Ordförandens oväntade personval

Striden i Hockeyettan fortsätter – tidigare ordföranden Ronnie Glysing, som nyligen röstades bort vid ett extra årsmöte, är tillbaka i en ledande befattning – nu som verkställande tjänsteman!

Meningsskiljaktigheterna kvarstår i Hockeyettan.

En majoritet av Hockeyettans 40 klubbar valde Håkan Svensson, 56 år, till ny ordförande.

 Han har en bakgrund som tidigare ordförande i AIK:s ishockey och i samma position i Hockeyallsvenskan. Med ny ordförande skulle Hockeyettan ges ett nytt ledarskap byggt på transparens och öppenhet.

"Inget kontroversiellt"

-Jag har känt Ronnie i många år, och ser inga problem med att utnyttja hans kunnande och kontaktnät för att ge Hockeyettan en nystart. Det finns inget kontroversiellt i att Ronnie  finns kvar i en ledande position, sammanfattar Håkan Svensson.

Av helt annan åsikt är Thomas Regemalm, ordförande i Boden. Han befarar att Håkan Svenssons ambition att hitta framtida lösningar kommer att begränsas.

-Jag är övertygad om att den nye ordförandens arbete kommer att obstrueras, det finns redan signaler om det, säger Thomas Regemalm, ordförande i Boen.

- Från vår  sida vill vi nå en förlikning, vi har inget emot ligaorganisationen som sådan. Vad vi reagerar på är jakten på Boden Hockey och försöken att hela tiden skada oss. Fortfarande håller Hockeyettan fast vid en tidigare inlämnad konkursansökan mot Boden. En ansökan helt utan grund, säger Boden-ledaren.

 -Hockeyettan vägrar också fortfarande att betala ut de ”utbildningpengar”  som vi har rätt till och som kommit Hockeyettan till del från Svenska Ishockeyförbundets NHL-avtal. Det är 250 000 kronor för Bodens del, säger Thomas Regemalm.

Konflikten i Hockeyettan handlar ytterst om ljud och bildrättigheter där Boden och Karlskrona valt att stå utanför det centrala avtalet med ATG. 

Riksidrottsnämnden, RIN, har också i två domar tagit ställning för Karlskrona/Boden och ogiltigförklarat Hockeyförbundets paragraf 6:1 som tvingar in lag i en  ligaorganisation, för att delta i en förbundsserie, typ Hockeyettan.

Hockeyförbundet har vägrat att efterfölja RIN-domen, RF-ordföranden Björn Eriksson har uppmanat förbundet att vidta åtgärder men ishockeyn har tills vidare valt att nonchalera RIN-beslutet. Bara det är anmärkningsvärt.

Tobias Larsson, ordförande i Karlskrona är precis som Thomas Regemalm förvånad över att Ronnie Glysing arbetar kvar i Hockeyettan.

-Det behövdes ett nytt ledarskap i Hockeyettan, det var bakgrunden till valet av  Håkan. Vi har haft ett bra samtal med honom, men precis som Boden har vi inte tagit del av några ”utbildningspengar”, meddelar Tobias Larsson.

-De grundläggande problemen kvarstår och personligen tycker jag att Ishockeyförbundet kan stryka den aktuella paragrafen 6:1. Vi tillhör gärna en ligaorganisation om kommunikationen är öppen och till gagn för samtliga föreningar, säger Tobias Larsson.

Begäran om ersättning

Karlskronas begäran om ersättning för förlorade intäkter i samband med de matcher som var föremål för bojkott i höstas, iscensatt av Hockeyettans ledning, vilar nu hos Riksidrottsnämnden för prövning. 

Ishockeyförbundet återremitterade ärendet till tävlingsnämnden som in första bedömning överlämnat frågan till förbundsstyrelsen.

-En långbänk som är typisk Anders Larsson, förbundsordföranden. Vi har tvingats att gå till RIN på grund av förbundets handläggning.

- Det är inget som vi har önskat, men det är vår enda chans för oss att få ersättning för utgifter vi åsamkades vid matcher som ställdes in,  då lag  vägrade spela i vår arena, avslutar Tobias Larsson.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Allt talar för att Falun får arrangera VM 2027. Det kan få till följd att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det kan bli en andra gåg som skidspåren i dalaskogarna kolliderar. VM i Falun och Vasaloppet i Mora,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.