De söker nya pengar via speed dating

En succé som ska bli en årlig tradition. 23 destinationer och 25 specialidrottsförbund pratade framtid och evenemang i två dagar och mest givande var kanske kontakterna via speed dating.
Städer och specialidrottsförbund fick några timmar till speed dating och då haglade idéerna vid alla mötesbord. Foto: Elin Adolfsson, Arenabolaget i Linköping

 

RF:s och Centrum för idrottsevenemangs numera årliga (andra gången) träff där specialförbunden och olika kommuner/destinationer träffas är givande och blir den impuls som många av deltagarna behöver till vardags. 

Träffade nio förbund

Under RF:s Leif Johanssons ”piska” inleddes första dagen med speed dating mellan 23 destinationer och 25 specialförbund. Tempot var högt och mötena korta, så att inleda samtalen med hur vädret skulle bli eller hur det går för favoritlaget i allsvenskan var det inte tal om. Rakt på sak liksom, I like.

- Vi i Kalmar träffade nio specialförbund under lite mera organiserad form och inledde processer med allihopa och så var det säkert för de flesta destinationer/SF. Det är det som är det fina med Idrotten i Sverige, det finns något för alla, berättar Johan Göransson, projektledare vid Destination Kalmar AB. 

Vissa städer har t ex större arenor andra mindre men drivkraften att få fler möten, evenemang eller läger är gemensamt för alla. 

Professorn från USA

Den här mötesplatsen som RF har skapat för specialidrottsförbunden och destinationer är ett lyckat koncept även om syret nog tog slut efter några timmar då tempot var väldigt högt.

På kvällen föreläste den eminenta professor emeritus Donald Getz, University of Calgary, som redogjorde för hur eventturismen/sportturismen såg ut i världen och hur andra länder också arbetar med värderingar/evenemangsutvärderingar. 

Hela den dagen får destinationer och specialförbund göra inputs inom ramen för det nya tvååriga utvecklingsprojektet som Donald Getz är knuten till.

Skilnad på några år

- Jag jobbade med de här frågorna 2008-2011 i ett EU-projekt och då var det inte många städer i Sverige som såg idrotten som ett verktyg för besöksnäringen eller använda idrotten som marknadsförare åt sin region, minns Johan Göransson.

Syftet är att öka kompetensen kring idrottsekonomi och evenemangsturism och ta fram och sprida riktlinjer för beräkningsmodeller för arrangemang av hållbara internationella idrottsevenemang

- Det är bra diskussioner och det underlaget som Donald och övriga i projektet har sammanställt blir en bra vägvisare till kommande beräkningsmodeller, som en deltagare uttryckte det.

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils van der Poel är annorlunda. Inte bara för att han blev en världsstjärna på skridsko.  Det kunde ske tack vare annan träning – och han fortsätter i de  spåren.

Just nu laddar han mot Peking hos jägarbataljon i Arvidsjaur. Detta som en konsekvens av ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Försvarsmakten . De har enats om ett samarbeten för att lära av varandra.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Sportbladet fortsätter satsningen på bandy och sänder i höst och vinter alla matcher i elitserien samt Svenska cupen på Sportbladet Play. Samtidigt värvas bandyprofilerna Christoffer Million, från Bandypuls och trefaldige VM- och SM-guldmedaljören Jonas Claesson som experter till redaktionen.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.