boden. Av solidaritet med de beslut som tagits av Hockeyettans ledning.

På måndagen tvärvände Nybros ordförande, Kim Ahlqvist.

Vill ha samtal

-Nybro Vikings ställer sig inte bakom en fortsatt eskalerande konflikt, utan önskar att berörda parter sätter sig ned och samtalar. Det borde ha skett för länge sedan.

-Som enskilda klubbar kan vi inte gå emot idrottens högsta organ (RIN) och vår egen förbundsstyrelse (SIF). Beskedet är tydligt, spela matcherna och lös problemet vid skrivbordet. Vilka är vi, om vi inte följer de beslut som fattas ovan oss, frågar Kim Ahlqvist.

Det innebär att Nybro kommer till spel mot Karlskrona den 5 november, nästa hemmamatch för Blekinge-laget.

Även Vimmerby, Mörrum, Kalmar och Kallinge-Ronneby hade på måndagen anslutit sig till Nybros ställningstagande. Halmstad Hammers håller fortsatt kvar vid Hockeyettan, ordförande Hasse Backman sade till Hallands-Posten ”att inget lag kommer att spela mot Karlskrona innan en lösning finns på plats”.

Hockeyettan hävdar på sin hemsida att RIN-beslutet avseende den omstridda paragraf 6:1, som tvångsansluter föreningar till ligaorganisationer, är olyckligt och felaktigt och beklagar att Svenska Ishockeyförbundet har pressats av RIN.

-Detta är den främsta orsaken till att konflikten fortsätter och dessvärre eskalerar.

Detta skrevs på söndagskvällen, under måndag tog Nybro de första stegen mot en vändning. Hockeyettans ordförande, Ronnie Glysing, var mycket fåordig i samtal med Idrottens Affärer på måndagen.

-Jag inga kommentarer till det.  Jag ska in på möte nu, du får ringa under tisdagen, var hans besked.

I den norra gruppen ”lever” bojkotthotet. Nästa motståndare för Boden Hockey, på hemmais,  är Östersunds IK den 6 november. ÖIK avvaktar med besked. 

I Boden är ilskan fortsatt stor och Thomas Regemalm, ordförande, har på uppdrag av sin styrelse givit Riksidrottsstyrelsen i uppdrag att omgående inleda ett ärende om ändring av Svenska Ishockeyförbundets (SIF:s) bestämmelse 6 kap 1 paragrafen – detta mot bakgrund av förbundets agerande.

-SIF är mycket väl medvetet om att de inte kan överpröva RIN-domen, och deras agerande med en egen utredning,  är uteslutande ett sätt att dra ut på ärendet och hålla kvar Boden Hockey i det rättslösa tillstånd som Riksidrottsstyrelsen påtalat, skriver Thomas Regemalm.

-RIN:s beslut förefaller vara tydligt för alla utom för SIF och Hockeyettans ledning, betonar Thomas Regemalm.

Kan sända själva

Hockeyettan fortsätter att peka på det samarbetsavtal som fastställdes i skiljedom den 5 november 2020. En dom som innebär att SIF har ett samarbetsavtal med Hockeyettan och Hockeyettan AB, upprättat 1 maj 2020.

 I avtalet har SIF överlåtit till Hockeyettan AB att disponera samtliga sändningsrättigheter  från matcher som arrangeras av lagen i Hockeyettan. Boden var förlorande part i domen och dömdes att betala 1,3 miljoner i rättegångskostnader.

SIF har nu beviljat Boden och Karlskrona dispens till den 31 december. I klartext kan de på egen hand sända ljud och bild från matcher i den egna arenan och är inte hänvisade till StayLive:s digitala plattform, operatör på uppdrag av ATG Hockeyettan.

Besked som inte är tillräckliga för varken Boden eller Karlskrona.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.