Miljonbonus i EM lockar damerna

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Dagens presstund för EM- damerna i Båstad. Här pratar Elin Rubensson med journalister

– Ekonomiskt satsar vi ovanligt mycket i år, medger landslagschefen Marika Domanski Lyfors i en intervju med GP.

Det finns ett klart uttalat mål som motiverar satsningen – EM-guldet ska erövras i London.

Allt på toppnivå

Alllt har sin grund i ett det dryga två veckor långa träningslägret i Båstad. Villkoren är de bästa och på en nivå som brukar vara förunnat herrlandslaget inför stora mästerskap.

Men nu har spelarna i damlandslaget alla huvudroller. Som vid de dagliga presskonferenserna enligt samma rutiner som brukar gälla Janne Andersson och hans mannar.

Damerna ha också reserverade pass för att kunna träffa fans och släktingar. Och runt truppen finns den största staben någonsin, med läkare, sjukgymnaster med flera, Totalt 33 personer backar upp 23 spelare

Ytterligare några dagar med förberedelser återstår innan träningsmatchen mot Brasilien på Friends på tisdag. Dit är redan 30 000 biljetter sålda, för övrigt.

Därefter tar hela EM-truppen ett chartrat plan till England. 

Spelarna som ska belönas

Spelarna är väl medvetna om vad som väntar. Belöningen är fastställd på de grunderna.

En rekordbonus hägrar. Minst 578 000 kr per spelare! Och ännu mer om det skulle bli EM-guld

– I princip fördelas prispengarna på spelarna, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

Uefa har höjt prispengarna ordentligt och kan redovisa en avsevärd förbättring jämfört EM 2017. Då gällde 8 miljoner euro, nu handlar det om 16 miljoner euro, motsvarande ca 170 miljoner kronor totalt!

En svensk segermarsch till guld skulle ge Svenska Fotbollförbundet omkring 22 miljoner kronor i prispengar!

Och, faktiskt, de pengarna är reserverade för spelarna i första hand.

Att deras insatser värderas

Att jämföra med VM 2019 då varje spelare fick omkring 250 000 kronor vardera.

SvFF har tidigare redovisat grundavtalen för landslagen på herr- och damsidan, som nu ska vara lika. 

– Jag vet att damerna kommer att bli nöjda. Det är inte så att de här spelarna är ute efter pengarna utan de vill känna att deras insatser värderas. Och det känner de, betonar Marika Domanski Lyfors till Sportbladet.

– Sen är vi totalt sett inte nöjda. Vi måste jobba för att få ännu bättre förutsättningar från Uefa och Fifa.

Skillnaderna mellan herrarnas och damernas mästerskap är fortsatt stora. Herr-EM 2021 hade en prispott på hissnande 3,7 miljarder kronor.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Orienteringens paradnummer O-ringen,  tidigare 5-dagars,  är i högsta grad en kommunal angelägenhet. Oskarshamns kommun, cirka 27 000 invånare  varav 19 000 i tätorten och de senaste åren uppmärksammat för sitt SHL-lag i ishockey,  satsar 7,5 miljoner kronor på nästa veckas jakt efter kontroller i skogarna längs Smålandskusten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

I Sverige finns det runt en halv miljon aktiva golfentusiaster. Vad de gör de närmaste fyra dagarna råder det inget tvivel om.  Tro inte att de är på golfbanan, nej, de  tillbringar ett stort antal timmar framför TV:n.

British Open pågår i fyra dagar, timme efter timme.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.