Nu spricker hockeyns överenskommelse

Enigheten är inte längre total i Hockeyettan.

 Flera lag i den södra serien väljer nu att avbryta bojkotten att spela i KHK Arena i Karlskrona. Bakgrunden är den infekterade rättighetsstriden mellan ligaorganisationen och Karlskrona i söder och Boden i den norra serien.

 

Idrottens Affärer har i flera artiklar belyst pågående konflikt. Tills nu har sex matcher flyttats fram  på grund av ovilja att spela i Karlskrona respektive Boden. Av solidaritet med de beslut som tagits av Hockeyettans ledning.

På måndagen tvärvände Nybros ordförande, Kim Ahlqvist.

Vill ha samtal

-Nybro Vikings ställer sig inte bakom en fortsatt eskalerande konflikt, utan önskar att berörda parter sätter sig ned och samtalar. Det borde ha skett för länge sedan.

-Som enskilda klubbar kan vi inte gå emot idrottens högsta organ (RIN) och vår egen förbundsstyrelse (SIF). Beskedet är tydligt, spela matcherna och lös problemet vid skrivbordet. Vilka är vi, om vi inte följer de beslut som fattas ovan oss, frågar Kim Ahlqvist.

Det innebär att Nybro kommer till spel mot Karlskrona den 5 november, nästa hemmamatch för Blekinge-laget.

Även Vimmerby, Mörrum, Kalmar och Kallinge-Ronneby hade på måndagen anslutit sig till Nybros ställningstagande. Halmstad Hammers håller fortsatt kvar vid Hockeyettan, ordförande Hasse Backman sade till Hallands-Posten ”att inget lag kommer att spela mot Karlskrona innan en lösning finns på plats”.

Hockeyettan hävdar på sin hemsida att RIN-beslutet avseende den omstridda paragraf 6:1, som tvångsansluter föreningar till ligaorganisationer, är olyckligt och felaktigt och beklagar att Svenska Ishockeyförbundet har pressats av RIN.

-Detta är den främsta orsaken till att konflikten fortsätter och dessvärre eskalerar.

Detta skrevs på söndagskvällen, under måndag tog Nybro de första stegen mot en vändning. Hockeyettans ordförande, Ronnie Glysing, var mycket fåordig i samtal med Idrottens Affärer på måndagen.

-Jag inga kommentarer till det.  Jag ska in på möte nu, du får ringa under tisdagen, var hans besked.

I den norra gruppen ”lever” bojkotthotet. Nästa motståndare för Boden Hockey, på hemmais,  är Östersunds IK den 6 november. ÖIK avvaktar med besked. 

I Boden är ilskan fortsatt stor och Thomas Regemalm, ordförande, har på uppdrag av sin styrelse givit Riksidrottsstyrelsen i uppdrag att omgående inleda ett ärende om ändring av Svenska Ishockeyförbundets (SIF:s) bestämmelse 6 kap 1 paragrafen – detta mot bakgrund av förbundets agerande.

-SIF är mycket väl medvetet om att de inte kan överpröva RIN-domen, och deras agerande med en egen utredning,  är uteslutande ett sätt att dra ut på ärendet och hålla kvar Boden Hockey i det rättslösa tillstånd som Riksidrottsstyrelsen påtalat, skriver Thomas Regemalm.

-RIN:s beslut förefaller vara tydligt för alla utom för SIF och Hockeyettans ledning, betonar Thomas Regemalm.

Kan sända själva

Hockeyettan fortsätter att peka på det samarbetsavtal som fastställdes i skiljedom den 5 november 2020. En dom som innebär att SIF har ett samarbetsavtal med Hockeyettan och Hockeyettan AB, upprättat 1 maj 2020.

 I avtalet har SIF överlåtit till Hockeyettan AB att disponera samtliga sändningsrättigheter  från matcher som arrangeras av lagen i Hockeyettan. Boden var förlorande part i domen och dömdes att betala 1,3 miljoner i rättegångskostnader.

SIF har nu beviljat Boden och Karlskrona dispens till den 31 december. I klartext kan de på egen hand sända ljud och bild från matcher i den egna arenan och är inte hänvisade till StayLive:s digitala plattform, operatör på uppdrag av ATG Hockeyettan.

Besked som inte är tillräckliga för varken Boden eller Karlskrona.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Boden Hockey överväger att polisanmäla ligaorganisationen Hockeyettans ordförande, Ronnie Glysing, 64 år, för egenmäktigt förfarande.

 Bakgrunden är att Hockeyettan AB valt att inte betala ut de ”utbildningspengar”, totalt 96 000 kronor, som föreningen erhållit av Svenska Ishockeyförbundet i ersättning då spelare tagit kliv uppåt i seriesystemet. 

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

Stockholms stad har bjudit stans alla SM -guldmedaljörer till en årlig guldfest i Stadshuset. 2020 fanns det 120 berättigade festdeltagare. Alla de svenska mästarna från 2020 firades och fick specialtillverkade medaljer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Initiativet ”Drömträffen” har genomförts i regi av Svenska Innebandyförbundet i samarbete med tv-distributören Allente – ett  annorlunda påhittet som blev mycket lyckat. Syftet är att fler ungdomar ska aktiveras  via en tävling där priset är en träff  med sina förebilder  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

JVM-turneringarna i ishockey, 26 december till 6 januari, i Nordamerika har blivit självklara höjdpunkter för fansen. Räkna med det samma i år. TV-matcherna under helgerna och mellandagarna missar ingen. I år sker det annorlunda att SVT och Nent Group delar på sändningarna.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.