Lång, svart lista i Brynäs

Inför tisdagens första rond i ödeskvalet mot Malmö sparkar Brynäs sin finske huvudtränare Mikko Manner.  Ny ansvarig i båset blir klubbikonen Ove Molin, de senaste åren spelutvecklare i föreningen. 

Han kommer att assisteras av Anders ”Masken” Carlsson och Jörgen Sundqvist, tidigare spelare i Brynäs.

Mikko Manner har gjort sitt i Brynäs.

-Föreningen befinner sig i ett allvarligt läge, och vi valde efter noga övervägande att tillföra nya röster till spelartruppen, sade klubbdirektör Håkan Svedman till föreningens hemsida.

Kvalet avgörs i bäst av sju matcher och det är andra gången på tre år som Brynäs tvingas till kvalspel.

 Senast var våren 2021 då Brynäs skickade HV 71 till Hockeyallsvenskan.  Även då efter en sen tränarrockad, Josef Boumedienne/Nils Ekman in i stället för Peter Andersson. Denne fick telefonbesked i bussen på väg hem från Oskarshamn efter grundseriens sista match.

Beslutet att skilja Mikko Manner, med starkt CV från finska landslaget, var trots allt väntat. Laget har inte alls presterat i nivå med förväntningar och SHL-avslutningen var rena mardrömmen. HV 71 som var hopplöst efter på 13:e plats kunde passera gästrikarna i den 50 omgången, av 52, och rädda fortsatt SHL-spel.

Smålänningarna räddade också 48 miljoner kronor som är SHL-lagens ersättning från ligans löpande miljardavtal med  C-More.

För nye ordföranden Bosse Johansson, vald så sent som i juni 2021, är lagets svåra läge en allvarlig motgång. Fokus riktas nu åter mot hans och styrelsens arbete.

 Efter den turbulenta våren och sommaren 2021 vändes på alla stenar i Brynäs-familjen. Johanssons bakgrund,  tidigare uppskattad ordförande för Elfsborg i fotbollsallsvenskan, var starten på en ny framgångsperiod – så var det i varje fall tänkt.

Den svarta listan över sparkade tränare och sportchefer de senaste fem åren är osannolikt lång i klubben. Bland de som sparkats tidigare finns Ove Molin, samma Molin som nu ska leda laget genom ännu en kris. Här finns också Tommy Jonsson, Andreas Dackell, Roger Melin, Stefan Bengtzén, Tommy Sjödin, Jan Larsson, Magnus Sundqvist, nämnde Peter Andersson och nu Mikko Manner.

Ja, sedan SM-finalen 2017, förlust mot HV 71 och med Tomas ”Bulan” Berglund i båset, har Brynäs skickat i väg nio tränare. Frågan är: Vem vill leda Brynäs kommande säsonger, vare sig det blir i SHL eller Hockeyallsvenskan?

Enligt Sportbladets beräkningar har sparkade tränare/ledare kostat föreningen över 10 miljoner kronor i lönekostnader, ett belopp som kunde ha använts till förslagsvis bättre spelare.

Nu sparkade Mikko Manner, 48 år, förlängde i november 2022 sitt kontrakt till och med säsongen 2023-24.

-Att förlänga med Mikko Manner  har varit prioriterat för oss. Vi har påbörjat en resa och vi ser fram emot att jobba tillsammans även i framtiden, sade sportchefen Johan Alcén till föreningens hemsida.

”Resan” fick ett hastigt slut.

HV 71, konkurrenten i bottendramat, agerade betydligt tidigare än Brynäs. Tommy Samuelsson  fick gå i slutet av januari, här klev klubbdirektören Johan Lindbom ned i båset med känt resultat.

Kvalkonkurrenten Malmö har behållit tränaren Tomas Kollar över hela säsongen. Han leder också laget i kommande kvaldrama .

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.