Från SM-finaler till konkurshot

SM-final i bandy på söndag. Det var ett tag sedan som Boltic inte gjorde annat än spelade just final. I dag kämpar klubben för överlevnad.
Hammarbys lagkapten Stefan Erixson höjer bucklan efter segern i fjolårets SM-final mellan Hammarby IF och Sandvikens AIK på Friends arena i Solna. Foto: Anders Wiklund, TT
Annons

 

Under några år åkte Boltic tur och retur Karlstad - Stockholm förr att spela final. I dag är situationen en helt annan.

Kvar från den tiden är pokalerna - och skulderna.

- Det låter positivt. Jag både tror och räknar med att vi ska vinna också den här matchen, sa dagens ordförande, Bengt-Göran Bengtner, efter framträdandet i Värmlands tingsrätt.

Stora förhoppningar i Boltic

Han hade sällskap av advokaten Henrik Nilsson och då förstår ni. Boltic av i dag tyngs av stora skulder och just på torsdagen var Bengtner och Nilsson i tingsrätten för att få det efterlängtade beskedet om företagsrekonstruktion för klubben. 

- Vi erbjuder alla fordringsägare 25 procent av den skuld de har på klubben. De allra flesta har ställt sig positiva till detta och alla de med allra störst krav. Jag kan inte se att tingsrätten kommer fram till något annat beslut än ett ja, sa advokat Henrik Nilsson till NWT. 

- Några har helt avstått de krav de har och planen är att Boltic ska vara en skuldfri förening när året är slut och kanske till och med innan dess. 

Skulden i dag är så stor som 3 891 886 kronor och 61 öre, men med en rekonstruktion återstår drygt 550 000 kronor. 

Ett nytt Botlic

Sedan ser Bengt-Göran Bengtner hur ett nytt Boltic träder fram: 

- Henrik (advokaten) har gjort ett bra jobb. För oss börjar nästa säsong med alla de nya målen redan här och nu. Ett är att stabilisera ekonomin, ett annat att stärka den sportsliga delen.

- Vi har under veckan haft ett spelarmöte och hälften av truppen har redan sagt ja till fortsättning och vi har också flera ledare som stärker upp på ledarsidan kring laget. 

Spelaren Pål Hansen (450 000 kronor), Karlstads kommun (439 016) och Swedbank (404 757) är de tre största av totalt 41 fordringsägare.

Tre Kronors historiska misslyckande i VM-Riga, nionde plats och den sämsta placeringen sedan 1937 i London, diskuterades inte alls vid Svenska Ishockeyförbundets digitala årsmöte på fredagen.

Mats Larsson, avgående styrelseledamot bekräftar för Idrottens Affärer att det var locket på vad gäller VM-insatsen. Dagordningen gav inte utrymme för minsta diskussion,  frågestund eller förklaringar till haveriet i Riga.

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

Hela havet stormar i bandy-Sverige, men tävlingskommitténs avgående ordförande Christer Persson fruktar ändå att ordföranden  Per Anders Gustafsson, 65 år, får förnyat förtroende vid Bandyförbundets årsmöte under lördagen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Första avtalet gjordes upp för 50 år sedan. Det består än i dag. Svenska Fotbollförbundet och Folksam har inte tröttnat på varandra utan fortsätter satsningen  och förlänger partneravtalet. 

 Folksam förstärker en position och roll som man vill betona – att vara ”idrottens försäkringsbolag”.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

EM-experterna Daniel Nannskog, Therese Strömberg och Jonas Eriksson samt programledaren André Pops. Foto: Jan Danielsson/SVT

Dagen efter att Ola Toivonen fått beskedet att han tvingas till en knäoperation och inte kan spela mer i MFF i år, presenteras han av  SvT-sporten som ny expertkommentator vid EM-turneringen.

SVt:s stab består totalt av 16 personer. De 16 utgör den synliga staben - kommentatorer, experter och programledare.  

60 välkomna miljoner. Glädjen i IFK Norrköping var stor när jätteaffären med ryska klubben Rubin Kazanprese presenterades på torsdagen.  Sead Haksabanovic flyttar dit och fotbolls-Sveriges tredje största affär är ett faktum. Bara Zlatan Ibrahimovic och Alexander Isak har varit dyrare.