Ett av idrottsvärldens största event

Rugby-VM är en av världens största idrottshändelser. I år ska Nya Zeeland försöka bryta en förbannelse på hemmaplan. TV10 och Viasat Sport sänder från världens hårdaste gentlemannamästerskap, där det handlar om värden runt en halv miljard euro.

Världsmästerskapen är av gigantiskt format. Biljetter har sålt för ca 230 miljoner euro. En biljett till finalen kostar minst 6 000 kr, om det över huvudtaget går att få tag på någon. Många kan tänka sig att betala mycket mer. Inte minst de cirka 90 000 besökarna från 100 länder som beräknas komma.

En ståtlig halvmeter hög pokal är vad alla längtar efter. 

Landet kommer att stå still

Rugby är något av en nationalsport och landet kommer stå still inför matcherna, hotell och restauranger kommer att vara överfyllda.

Bland framträdande sponsorer finns Toshiba, Emirates Airline, MasterCard, Heineken och ANZ, Brancott Estate, Licensiering och RTH.

Evenemanget omsätter över en halv miljard euro i biljettförsäljning, sponsorer och turistintäkter.

Ingen spelare som ligger efter en tackling

- Det är inte som i fotboll där varje spelare ligger och vrider sig efter en tackling, säger Hamish Mabon, mångårigt aktiv i klubben Stockholm Exiles och en av Sveriges främsta rugbyexperter.

Inför VM är hela Nya Zeeland på tårna. Hur ska det går för det älskade landslaget, All Blacks?  Nya Zeeland har nämligen en tendens att vara som bäst mellan mästerskapen och få stryk i finaler och semifinaler.

- Under de sista 24 åren har de i långa perioder varit bäst i världen men inte lyckats vinna VM. Kan de skaka av sig det här så har de fördelen av hemmaplan, säger Hamish Mabon.  

Maoisk krigsdans

All Blacks är kända för att inleda varje match med en maorisk krigsdans, haka. Rullande ögon, utsträckta tungor och en svepande rörelse med tummen över halsen. Hakan är omdebatterad och inte särskilt populär bland motståndarna. Traditionen sträcker sig tillbaka till 1906.

- Man kan säga visst big deal, men ställ dig tio meter från folk som synes vilja slita huvudet av dig, skriker, sträcker ut tungan och är stora och tatuerade från topp till tå, och se hur du känner, säger Mabon.
Sydafrika är regerande mästare och en stark utmanare till VM- titeln.                    

- Sydafrika kommer bli livsfarligt, säger Mabon om landet vars rugbytradition också är präglad av stark symbolik.

Enades efter apertheids fall

- 1995 gick VM i Sydafrika. Mästerskapet blev ett sätt att förena nationen efter apartheids fall. Nelson Mandela stod vid sidan av planen med den gröna Springbok-tröjan, ett plagg och en symbol (Springbok är en liten antilop) som var starkt förknippat med Apartheid-regimen.

Mästerskapet har sedermera gett upphov till filmen Invictus, där Matt Damon spelar huvudrollen som landslagsspelaren Francois Pienaar och Morgan Freeman spelar Nelson Mandela.

England blev världsmästare 2003, men har ofta hög svansföring, kanske högre än vad resultaten ger rätt till. Här får man dock inte glömma bort att de faktiskt varit i VM-final tre gånger, om än bara en gång som segrare.  

- Det är lite som med fotbollen, de är bäst i världen trots att de inte vunnit sedan 1966. Alla rugbyfans har sitt eget lag som de håller på plus att de flesta håller på vilket lag som helst som möter England, förutom engelsmännen då förstås, säger Hamish Mabon. 

Fakta

Hetaste matchen i rugbyvärlden
Australien–Nya Zealand. "Australien har en realistisk chans att vinna det här och möts nationerna kommer det att smälla rejält. Det är lite som Sverige–Finland i hockey."
 
Premiärmatchen, Nya Zealand–Tonga
Mabon: "De polynesiska nationerna har en teknik som är utanför skalan. Dock har de problem taktiskt, i fasta situationer och tyvärr ofta med disciplinen. Men det kommer att bli en mycket underhållande match. De polynesiska spelarna är de mest kontrollerat våldsamma människor som släppts ut på en plan."
 
Att tänka på enligt Mabon:
"Forwards är rugbyns motsvarighet till fotbollens försvarare. Är stora och starka och ska vinna boll. Backlinjen är snabbare och mer teknisk. Backlinjen har specialister som ska sparka bollen. Till skillnad från i amerikansk fotboll spelar kickarna hela matchen. Målsparkarna är absolut avgörande. Du kan inte vinna VM utan en bra målkickare precis som att du inte kan vinna Stanley Cup utan en bra målvakt".

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.