Ordförandens oväntade personval

Striden i Hockeyettan fortsätter – tidigare ordföranden Ronnie Glysing, som nyligen röstades bort vid ett extra årsmöte, är tillbaka i en ledande befattning – nu som verkställande tjänsteman!

Meningsskiljaktigheterna kvarstår i Hockeyettan.

En majoritet av Hockeyettans 40 klubbar valde Håkan Svensson, 56 år, till ny ordförande.

 Han har en bakgrund som tidigare ordförande i AIK:s ishockey och i samma position i Hockeyallsvenskan. Med ny ordförande skulle Hockeyettan ges ett nytt ledarskap byggt på transparens och öppenhet.

"Inget kontroversiellt"

-Jag har känt Ronnie i många år, och ser inga problem med att utnyttja hans kunnande och kontaktnät för att ge Hockeyettan en nystart. Det finns inget kontroversiellt i att Ronnie  finns kvar i en ledande position, sammanfattar Håkan Svensson.

Av helt annan åsikt är Thomas Regemalm, ordförande i Boden. Han befarar att Håkan Svenssons ambition att hitta framtida lösningar kommer att begränsas.

-Jag är övertygad om att den nye ordförandens arbete kommer att obstrueras, det finns redan signaler om det, säger Thomas Regemalm, ordförande i Boen.

- Från vår  sida vill vi nå en förlikning, vi har inget emot ligaorganisationen som sådan. Vad vi reagerar på är jakten på Boden Hockey och försöken att hela tiden skada oss. Fortfarande håller Hockeyettan fast vid en tidigare inlämnad konkursansökan mot Boden. En ansökan helt utan grund, säger Boden-ledaren.

 -Hockeyettan vägrar också fortfarande att betala ut de ”utbildningpengar”  som vi har rätt till och som kommit Hockeyettan till del från Svenska Ishockeyförbundets NHL-avtal. Det är 250 000 kronor för Bodens del, säger Thomas Regemalm.

Konflikten i Hockeyettan handlar ytterst om ljud och bildrättigheter där Boden och Karlskrona valt att stå utanför det centrala avtalet med ATG. 

Riksidrottsnämnden, RIN, har också i två domar tagit ställning för Karlskrona/Boden och ogiltigförklarat Hockeyförbundets paragraf 6:1 som tvingar in lag i en  ligaorganisation, för att delta i en förbundsserie, typ Hockeyettan.

Hockeyförbundet har vägrat att efterfölja RIN-domen, RF-ordföranden Björn Eriksson har uppmanat förbundet att vidta åtgärder men ishockeyn har tills vidare valt att nonchalera RIN-beslutet. Bara det är anmärkningsvärt.

Tobias Larsson, ordförande i Karlskrona är precis som Thomas Regemalm förvånad över att Ronnie Glysing arbetar kvar i Hockeyettan.

-Det behövdes ett nytt ledarskap i Hockeyettan, det var bakgrunden till valet av  Håkan. Vi har haft ett bra samtal med honom, men precis som Boden har vi inte tagit del av några ”utbildningspengar”, meddelar Tobias Larsson.

-De grundläggande problemen kvarstår och personligen tycker jag att Ishockeyförbundet kan stryka den aktuella paragrafen 6:1. Vi tillhör gärna en ligaorganisation om kommunikationen är öppen och till gagn för samtliga föreningar, säger Tobias Larsson.

Begäran om ersättning

Karlskronas begäran om ersättning för förlorade intäkter i samband med de matcher som var föremål för bojkott i höstas, iscensatt av Hockeyettans ledning, vilar nu hos Riksidrottsnämnden för prövning. 

Ishockeyförbundet återremitterade ärendet till tävlingsnämnden som in första bedömning överlämnat frågan till förbundsstyrelsen.

-En långbänk som är typisk Anders Larsson, förbundsordföranden. Vi har tvingats att gå till RIN på grund av förbundets handläggning.

- Det är inget som vi har önskat, men det är vår enda chans för oss att få ersättning för utgifter vi åsamkades vid matcher som ställdes in,  då lag  vägrade spela i vår arena, avslutar Tobias Larsson.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.