Från SM-finaler till konkurshot

SM-final i bandy på söndag. Det var ett tag sedan som Boltic inte gjorde annat än spelade just final. I dag kämpar klubben för överlevnad.
Hammarbys lagkapten Stefan Erixson höjer bucklan efter segern i fjolårets SM-final mellan Hammarby IF och Sandvikens AIK på Friends arena i Solna. Foto: Anders Wiklund, TT

 

Under några år åkte Boltic tur och retur Karlstad - Stockholm förr att spela final. I dag är situationen en helt annan.

Kvar från den tiden är pokalerna - och skulderna.

- Det låter positivt. Jag både tror och räknar med att vi ska vinna också den här matchen, sa dagens ordförande, Bengt-Göran Bengtner, efter framträdandet i Värmlands tingsrätt.

Stora förhoppningar i Boltic

Han hade sällskap av advokaten Henrik Nilsson och då förstår ni. Boltic av i dag tyngs av stora skulder och just på torsdagen var Bengtner och Nilsson i tingsrätten för att få det efterlängtade beskedet om företagsrekonstruktion för klubben. 

- Vi erbjuder alla fordringsägare 25 procent av den skuld de har på klubben. De allra flesta har ställt sig positiva till detta och alla de med allra störst krav. Jag kan inte se att tingsrätten kommer fram till något annat beslut än ett ja, sa advokat Henrik Nilsson till NWT. 

- Några har helt avstått de krav de har och planen är att Boltic ska vara en skuldfri förening när året är slut och kanske till och med innan dess. 

Skulden i dag är så stor som 3 891 886 kronor och 61 öre, men med en rekonstruktion återstår drygt 550 000 kronor. 

Ett nytt Botlic

Sedan ser Bengt-Göran Bengtner hur ett nytt Boltic träder fram: 

- Henrik (advokaten) har gjort ett bra jobb. För oss börjar nästa säsong med alla de nya målen redan här och nu. Ett är att stabilisera ekonomin, ett annat att stärka den sportsliga delen.

- Vi har under veckan haft ett spelarmöte och hälften av truppen har redan sagt ja till fortsättning och vi har också flera ledare som stärker upp på ledarsidan kring laget. 

Spelaren Pål Hansen (450 000 kronor), Karlstads kommun (439 016) och Swedbank (404 757) är de tre största av totalt 41 fordringsägare.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.