Göteborg har gjort klippet

Göteborg blir värdstad för jorden runt-kappseglingen Volvo Ocean Race - både 2015 och 2018. Volvo och Göteborg & Co har lyckats att erövra ett projekt i hundra-miljonersklassen.
Volvo Ocean race 2006, då kom båtarna från Rotterdam till Göteborg. Tusentals fritidsbåtar tog emot flottan av majestätiska segelbåtar. Pirates of the Caribbean vann etappen och korsar mållinjen här. Foto Björn Larsson Rosvall, Scanpix


Nyheten offentliggjordes på fredagen vid en presskonferens i Göteborg.

- Detta är ett evenemang i världsklass - och Göteborg befäster nu positionen som en av Nordeuropas ledande evenemangsstäder, säger Anneli Hulthén, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

Ett jätteevent

Räknesnurran har startat. En första budget närmar sig snabbt 100 miljoner. Göteborgs hamn, Göteborg & Co samt Älvstrandsbolaget satsar 25 miljoner kronor.

Dessutom finns Volvo i bakgrunden men framför allt ska nu sponsorer in och här finns förhoppningar om nå minst 50 miljoner kronor.

Lägg därtill vad själva evenemanget, segeltävlingen, grundar med alla initalkostnader och omfattningen av detta jätteevent inom idrott står för.

Lyckades med uppdraget

Göteborg & Co, som utvecklar och marknadsför destinationen Göteborg, har haft uppdraget att värva Volvo Ocean Race till staden.

- Vi har konkurrerat med fler världsstäder än någonsin, säger Camilla Nyman, t f vd i Göteborg & Co. Som alltid när Göteborg söker stora evenemang handlar det inte om hur mycket pengar vi satsar - utan om vår kreativitet att utveckla både evenemanget och staden.

Målgången för hela Volvo Ocean Race 2015 kommer att ske i Göteborg - ett naturligt val enligt Knut Frostad, vd i Volvo Ocean Race:

- Göteborg är en perfekt plats för att avsluta ett globalt evenemang av den här storleken, säger Frostad som har egna meriter som Volvo Ocean Race-seglare.

Alicante - Auckland - Kap Horn - Göteborg

- Det känns bra att veta att vi, efter att ha seglat tiotusentals sjömil runt jorden, kommer att anlända till en värdhamn med alla nödvändiga förutsättningar och kunskaper för att skapa ett fantastiskt evenemang - och som dessutom har en historia som ger en känsla av att tävlingen kommer hem.

Den kompletta listan över racets värdstäder 2014/2015 är ännu inte offentliggjord.

Men klart är att starten sker i Alicante i Spanien med första stop-over i Recife i nordöstra Brasilien och att lagen senare gästar Auckland i Nya Zeeland innan de rundar Kap Horn och styr mot ett andra brasilianskt stop-over, i Itajaí. Fler hamnstopp tillkommer.

Tredje gången i Göteborg

Göteborg har två gånger tidigare varit värdstad för Volvo Ocean Race:
• 2002 på Eriksberg där omstöpningen av det anrika varvsområdet till modernt bostadsområde då just påbörjats.
• 2006 på Lindholmen, en annan del av gamla varvs-Göteborg, där den förändringsprocess som då fick fart lett till att området idag hyser universitetscampus,

Lindholmen Science Park, flera huvudkontor och företag med totalt 25 000 anställda.

- Nu sätter vi fokus på Frihamnen och området på båda sidor Göta älv mitt i stan, säger Anneli Hulthén. Volvo Ocean Race blir en kommunikationsplattform för två av våra största stadsutvecklingsprojekt, Älvstaden och arbetet inför 400-årsjubileet 2021. Vi vill stärka Göteborgs och regionens kärna - och dessutom göra Göteborg till en internationell förebild för hållbar utveckling.

Miljardären och H&M-arvingen Karl-Johan Persson gör ytterligare en investering för att etablera sig inom idrottens agentverksamhet. Efter att han köpte in sig i Wesport tar han nu också över agentfirman Footnation för runt 20 miljoner.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.