Nu kan du springa Sälen-Mora

Jonas Buud som bara springer och springer och egentligen aldrig blir trött är kanske landets främste friidrottare. Utan att han uppmärksammas i rätt proportioner. Men nu kan det bli ändring – nämligen via Vasaloppet.
Från skidor till cykel till ultralöpning. Nu ska man kunna springa sträckan Sälen-Mora. Foto: Scanpix

 

Vasaloppet är skidor. Eller har varit. Numera är Vasaloppet så mycket mera. Snart lika mycket ett sommarevenemang som en skidtävling på vintern.

Öppnar bara för 750 löpare

Nästa år är det premiär för UltraVasan. Det blir två lopp, ett 90 km långt och ett 45 km långt. Loppen avgörs samma dag som Stafettvasan nästa år, 23 augusti. De som springer UltraVasan startar klockan fem på morgonen så de ska hinna undan innan stafettlöparna startar.

Det blir en löptävling som följer det klassiska skidloppet över 90 km med start i Sälen och mål i Mora.         

Första upplagan av Ultravasan öppnas bara för ett begränsat antal personer. Maxgränsen är satt till 750 personer. Det blir en herr- och en damklass på en bana utan asfalt, men med mycket terräng. Arrangörerna tror på en segertid runt sju timmar och maxtiden på loppet är 15 timmar.

Buud bakom initiativet

- Banan följer samma sträcka som StafettVasan, och man får möta soluppgången på väg till Smågan, säger tävlingsledare Peter Fredricsson.

På hemmaplan finns han som ska lansera tävlingen. Jonas Buud bor i Mora och brukar träna i skogarna och spåren utmed Vasaloppsspåret.

Han är en av världens bästa ultramaratonlöpare och får en chans att visa det. han är inte bara en av de främsta, han är egentligen en av svensk friidrotts största, i kanske alla tysthet, men åtminstone i stor utsträckning.

- I drygt ett år har jag jobbat med Vasaloppet för att skapa ett ultra-trail arrangemang där alla deltagare kommer att få en unik upplevelse i spåret. Under mina resor och tävlingar runt om i världen har jag flera gånger tänkt tanken om att få ge mina löparvänner chansen att springa samma sträcka som miljoner skidåkare åkt sedan 1922, säger Jonas Buud.

Vasaloppet ökar utbudet

- Det känns fantastiskt att det nu ska bli av och det kommer vara en väldigt speciell upplevelse för mig att gå i mål i min hemstad Mora.

Jonas Buud tillägger:

- Klarar man av Stockholms maraton, då klarar man av detta. Det gäller bara att våga ta steget och prova.

"Tack vare vår organisation"

Utbudet under sommarveckorna ökar och innebär att Vasaloppet ökar intäktsströmmarna. Efter olika cykel- och löparlopp kommer nu ultra, en beprövning i klass med vinterns styrkeprov.

- Det känns helt naturligt att satsa på löpningen nu, både om man ser till träningstrender och till våra befintliga lopp där vår organisation lyckats skapa väldigt populära arrangemang, säger Anders Selling, vd för Vasaloppet.

- Tankarna har funnits länge och det är otroligt kul att vi nu kan presentera den helt nya UltraVasan, som med all säkerhet kommer bjuda på en upplevelse och en utmaning utöver det vanliga. Nio mil är en löpdistans som långt ifrån alla klarar av.

Lotta Stigsdotter (inte verifierad)

ons, 2013-08-28 09:12

1. UltraVasan

Grymt initiativ av Jonas Buud och Vasaloppet!!! Detta kommer stärka Vasaloppets varumärke ännu mer, men allra främst lyfta ultralöpningen in i rampljuset!!!

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.