Klubbhuset blir större och vackrare

Falsterbo Golfklubb har ett av Sveriges äldsta klubbhus. 

Det har stått klubben sedan 1914.  Men nu planerar golfklubben att renovera klubbhuset, skriver Golfbranschen. 

I samband med detta får klubbhuset i så fall ett delvis nytt utseende  för 60 miljoner.

Frågan ska avgöras på ett extra årsmöte nu på söndag.

– Ett årsmöte är alltid ett årsmöte, säger klubbchefen Jan Ekblom till golfbranschen.se. 

– Men återkopplingen från medlemmarna är positiv. Det ska också sägas att vi har fått ett tillstånd från Länsstyrelsen men inte ett beviljat bygglov av byggnadsnämnden ännu. Så det är två potentiella hinder innan vi kan skrida till verket. Dels medlemmarna som ska säga ja, sedan byggnadsnämnden. Vi hoppas att de ska se positivt på detta. Men inget är klart. Vi hoppas få besked någon gång i maj av byggnadsnämnden.

Klubbhusets ursprungliga del ska bevaras eftersom den har ett kulturellt värde. Materialval och design kommer att anpassas till den ursprungliga delen av klubbhuset. I övrigt blir det en delvis ny profil på eftersom vindsplanet tas bort och det övre planet utökas.

– Det är med stor ödmjukhet vi gör detta, så klart. Det handlar inte om att jämna något med marken utan det är en renovering, om- och tillbyggnad, säger Jan Ekblom.

Kostnaden för renovering, om- och tillbyggnad beräknas bli 60 miljoner varav klubben ska finansiera hälften. Den andra hälften betalas via donationer.

– Ja, det är helt fantastiskt… men de är anonyma. Det vill göra detta för framtida generationer. Det ska bli mycket spännande att se vad som händer på söndag.

 Om medlemmarna röstar ja stängs klubbhuset i september 2023 och ett nytt klubbhus beräknas vara klart våren 2025.

Den nu påtänkta ombyggnaden är påkallad efter en omfattande besiktning som genomfördes 2020, för att utreda fastighetens status och underhållsbehov. 

Det visade sig då att klubbhuset hade ett flertal brister. Grundläggningen har sättningar – huset står på en blandning av platta på mark och oisolerad torpargrund. Stora delar av huset har bristfällig eller saknar helt isolering.

Upprustning nödvändig

Den tekniska livslängden för många funktioner bedömdes också ha gjort sitt. Det gäller såväl ytskikt som konstruktionsdelar. Köket lever på dispens från miljö och hälsa.

Klubbhuset uppfyller heller inte gällande tillgänglighets- och arbetsmiljökrav 

Risken för oväntade underhållskostnader och stigande driftskostnader är stor. 

Ett modernt uppvärmningssystem skulle ge lägre energiförbrukning, bättre ventilation samt lägre underhålls- och driftskostnader.

Särskilda byggbestämmelser

Dessutom skulle en ombyggnad resultera i att medlemmar och gäster får fler ändamålsenliga utrymmen för sociala aktiviteter och de anställda ett mer modernt kontor och kansli.

När besiktningarna genomförts 2020 erbjöd sig några av klubbens medlemmar att bekosta en utredning om vad som var möjligt att göra med tanke att klubbhuset ligger i ett Natura 2000-område som påverkas av särskilda strandskyddsbestämmelser och som saknar detaljplan. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Miljardären Patrik Stymne, medgrundare till spelföretaget King, dataspelet Candy Crush Saga, blir tillsammans med Allan Adolfsson, golftränare, huvudägare till golfklubben Haninge GK på Södertörn utanför Stockholm.

De tar över som ägare via sitt gemensamma bolag, Golfverket AB, som grundades 2021. Vid en föreningsstämma hade stämman två förslag att ta ställning till. Golfverket AB ställdes mot GK 2060, initierat av två klubbmedlemmar och med företaget Gordon Service AB som ekonomisk bas.

Golfamore Group avslutar 2023 med att köpa First Open, en rikstäckande matchspelstävling för tvåmannalag. Genom förvärvet och senare sammanslagningen mellan First Open och det redan existerande portföljsbolaget Matchplay kan nu Golfamore Group erbjuda Sveriges största matchspelstävling för tvåmannalag - Matchplay.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen