Galen idé blir event och TV-program

Christian Albinssons förkärlek till Bengan Boys blir till ett event som fyller Halmstad Arena och till ett dokumentärprogram i TV4. Så här gick det till.
Vejle, 28 januari 2004, efter matchen mot Danmark meddelar Bengt Johansson att han slutar som förbundskapten. Foto Jonas Ekströmer, TT Nyheter


Christian Albinsson berättar:

- Jag och mina två medproducenter Emil Schälin och Daniel Kouthoofd, på produktionsbolaget Oh My, lärde känna varandra i division 4-handbollslaget BK Bitter i Stockholm.

Napp direkt hos fyran

- Vi har länge haft idén om att någon borde göra en dokumentär om ”Bengan Boys”. En dag fick vi någon slags hybris och ringde Jens Tolgraven på TV4 som nappade direkt!

Sedan dess har allt vuxit och den 11 januari blir det uppvisningsspel, Bengan Boys mot ett internationellt lag nominerat av Claes Hellgren, i en match som direktsänds i TV4 när handbollsintresset är som störst inför EM i Danmark.

- På bara några månaders arbete har vi koordinerat något som faktiskt måste beskrivas som handbollshistoria, skrattar Christian.

Fyller Halmstad Arena

Företaget Oh My har samordnat projektet, men också tagit hjälp av Stefan Lövgren och HK Drott som lokal arrangör och klubben där Christian Albinsson sitter i styrelsen.

Det är bra fart på biljettförsäljningen och i dag talar allt för fullsatt i Halmstad Arena.

- Vi märker tydligt att det här är en större snackis än Elitserien och Champions League i Halmstad. Men egentligen är det ju konstigt att den här matchen är ungefär tre gånger mer intressant för handbollspubliken i Halmstad än en match i Champions League med Drott.

Projektet har även blivit kommersiellt intressant. Svenska Spel sa ja till huvudsponsorskapet och Ricoh ska bjuda in kunder till arrangemanget.

Bra med sponsorer

- TV4 är också en viktig pusselbit eftersom de sänder matchen och därför får vi ekonomi på alltihopa. TV4 har nämligen upplåtit billboards och reklamtid som vi, Oh My, har paketerat och sålt tillsammans med ISP.

När nu Bengan Boys samlas igen har det skapat uppmärksamhet i flera internationella medier.

- Det finns ett stort intresse för nostalgiarrangemang. Inom tennis är det ju vanligt, men kanske inte lika vanligt inom andra idrotter.

Sågs av 3 miljoner

Det är bara elva år sedan som EM-finalen med just de här landslagsgänget nådde en TV-publik långt över 3 miljoner och som fortfarande är en av TV4:s största tittarsuccéer.

Under ledning av Bengt ”Bengan” Johansson tog landslaget tog 13 medaljer på 14 mästerskap mellan 1990-2002. Den enda plumpen kom via en fjärdeplats i EM 1996.

I dag är många av spelarna  aktiva i olika tränar- eller ledarroller. Just det är också skälet när Ola Lindgren och Staffan Olsson tvingas säga nej till medverkan då de har fullt upp med förberedelserna inför EM som startar den 13 januari.

Fakta

Christian Albinsson är handbollsentusiast sedan barnsben. Drott har varit och är hans favoritlag och i dag sitter han i klubbens styrelse. Det var han som också fick idén att samla Bengan Boys igen och det var självklart att matchen skulle spelas i Halmstad. Det är ju härifrån som Bengt Johansson kommer. Det bir direktsändning i TV4 samtidigt som Halmstad Arena kommer att fyllas till sista plats. Så småningom kommer också en dokumentär om det exceptionella landslaget.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Sommaren 2020 gjorde han allsvensk debut borta mot Östersunds FK, borta mot IFK Göteborg, noterades han för sitt första mål. Kort därefter förlängde han sitt kontrakt med Malmö FF till och med 2023.

Men i  juli 2021 lånades Sarr ut till Mjällby AIF för resterande delen av säsongen. Utlåningen blev framgångsrik och 20-åringen svarade för åtta mål på 16 matcher i Allsvenskan. Och han blev upptäckt av nederländska Heerenveen.