Nu kan du springa Sälen-Mora

Jonas Buud som bara springer och springer och egentligen aldrig blir trött är kanske landets främste friidrottare. Utan att han uppmärksammas i rätt proportioner. Men nu kan det bli ändring – nämligen via Vasaloppet.
Från skidor till cykel till ultralöpning. Nu ska man kunna springa sträckan Sälen-Mora. Foto: Scanpix

 

Vasaloppet är skidor. Eller har varit. Numera är Vasaloppet så mycket mera. Snart lika mycket ett sommarevenemang som en skidtävling på vintern.

Öppnar bara för 750 löpare

Nästa år är det premiär för UltraVasan. Det blir två lopp, ett 90 km långt och ett 45 km långt. Loppen avgörs samma dag som Stafettvasan nästa år, 23 augusti. De som springer UltraVasan startar klockan fem på morgonen så de ska hinna undan innan stafettlöparna startar.

Det blir en löptävling som följer det klassiska skidloppet över 90 km med start i Sälen och mål i Mora.         

Första upplagan av Ultravasan öppnas bara för ett begränsat antal personer. Maxgränsen är satt till 750 personer. Det blir en herr- och en damklass på en bana utan asfalt, men med mycket terräng. Arrangörerna tror på en segertid runt sju timmar och maxtiden på loppet är 15 timmar.

Buud bakom initiativet

- Banan följer samma sträcka som StafettVasan, och man får möta soluppgången på väg till Smågan, säger tävlingsledare Peter Fredricsson.

På hemmaplan finns han som ska lansera tävlingen. Jonas Buud bor i Mora och brukar träna i skogarna och spåren utmed Vasaloppsspåret.

Han är en av världens bästa ultramaratonlöpare och får en chans att visa det. han är inte bara en av de främsta, han är egentligen en av svensk friidrotts största, i kanske alla tysthet, men åtminstone i stor utsträckning.

- I drygt ett år har jag jobbat med Vasaloppet för att skapa ett ultra-trail arrangemang där alla deltagare kommer att få en unik upplevelse i spåret. Under mina resor och tävlingar runt om i världen har jag flera gånger tänkt tanken om att få ge mina löparvänner chansen att springa samma sträcka som miljoner skidåkare åkt sedan 1922, säger Jonas Buud.

Vasaloppet ökar utbudet

- Det känns fantastiskt att det nu ska bli av och det kommer vara en väldigt speciell upplevelse för mig att gå i mål i min hemstad Mora.

Jonas Buud tillägger:

- Klarar man av Stockholms maraton, då klarar man av detta. Det gäller bara att våga ta steget och prova.

"Tack vare vår organisation"

Utbudet under sommarveckorna ökar och innebär att Vasaloppet ökar intäktsströmmarna. Efter olika cykel- och löparlopp kommer nu ultra, en beprövning i klass med vinterns styrkeprov.

- Det känns helt naturligt att satsa på löpningen nu, både om man ser till träningstrender och till våra befintliga lopp där vår organisation lyckats skapa väldigt populära arrangemang, säger Anders Selling, vd för Vasaloppet.

- Tankarna har funnits länge och det är otroligt kul att vi nu kan presentera den helt nya UltraVasan, som med all säkerhet kommer bjuda på en upplevelse och en utmaning utöver det vanliga. Nio mil är en löpdistans som långt ifrån alla klarar av.

Lotta Stigsdotter (inte verifierad)

ons, 2013-08-28 08:12

1. UltraVasan

Grymt initiativ av Jonas Buud och Vasaloppet!!! Detta kommer stärka Vasaloppets varumärke ännu mer, men allra främst lyfta ultralöpningen in i rampljuset!!!

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen