Elva tjejer kämpar om 1,6 miljoner

Tjejerna är på frammarsch inte bara i fotboll. I segling är det högaktuellt med SCA:s kvinnliga besättning i Volvo Ocean Race. I Lysekil kommer en världstour på besök.
Anna Holmdahl White har varit ansvarig för seglartävlingarna sommartid i Lysekil sedan 2004. Hon är själv en erfaren matchracingseglare och nu initiativtagare och projektledare för Lysekil Women’s Match.


Elva tjejer, varav tre svenskor, gör upp om totalt 1,6 miljoner kronor. Segelentusiasterna riktar uppmärksamheten mot Lysekil och Women’s Match. Anna Holmdahl White fick en idé och nu ser hon fram emot tävlingen som hon skapade.

100 000 åskådare

Anna Holmdahl White är själv en erfaren matchracingseglare och nu initiativtagare och projektledare för Lysekil Women’s Match.

- Spännande, tänk att världens främsta seglartjejer kommer till Lysekil, säger Anna.

Hon har varit med sedan 2004 vid den första tävlingen. Sedan har det blivit en årlig tradition i Lysekil där runt 100 000 åskådare brukar besöka hamnområdet och klipporna i närheten.

Preem ortens största arbetsgivare

Evenemanget beskrivs lika mycket som en kamp ute på vattnet som en folkfest. Lysekils kommun satsar i vetskap om att turistekonomiskt betyder evenemanget mycket.

Preem är ledande arbetsgivare på orten med runt 600 anställda och tar rollen som huvudsponsor jämte Thun Tankers.

- Engagemanget är det absolut bästa. Från kommunen ville man ha ett evenemang som förknippas med båt, segling och hav och då passar det här perfekt, påpekar Anna som har yttersta ansvaret för en omsättning på 6 miljoner kronor under .veckan

Via Korea till Lysekil

Det är världens största årligen återkommande tävling i matchracing för damer. Här möts besättningarna två och två i dueller som kan förstås och följas av publiken som till att börja med ser fram emot invigningen på måndag.

I början av maj genomfördes premiärtävlingen i Saint Quay de Portrieux vid den franska Atlantkusten. Via Korea, Danmark och USA genomförs finalen i Lysekil.

Varje gång har tjejernas skicklighet satts på prov på nya arenor och i nya båttyper, och varje gång har de tuffa villkoren sållat ut en ny segrarinna. Senast i New York vann svenskan Anna Kjellberg.

På hemmavattnen i Lysekil är just Kjellberg, som seglat samtliga deltävlingar i Women’s International Match Racing Series, en av de skeppare som kan ta hem totalsegern det här premiäråret, men även danska Camilla Ulrikkeholm (titelförsvarare i Lysekil) och Lucy Macgregor ligger bra till i sammandraget.

Anna Kjellberg, Anna Kjellgren, Caroline Sylvan och Johanna Larsson är fyra svenskorna bland elva tjejer.

Thomas Ejderhov

Svenska Ishockeyförbundet kör över både RF och RIN och avslår Bodens dispensansökan om att få lämna ligaorganisationen Hockeyettan och ha rätt att teckna egna avtal gällande ljud och bildöverföring.

-RIN har inte behörighet att ta beslut om ändringar eller ogiltigförklaring av förbundets tävlingsbestämmelser skriver förbundet i ett skriftligt uttalande.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

Är det inte Qatar så är det covid19 som stoppar eller försvårar internationellt umgänge inom idrotten.  

Nu har i allla fall Svenska Fotbollförbundet agerat.  I ett brev betonar förbundet sitt missnöje med Qatars behandling av två norska journalister som greps i Qatar ochfrihetsberövades i över trettio timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Johannes Hösflot Kläbo var storfavorit till segern i sprinterfinalen vid Världscup-premiären i finska Ruka. Men mycket sensationellt vann den nya ryskstjärnan, Alexander Terentev, som utklassade fältet, inklusive Kläbo med just norrmannens egen segerstil attspringandes på skidorna knäcka och genera övriga åkare.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Uppladdningen pågår. Lördag morgon startar TV-kriget. Vinterstudion mot Viaplay Vinter. Det blir ett fullmatat veckoslut för båda kanalerna sänder i timslånga block från helgens vinteridrotter.

Det är etablerade och uppskattade Vinterstudion i SVT mot utmanaren och uppstickaren Nent Group och Viaplay Vinter i sexan som ny dedikerad vintersport-kanal.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.