Letar efter en svensk tuff tjej

Sju ska bli 14 som ska bli ytterligare några som slutligen ska bli elva tjejer som ska älska havet och segling. Hur blåsigt, stormigt och strapatsrikt det än blir. Och helst ska minst en svensk tjej finnas ombord.
Till testseglingarna har SCA köpt en speciell båt. En VO70, som har modifierats och fått en ny grafisk design. Här ska de tuffa testerna ske.Foto: Rick Tomlinson

 

Team SCA:s strävan att skapa det bästa kvinnliga seglingsteamet i offshore racing inleds nu på allvar. Sju meriterade kandidater har anslutit för en fem veckors period av träningssegling som inleds under en segling från Southampton till Kanarieöarna och teamets träningsbas i Puerto Calero på Lanzarote.

Nya tester

Efter första testerna kommer ett nytt gäng om sju tjejer till Lanzarote för nya seglingar.  land de här första finns ingen svensk tjej, men det finns sökande.

- Även senare under våren ska vi testa flera kandidater. Vi hoppas och tror att det kommer att finnas en svensk med i den slutliga besättningen på elva seglare som vi hoppas ha klar i sommar, berättar Mats Olsson, pressansvarig vid SCA-projektet.

Hygien- och skogsföretaget SCA satsar på Volvo Ocean Race 2014-2015 i en jättelik PR-kampanj i form av en egen båt med enbart kvinnor i besättningen.

Ett projekt som kostar, ja, vad kostar det egentligen? Beräkningar har gjort gällande att SCA har anslagit 130 miljoner kronor under tre år. Men det faktiska beloppet är större än så.

En speciell testbåt

Bara till testseglingarna har en speciell båt inhandlats. En VO70, som har modifierats och fått en ny grafisk design.

De första sju som aspirerar på en plats i Team SCA och därmed en plats ombord på den svenska båten är alla mycket meriterade och erfarna havskappseglare och/eller OS-seglare. 

- Det skulle vara fantastiskt om vi kunde hitta vårt team från dessa två grupper, säger Magnus Olsson, en av fem Team SCA-tränare som kommer att segla med till Puerto Calero.

Krävs uthållighet

- Det är en väldigt speciell grupp där varje person bidrar med mycket stora kunskaper inom olika områden. Vårt jobb som tränare är att se hur vi kan använda detta för att skapa ett högpresterande team. De flesta ska vara på plats under sommaren 2013.

- Vi inledde rekryteringsprocessen redan i augusti 2012 då vi uppmuntrade kvinnliga seglare runt om i världen att registrera sig för att delta i detta första skede av urvalsprocessen. Av flera hundra ansökningar har vi reducerat det till två grupper av kandidater, säger Richard Brisius, VD för Team SCA.

Vad det gäller besättningens storlek så är det åtta personer på ”herrbåtarna” och elva på ”dambåtarna”.

Fem coacher är anställda för projektet och det är Magnus Olsson, Sverige, Martin Strömberg, Sverige, Brad Jackson, Nya Zeeland, Joca Signorini, Brasilien och Casey Smith, Australien.

Träningsbas på Lanzarote

Team SCA kommer att ha Puerto Calero på Lanzarote som träningsbas fram mot Volvo Ocean Race 2014-2015.

- Det här blir den tredje raka Volvo Ocean Race-kampanjen som väljer Puerto Calero som träningsbas, säger Brad Jackson som var vaktkapten på Ericsson 4, som vann Volvo Ocean Race 2009, och som är en av coacherna i Team SCA.

- Där förberedde Ericsson Racing Team sin kampanj inför Volvo Ocean Race 2008-2009 och Puma inför 2011-2012. Runt Lanzarote är det enkelt att hitta perfekta Ocean Race-förhållanden inte långt från basen. Tillsammans med anläggningarna på land och klimatet blir det en idealisk plats för förberedelser.

Emely Hagen (inte verifierad)

tors, 2013-02-14 02:18

1. Går det fortfarande att söka plats i besättningen? :)

Hej. Är kandidaterna klara? Finns det möjlighet att söka? Äventyrslysten: Emely

Mats Olsson (inte verifierad)

sön, 2013-02-17 21:51

2. Det är inte för sent!

Det är inte för sent. Det går fortfarande att söka. Skicka ett mail till hr@atlant.org /Hls Mats Olsson, pressansvarig Team SCA.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Sveriges OS-ansökan för vinterspelen 2030 sköts i sank på onsdagen då IOK:s Future Host Comission meddelade att det är Frankrike för 2030, och USA 2034 som gäller efter Milano/Cortina 2026.SOK:s ansträngningar har varit förgäves och presentationen för två veckor sedan var endast ett spel för galleriet.  Det mycket sannolika är att avsaknaden av statliga garantier inte kunde accepteras av IOK-kommissionen.

Idrottens Affärer har vid flera tillfällen efterlyst besked från regeringskansliet i frågan om statliga garantier.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen