Tjejerna först till Gibraltar

I nattmörkret med lamporna från Gibraltar som ljus nådde båtarna i Volvo Ocean Race fram till Gibraltarsundet på sin nio månader långa tävling. Först av alla var tjejerna, alltså svenska SCA:s båt med en besättning med enbart kvinnor.
En bild från nattens arbete ombord på SCA:s båt i Volvo Ocean Race. I morse var tjejerna först av de sju båtarna att passera Gibraltarsundet. Nu seglar de vidare mot Brasilien. Foto: Corinna Halloran/Team SCA

 

Svenska Team SCA valde en nordligare kurs in mot Gibraltar och under gryningen kom de till sundet som sammanbinder Medelhavet med Atlanten, cirka fyra sjömil före de andra båtarna som låg väl samlade bakom.

- Vi är en mycket glad besättning just nu, rapporterade navigatören Libby Greenhalgh från båten på måndagsmorgonen.

Men det finns ingen tid att njuta. Vindarna är lätta (cirka 2 m/s) och lite trickiga i sundet. Det gäller att komma igenom så fort som möjligt och sedan göra ett strategiskt beslut om en sydlig eller västlig kurs ner mot Fernand de Noronha – ön utanför Brasiliens kust som alla de sju båtar ska runda. Vilket beslut man tar ombord på Team SCA grundar sig hur de tror passadvindarna kommer att blåsa.

Sedan starten från spanska Alicante kl 14 i lördags har båtarna haft relativt lätta vindar och varit väl samlade. Det var först under natten mot måndagen som Team SCA lämnade det övriga fältet, vilket visade sig var ett taktiskt riktigt drag.

På söndagskvällen rapporterade tjejerna från Båten: ”Vinden ökar och solen är på väg ner. Några delfiner kom förbi och simmade med båten ett tag. Ingen dålig dag på kontoret”.

Om cirka tre veckor beräknas båtarna vara framme i etappmålet i Kapstaden, Sydafrika.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.