Nu spricker hockeyns överenskommelse

Enigheten är inte längre total i Hockeyettan.

 Flera lag i den södra serien väljer nu att avbryta bojkotten att spela i KHK Arena i Karlskrona. Bakgrunden är den infekterade rättighetsstriden mellan ligaorganisationen och Karlskrona i söder och Boden i den norra serien.

 

Idrottens Affärer har i flera artiklar belyst pågående konflikt. Tills nu har sex matcher flyttats fram  på grund av ovilja att spela i Karlskrona respektive Boden. Av solidaritet med de beslut som tagits av Hockeyettans ledning.

På måndagen tvärvände Nybros ordförande, Kim Ahlqvist.

Vill ha samtal

-Nybro Vikings ställer sig inte bakom en fortsatt eskalerande konflikt, utan önskar att berörda parter sätter sig ned och samtalar. Det borde ha skett för länge sedan.

-Som enskilda klubbar kan vi inte gå emot idrottens högsta organ (RIN) och vår egen förbundsstyrelse (SIF). Beskedet är tydligt, spela matcherna och lös problemet vid skrivbordet. Vilka är vi, om vi inte följer de beslut som fattas ovan oss, frågar Kim Ahlqvist.

Det innebär att Nybro kommer till spel mot Karlskrona den 5 november, nästa hemmamatch för Blekinge-laget.

Även Vimmerby, Mörrum, Kalmar och Kallinge-Ronneby hade på måndagen anslutit sig till Nybros ställningstagande. Halmstad Hammers håller fortsatt kvar vid Hockeyettan, ordförande Hasse Backman sade till Hallands-Posten ”att inget lag kommer att spela mot Karlskrona innan en lösning finns på plats”.

Hockeyettan hävdar på sin hemsida att RIN-beslutet avseende den omstridda paragraf 6:1, som tvångsansluter föreningar till ligaorganisationer, är olyckligt och felaktigt och beklagar att Svenska Ishockeyförbundet har pressats av RIN.

-Detta är den främsta orsaken till att konflikten fortsätter och dessvärre eskalerar.

Detta skrevs på söndagskvällen, under måndag tog Nybro de första stegen mot en vändning. Hockeyettans ordförande, Ronnie Glysing, var mycket fåordig i samtal med Idrottens Affärer på måndagen.

-Jag inga kommentarer till det.  Jag ska in på möte nu, du får ringa under tisdagen, var hans besked.

I den norra gruppen ”lever” bojkotthotet. Nästa motståndare för Boden Hockey, på hemmais,  är Östersunds IK den 6 november. ÖIK avvaktar med besked. 

I Boden är ilskan fortsatt stor och Thomas Regemalm, ordförande, har på uppdrag av sin styrelse givit Riksidrottsstyrelsen i uppdrag att omgående inleda ett ärende om ändring av Svenska Ishockeyförbundets (SIF:s) bestämmelse 6 kap 1 paragrafen – detta mot bakgrund av förbundets agerande.

-SIF är mycket väl medvetet om att de inte kan överpröva RIN-domen, och deras agerande med en egen utredning,  är uteslutande ett sätt att dra ut på ärendet och hålla kvar Boden Hockey i det rättslösa tillstånd som Riksidrottsstyrelsen påtalat, skriver Thomas Regemalm.

-RIN:s beslut förefaller vara tydligt för alla utom för SIF och Hockeyettans ledning, betonar Thomas Regemalm.

Kan sända själva

Hockeyettan fortsätter att peka på det samarbetsavtal som fastställdes i skiljedom den 5 november 2020. En dom som innebär att SIF har ett samarbetsavtal med Hockeyettan och Hockeyettan AB, upprättat 1 maj 2020.

 I avtalet har SIF överlåtit till Hockeyettan AB att disponera samtliga sändningsrättigheter  från matcher som arrangeras av lagen i Hockeyettan. Boden var förlorande part i domen och dömdes att betala 1,3 miljoner i rättegångskostnader.

SIF har nu beviljat Boden och Karlskrona dispens till den 31 december. I klartext kan de på egen hand sända ljud och bild från matcher i den egna arenan och är inte hänvisade till StayLive:s digitala plattform, operatör på uppdrag av ATG Hockeyettan.

Besked som inte är tillräckliga för varken Boden eller Karlskrona.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress. Fotot kompletterades med orden ”Landslaget är en dröm som gått i uppfyllelse. Men vi hade aldrig varit här utan dom som trodde på oss från början. Dom som fick oss att älska fotboll och börja drömma. Tack för allt ni gjort för oss. Tack till våra moderklubbar".   En snygg gest som mottogs med sympati och uppskattning från många håll.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.