Infekterad strid i motions-Sverige

Motion-Sverige är större än någonsin. Men det finns också osämja bland arrangörer. ”En svensk klassiker AB” stämde Malmöklassikern. Nu har domen kommit.
Simningarna hålls vid västra hamnen i Malmö och här finns två banor att välja på, en eller två km långa.
Annons

 

MalmöKlassikern får fortsätta att kalla sig MalmöKlassikern enligt en dom i Malmö Tingsrätt.  

Kostade dem 300 000 kr

”En Svensk Klassiker AB” hade stämt arrangören bakom MalmöKlassikern för varumärkesintrång med viteskrav på 500 000 kr och hävdade att många av de som deltog i t ex MalmöMilen och MalmöSimmet kunde tro att de deltog i "En Svensk Klassiker".

Men tingsrätten anser att risken för förväxling är mycket liten.

- Att En Svensk Klassiker AB väljer att spendera mer än 300 000 kr för att stämma oss som arbetar för att fler ska börja motionera och på sikt kunna delta i En Svensk Klassikers lopp är helt tokigt, säger Anders Sjöberg ansvarig för MalmöMilen. 

- För de pengarna kunde man istället valt att inte ta betalt för diplomet man får köpa efter fullgjord En Svensk Klassiker.

Flera lokala klassiker

MalmöKlassikern består av MalmöMilen (löpning 10 km), MalmöSimmet (simning 1000 eller 2000 meter) och Malmö Velo Classic (cykling 75 eller 120 km). För att bli en MalmöKlassiker ska man genomföra alla moment under ett kalenderår.

En Svensk Klassiker har de senaste åren kontaktat flera av de lokala klassikerna som funnits i Sverige i många år. Landets ledande organisation för motionsevenemang har bett dem att byta namn, betala licensavgifter eller hotat dem med rättsliga åtgärder. 

- Vi förstod inte syftet med detta och anser inte att hot hör hemma inom motionsidrotten. Och vi valde att låta tingsrätten bestämma vad som gällde i namnfrågan.

- Det känns skönt att vi nu kan fortsätta planera utan att ha hotet hängande över oss att betala dyra rättegångskostnader och tvingas höja våra anmälningsavgifter, avslutar Anders Sjöberg.

Fakta

MalmöKlassikern anordnas av IS Event och arrangerades för första gången 2012. MalmöKlassikern består av delmomenten MalmöMilen, MalmöSimmet och Malmö Velo Classic.

• MalmöMilen anordnades första gången i juni 2011. 15 juni 2014 hade MalmöMilen 7.000 anmälda löpare.

• MalmöSimmet simmades första gången juli 2012. Tävlingen går i augusti och har ca 300 deltagare. 

• Malmö Velo Classic startades september 2011, i år var det ca 700 cyklister som deltog.

Avgörandet eller uppgörelsen kommer allt närmare, Den 26 februari ska IFK Norrköping ha årsmöte och ovissheten är fortfarande stor i och runt klubben. Det gäller Peter Hunts öde, men i lika hög grad även IFK:s öde.

Nu går till och med en majoritet i IFK Norrköpings styrelse mot Hunt och ger sitt fulla stöd till avgående klubbdirektören Jens Magnusson. I ett officiellt uttalande på klubbens webbplats presenterar styrelsen resultatet av den rapport där arbetsmiljön i föreningen kartlagts.

Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget  Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar  ennybyggnation i Torslanda/Björlanda.  Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.

Landets rally-entusiaster får bereda sig på att åka till norr Sverige för att se världens rallystjärnor framöver. Diskussioner ska pågå med flera nordliga regioner som är beredda att satsa miljoner för att Sverige ska ha ett vinterrally även i fortsättningen

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Solidsport, Nordens största plattform för streamingtjänster av idrott, har tecknat ett unikt avtal med Turkiska Basketbollförbundet. Kontraktet innebär att Solidsport blir global distributör av mediarättigheter för den turkiska högsta ligan, TBL (Turkish First League) och rankad trea i Europa.

Enligt SCB bor i Sverige, 2019 års siffror, 104 854 personer som antingen själva var födda i Turkiet, eller hade minst en förälder som var det.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.