Miljonbonus i EM lockar damerna

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Dagens presstund för EM- damerna i Båstad. Här pratar Elin Rubensson med journalister

– Ekonomiskt satsar vi ovanligt mycket i år, medger landslagschefen Marika Domanski Lyfors i en intervju med GP.

Det finns ett klart uttalat mål som motiverar satsningen – EM-guldet ska erövras i London.

Allt på toppnivå

Alllt har sin grund i ett det dryga två veckor långa träningslägret i Båstad. Villkoren är de bästa och på en nivå som brukar vara förunnat herrlandslaget inför stora mästerskap.

Men nu har spelarna i damlandslaget alla huvudroller. Som vid de dagliga presskonferenserna enligt samma rutiner som brukar gälla Janne Andersson och hans mannar.

Damerna ha också reserverade pass för att kunna träffa fans och släktingar. Och runt truppen finns den största staben någonsin, med läkare, sjukgymnaster med flera, Totalt 33 personer backar upp 23 spelare

Ytterligare några dagar med förberedelser återstår innan träningsmatchen mot Brasilien på Friends på tisdag. Dit är redan 30 000 biljetter sålda, för övrigt.

Därefter tar hela EM-truppen ett chartrat plan till England. 

Spelarna som ska belönas

Spelarna är väl medvetna om vad som väntar. Belöningen är fastställd på de grunderna.

En rekordbonus hägrar. Minst 578 000 kr per spelare! Och ännu mer om det skulle bli EM-guld

– I princip fördelas prispengarna på spelarna, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

Uefa har höjt prispengarna ordentligt och kan redovisa en avsevärd förbättring jämfört EM 2017. Då gällde 8 miljoner euro, nu handlar det om 16 miljoner euro, motsvarande ca 170 miljoner kronor totalt!

En svensk segermarsch till guld skulle ge Svenska Fotbollförbundet omkring 22 miljoner kronor i prispengar!

Och, faktiskt, de pengarna är reserverade för spelarna i första hand.

Att deras insatser värderas

Att jämföra med VM 2019 då varje spelare fick omkring 250 000 kronor vardera.

SvFF har tidigare redovisat grundavtalen för landslagen på herr- och damsidan, som nu ska vara lika. 

– Jag vet att damerna kommer att bli nöjda. Det är inte så att de här spelarna är ute efter pengarna utan de vill känna att deras insatser värderas. Och det känner de, betonar Marika Domanski Lyfors till Sportbladet.

– Sen är vi totalt sett inte nöjda. Vi måste jobba för att få ännu bättre förutsättningar från Uefa och Fifa.

Skillnaderna mellan herrarnas och damernas mästerskap är fortsatt stora. Herr-EM 2021 hade en prispott på hissnande 3,7 miljarder kronor.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Inför hot om att tvingas lämna RF-familjen, uttalat av Riksidrottsstyrelsen , RS, i april år, fann Svenska Ishockeyförbundet för gott att krypa till korset och ta bort den omstridda paragrafen 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. 

Hockeyettan-laget Boden som hävdat sin suveränitet, och vägrat medlemskap i ligaorganisationen Hockeyettan AB, kan idag utropa sig till segrare. 

1932 flyttade Stockholms Golfklubb till Kevinge gård i Danderyd och en bana som engelsmannen Harry Colt designat och golfklubben anlagt. På lördagen firar firar klubben 90 år på Kevinge med en bana restaurerad för 18 miljoner – och ser fram emot ett samarbete med Danderyds kommun när det gäller golf för unga med funktionsnedsättning, spontangolf för tjejer samt träningsmöjligheter vintertid för 13-20-åringar. 

Intresset för en aktiv semester på hemmaplan har hållit i sig  på SkiStars destinationer. Säsongen fortsätter hos fjällturismbolaget under sensommaren och hösten med evenemang, men dessutom dessutom investeras i fler nyheter redan till nästa sommar. De som frontar för en total satsning på totalt 622 miljonerär en rad idrottskändisar, som Nils van der Poel, Maria Pietilä Holmner, Sanna Kallur och Jenny Kallur Olsson samt Hans Olsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.