Miljonbonus i EM lockar damerna

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Dagens presstund för EM- damerna i Båstad. Här pratar Elin Rubensson med journalister

– Ekonomiskt satsar vi ovanligt mycket i år, medger landslagschefen Marika Domanski Lyfors i en intervju med GP.

Det finns ett klart uttalat mål som motiverar satsningen – EM-guldet ska erövras i London.

Allt på toppnivå

Alllt har sin grund i ett det dryga två veckor långa träningslägret i Båstad. Villkoren är de bästa och på en nivå som brukar vara förunnat herrlandslaget inför stora mästerskap.

Men nu har spelarna i damlandslaget alla huvudroller. Som vid de dagliga presskonferenserna enligt samma rutiner som brukar gälla Janne Andersson och hans mannar.

Damerna ha också reserverade pass för att kunna träffa fans och släktingar. Och runt truppen finns den största staben någonsin, med läkare, sjukgymnaster med flera, Totalt 33 personer backar upp 23 spelare

Ytterligare några dagar med förberedelser återstår innan träningsmatchen mot Brasilien på Friends på tisdag. Dit är redan 30 000 biljetter sålda, för övrigt.

Därefter tar hela EM-truppen ett chartrat plan till England. 

Spelarna som ska belönas

Spelarna är väl medvetna om vad som väntar. Belöningen är fastställd på de grunderna.

En rekordbonus hägrar. Minst 578 000 kr per spelare! Och ännu mer om det skulle bli EM-guld

– I princip fördelas prispengarna på spelarna, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

Uefa har höjt prispengarna ordentligt och kan redovisa en avsevärd förbättring jämfört EM 2017. Då gällde 8 miljoner euro, nu handlar det om 16 miljoner euro, motsvarande ca 170 miljoner kronor totalt!

En svensk segermarsch till guld skulle ge Svenska Fotbollförbundet omkring 22 miljoner kronor i prispengar!

Och, faktiskt, de pengarna är reserverade för spelarna i första hand.

Att deras insatser värderas

Att jämföra med VM 2019 då varje spelare fick omkring 250 000 kronor vardera.

SvFF har tidigare redovisat grundavtalen för landslagen på herr- och damsidan, som nu ska vara lika. 

– Jag vet att damerna kommer att bli nöjda. Det är inte så att de här spelarna är ute efter pengarna utan de vill känna att deras insatser värderas. Och det känner de, betonar Marika Domanski Lyfors till Sportbladet.

– Sen är vi totalt sett inte nöjda. Vi måste jobba för att få ännu bättre förutsättningar från Uefa och Fifa.

Skillnaderna mellan herrarnas och damernas mästerskap är fortsatt stora. Herr-EM 2021 hade en prispott på hissnande 3,7 miljarder kronor.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

14 är nominerade. Här är alla aktuella idrottshjältar till det åtråvärda Jerringpriset 2022. Radiosportens utmärkelse till minne av Sven Jerring.

Vvärldens bäste stavhoppare, Armand Duplantis, har en speciell position ocvh lär bli svår att överträffa. Han har både VM-guld och EM-guld runt halsen och är den givne favoriten. Tre världsrekord gör honom ännu större.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.