Lång, svart lista i Brynäs

Inför tisdagens första rond i ödeskvalet mot Malmö sparkar Brynäs sin finske huvudtränare Mikko Manner.  Ny ansvarig i båset blir klubbikonen Ove Molin, de senaste åren spelutvecklare i föreningen. 

Han kommer att assisteras av Anders ”Masken” Carlsson och Jörgen Sundqvist, tidigare spelare i Brynäs.

Mikko Manner har gjort sitt i Brynäs.

-Föreningen befinner sig i ett allvarligt läge, och vi valde efter noga övervägande att tillföra nya röster till spelartruppen, sade klubbdirektör Håkan Svedman till föreningens hemsida.

Kvalet avgörs i bäst av sju matcher och det är andra gången på tre år som Brynäs tvingas till kvalspel.

 Senast var våren 2021 då Brynäs skickade HV 71 till Hockeyallsvenskan.  Även då efter en sen tränarrockad, Josef Boumedienne/Nils Ekman in i stället för Peter Andersson. Denne fick telefonbesked i bussen på väg hem från Oskarshamn efter grundseriens sista match.

Beslutet att skilja Mikko Manner, med starkt CV från finska landslaget, var trots allt väntat. Laget har inte alls presterat i nivå med förväntningar och SHL-avslutningen var rena mardrömmen. HV 71 som var hopplöst efter på 13:e plats kunde passera gästrikarna i den 50 omgången, av 52, och rädda fortsatt SHL-spel.

Smålänningarna räddade också 48 miljoner kronor som är SHL-lagens ersättning från ligans löpande miljardavtal med  C-More.

För nye ordföranden Bosse Johansson, vald så sent som i juni 2021, är lagets svåra läge en allvarlig motgång. Fokus riktas nu åter mot hans och styrelsens arbete.

 Efter den turbulenta våren och sommaren 2021 vändes på alla stenar i Brynäs-familjen. Johanssons bakgrund,  tidigare uppskattad ordförande för Elfsborg i fotbollsallsvenskan, var starten på en ny framgångsperiod – så var det i varje fall tänkt.

Den svarta listan över sparkade tränare och sportchefer de senaste fem åren är osannolikt lång i klubben. Bland de som sparkats tidigare finns Ove Molin, samma Molin som nu ska leda laget genom ännu en kris. Här finns också Tommy Jonsson, Andreas Dackell, Roger Melin, Stefan Bengtzén, Tommy Sjödin, Jan Larsson, Magnus Sundqvist, nämnde Peter Andersson och nu Mikko Manner.

Ja, sedan SM-finalen 2017, förlust mot HV 71 och med Tomas ”Bulan” Berglund i båset, har Brynäs skickat i väg nio tränare. Frågan är: Vem vill leda Brynäs kommande säsonger, vare sig det blir i SHL eller Hockeyallsvenskan?

Enligt Sportbladets beräkningar har sparkade tränare/ledare kostat föreningen över 10 miljoner kronor i lönekostnader, ett belopp som kunde ha använts till förslagsvis bättre spelare.

Nu sparkade Mikko Manner, 48 år, förlängde i november 2022 sitt kontrakt till och med säsongen 2023-24.

-Att förlänga med Mikko Manner  har varit prioriterat för oss. Vi har påbörjat en resa och vi ser fram emot att jobba tillsammans även i framtiden, sade sportchefen Johan Alcén till föreningens hemsida.

”Resan” fick ett hastigt slut.

HV 71, konkurrenten i bottendramat, agerade betydligt tidigare än Brynäs. Tommy Samuelsson  fick gå i slutet av januari, här klev klubbdirektören Johan Lindbom ned i båset med känt resultat.

Kvalkonkurrenten Malmö har behållit tränaren Tomas Kollar över hela säsongen. Han leder också laget i kommande kvaldrama .

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Göteborg är fyllt till bristningsgränsen av idrottsungdomar, det vet ni vid det här laget.  Så här ser det ut varje år.Detär handbollslag frånPartillecCup som har avslutats, men alla har inte hunnit lämna stan. Och nu kommer dagligen allt flera av  fotbollslagen i Gothia Cup, de som förbereder inledningen på på världens största fotbollsturnering för ungdomar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.