Lång, svart lista i Brynäs

Inför tisdagens första rond i ödeskvalet mot Malmö sparkar Brynäs sin finske huvudtränare Mikko Manner.  Ny ansvarig i båset blir klubbikonen Ove Molin, de senaste åren spelutvecklare i föreningen. 

Han kommer att assisteras av Anders ”Masken” Carlsson och Jörgen Sundqvist, tidigare spelare i Brynäs.

Mikko Manner har gjort sitt i Brynäs.

-Föreningen befinner sig i ett allvarligt läge, och vi valde efter noga övervägande att tillföra nya röster till spelartruppen, sade klubbdirektör Håkan Svedman till föreningens hemsida.

Kvalet avgörs i bäst av sju matcher och det är andra gången på tre år som Brynäs tvingas till kvalspel.

 Senast var våren 2021 då Brynäs skickade HV 71 till Hockeyallsvenskan.  Även då efter en sen tränarrockad, Josef Boumedienne/Nils Ekman in i stället för Peter Andersson. Denne fick telefonbesked i bussen på väg hem från Oskarshamn efter grundseriens sista match.

Beslutet att skilja Mikko Manner, med starkt CV från finska landslaget, var trots allt väntat. Laget har inte alls presterat i nivå med förväntningar och SHL-avslutningen var rena mardrömmen. HV 71 som var hopplöst efter på 13:e plats kunde passera gästrikarna i den 50 omgången, av 52, och rädda fortsatt SHL-spel.

Smålänningarna räddade också 48 miljoner kronor som är SHL-lagens ersättning från ligans löpande miljardavtal med  C-More.

För nye ordföranden Bosse Johansson, vald så sent som i juni 2021, är lagets svåra läge en allvarlig motgång. Fokus riktas nu åter mot hans och styrelsens arbete.

 Efter den turbulenta våren och sommaren 2021 vändes på alla stenar i Brynäs-familjen. Johanssons bakgrund,  tidigare uppskattad ordförande för Elfsborg i fotbollsallsvenskan, var starten på en ny framgångsperiod – så var det i varje fall tänkt.

Den svarta listan över sparkade tränare och sportchefer de senaste fem åren är osannolikt lång i klubben. Bland de som sparkats tidigare finns Ove Molin, samma Molin som nu ska leda laget genom ännu en kris. Här finns också Tommy Jonsson, Andreas Dackell, Roger Melin, Stefan Bengtzén, Tommy Sjödin, Jan Larsson, Magnus Sundqvist, nämnde Peter Andersson och nu Mikko Manner.

Ja, sedan SM-finalen 2017, förlust mot HV 71 och med Tomas ”Bulan” Berglund i båset, har Brynäs skickat i väg nio tränare. Frågan är: Vem vill leda Brynäs kommande säsonger, vare sig det blir i SHL eller Hockeyallsvenskan?

Enligt Sportbladets beräkningar har sparkade tränare/ledare kostat föreningen över 10 miljoner kronor i lönekostnader, ett belopp som kunde ha använts till förslagsvis bättre spelare.

Nu sparkade Mikko Manner, 48 år, förlängde i november 2022 sitt kontrakt till och med säsongen 2023-24.

-Att förlänga med Mikko Manner  har varit prioriterat för oss. Vi har påbörjat en resa och vi ser fram emot att jobba tillsammans även i framtiden, sade sportchefen Johan Alcén till föreningens hemsida.

”Resan” fick ett hastigt slut.

HV 71, konkurrenten i bottendramat, agerade betydligt tidigare än Brynäs. Tommy Samuelsson  fick gå i slutet av januari, här klev klubbdirektören Johan Lindbom ned i båset med känt resultat.

Kvalkonkurrenten Malmö har behållit tränaren Tomas Kollar över hela säsongen. Han leder också laget i kommande kvaldrama .

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.