Letar efter en svensk tuff tjej

Sju ska bli 14 som ska bli ytterligare några som slutligen ska bli elva tjejer som ska älska havet och segling. Hur blåsigt, stormigt och strapatsrikt det än blir. Och helst ska minst en svensk tjej finnas ombord.
Till testseglingarna har SCA köpt en speciell båt. En VO70, som har modifierats och fått en ny grafisk design. Här ska de tuffa testerna ske.Foto: Rick Tomlinson

 

Team SCA:s strävan att skapa det bästa kvinnliga seglingsteamet i offshore racing inleds nu på allvar. Sju meriterade kandidater har anslutit för en fem veckors period av träningssegling som inleds under en segling från Southampton till Kanarieöarna och teamets träningsbas i Puerto Calero på Lanzarote.

Nya tester

Efter första testerna kommer ett nytt gäng om sju tjejer till Lanzarote för nya seglingar.  land de här första finns ingen svensk tjej, men det finns sökande.

- Även senare under våren ska vi testa flera kandidater. Vi hoppas och tror att det kommer att finnas en svensk med i den slutliga besättningen på elva seglare som vi hoppas ha klar i sommar, berättar Mats Olsson, pressansvarig vid SCA-projektet.

Hygien- och skogsföretaget SCA satsar på Volvo Ocean Race 2014-2015 i en jättelik PR-kampanj i form av en egen båt med enbart kvinnor i besättningen.

Ett projekt som kostar, ja, vad kostar det egentligen? Beräkningar har gjort gällande att SCA har anslagit 130 miljoner kronor under tre år. Men det faktiska beloppet är större än så.

En speciell testbåt

Bara till testseglingarna har en speciell båt inhandlats. En VO70, som har modifierats och fått en ny grafisk design.

De första sju som aspirerar på en plats i Team SCA och därmed en plats ombord på den svenska båten är alla mycket meriterade och erfarna havskappseglare och/eller OS-seglare. 

- Det skulle vara fantastiskt om vi kunde hitta vårt team från dessa två grupper, säger Magnus Olsson, en av fem Team SCA-tränare som kommer att segla med till Puerto Calero.

Krävs uthållighet

- Det är en väldigt speciell grupp där varje person bidrar med mycket stora kunskaper inom olika områden. Vårt jobb som tränare är att se hur vi kan använda detta för att skapa ett högpresterande team. De flesta ska vara på plats under sommaren 2013.

- Vi inledde rekryteringsprocessen redan i augusti 2012 då vi uppmuntrade kvinnliga seglare runt om i världen att registrera sig för att delta i detta första skede av urvalsprocessen. Av flera hundra ansökningar har vi reducerat det till två grupper av kandidater, säger Richard Brisius, VD för Team SCA.

Vad det gäller besättningens storlek så är det åtta personer på ”herrbåtarna” och elva på ”dambåtarna”.

Fem coacher är anställda för projektet och det är Magnus Olsson, Sverige, Martin Strömberg, Sverige, Brad Jackson, Nya Zeeland, Joca Signorini, Brasilien och Casey Smith, Australien.

Träningsbas på Lanzarote

Team SCA kommer att ha Puerto Calero på Lanzarote som träningsbas fram mot Volvo Ocean Race 2014-2015.

- Det här blir den tredje raka Volvo Ocean Race-kampanjen som väljer Puerto Calero som träningsbas, säger Brad Jackson som var vaktkapten på Ericsson 4, som vann Volvo Ocean Race 2009, och som är en av coacherna i Team SCA.

- Där förberedde Ericsson Racing Team sin kampanj inför Volvo Ocean Race 2008-2009 och Puma inför 2011-2012. Runt Lanzarote är det enkelt att hitta perfekta Ocean Race-förhållanden inte långt från basen. Tillsammans med anläggningarna på land och klimatet blir det en idealisk plats för förberedelser.

Emely Hagen (inte verifierad)

tors, 2013-02-14 02:18

1. Går det fortfarande att söka plats i besättningen? :)

Hej. Är kandidaterna klara? Finns det möjlighet att söka? Äventyrslysten: Emely

Mats Olsson (inte verifierad)

sön, 2013-02-17 21:51

2. Det är inte för sent!

Det är inte för sent. Det går fortfarande att söka. Skicka ett mail till hr@atlant.org /Hls Mats Olsson, pressansvarig Team SCA.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.