Elva tjejer kämpar om 1,6 miljoner

Tjejerna är på frammarsch inte bara i fotboll. I segling är det högaktuellt med SCA:s kvinnliga besättning i Volvo Ocean Race. I Lysekil kommer en världstour på besök.
Anna Holmdahl White har varit ansvarig för seglartävlingarna sommartid i Lysekil sedan 2004. Hon är själv en erfaren matchracingseglare och nu initiativtagare och projektledare för Lysekil Women’s Match.
Annons


Elva tjejer, varav tre svenskor, gör upp om totalt 1,6 miljoner kronor. Segelentusiasterna riktar uppmärksamheten mot Lysekil och Women’s Match. Anna Holmdahl White fick en idé och nu ser hon fram emot tävlingen som hon skapade.

100 000 åskådare

Anna Holmdahl White är själv en erfaren matchracingseglare och nu initiativtagare och projektledare för Lysekil Women’s Match.

- Spännande, tänk att världens främsta seglartjejer kommer till Lysekil, säger Anna.

Hon har varit med sedan 2004 vid den första tävlingen. Sedan har det blivit en årlig tradition i Lysekil där runt 100 000 åskådare brukar besöka hamnområdet och klipporna i närheten.

Preem ortens största arbetsgivare

Evenemanget beskrivs lika mycket som en kamp ute på vattnet som en folkfest. Lysekils kommun satsar i vetskap om att turistekonomiskt betyder evenemanget mycket.

Preem är ledande arbetsgivare på orten med runt 600 anställda och tar rollen som huvudsponsor jämte Thun Tankers.

- Engagemanget är det absolut bästa. Från kommunen ville man ha ett evenemang som förknippas med båt, segling och hav och då passar det här perfekt, påpekar Anna som har yttersta ansvaret för en omsättning på 6 miljoner kronor under .veckan

Via Korea till Lysekil

Det är världens största årligen återkommande tävling i matchracing för damer. Här möts besättningarna två och två i dueller som kan förstås och följas av publiken som till att börja med ser fram emot invigningen på måndag.

I början av maj genomfördes premiärtävlingen i Saint Quay de Portrieux vid den franska Atlantkusten. Via Korea, Danmark och USA genomförs finalen i Lysekil.

Varje gång har tjejernas skicklighet satts på prov på nya arenor och i nya båttyper, och varje gång har de tuffa villkoren sållat ut en ny segrarinna. Senast i New York vann svenskan Anna Kjellberg.

På hemmavattnen i Lysekil är just Kjellberg, som seglat samtliga deltävlingar i Women’s International Match Racing Series, en av de skeppare som kan ta hem totalsegern det här premiäråret, men även danska Camilla Ulrikkeholm (titelförsvarare i Lysekil) och Lucy Macgregor ligger bra till i sammandraget.

Anna Kjellberg, Anna Kjellgren, Caroline Sylvan och Johanna Larsson är fyra svenskorna bland elva tjejer.

Thomas Ejderhov

Kontinuitet och långsiktighet  stavas Växjö Lakers, hockeyns mästarlag för tredje gången sedan 2015.

Över hela det småländska bygget svävar Piteåbördige, 57-årig entreprenör, industrialist och förre ordföranden Anders Öhmans ande.

- Jag vill rekrytera personer som är bättre än mig själv, lär han sagt när han blev tillfrågad om koden till lyckade rekryteringar.

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Svenska Bordtennisförbundet knyter samarbetsavtal med Karlskrona. Det är en tre-årig överenskommelse med fokus å på bordtennisevenemang.

Inledningsvis är det ett träningsläger för dam- och herrlandslagen i början av juli inför OS i Tokyo i sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Vi är så glada. De här pengarna gör verkligen stor skillnad för oss. Våra idrottare har inte samma förutsättningar till ekonomisk stöttning som aktiva inom övrig elitidrott, så det här stödet är väldigt välkommet och ger oss en möjlighet att hjälpa våra paralympier  

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

En synnerligen ovanlig värvning - danska Odense värvar BK Häckens huvudtränare Andreas Alm. Han lämnar BK Häcken när EM-uppehållet inleds i början av juni.

Hans klybbyte sker lagom när spekulationerna om att han löpte risk att bli sparkad efter Häckens bedrövliga inledning på allsvenskan.