De söker nya pengar via speed dating

En succé som ska bli en årlig tradition. 23 destinationer och 25 specialidrottsförbund pratade framtid och evenemang i två dagar och mest givande var kanske kontakterna via speed dating.
Städer och specialidrottsförbund fick några timmar till speed dating och då haglade idéerna vid alla mötesbord. Foto: Elin Adolfsson, Arenabolaget i Linköping
Annons

 

RF:s och Centrum för idrottsevenemangs numera årliga (andra gången) träff där specialförbunden och olika kommuner/destinationer träffas är givande och blir den impuls som många av deltagarna behöver till vardags. 

Träffade nio förbund

Under RF:s Leif Johanssons ”piska” inleddes första dagen med speed dating mellan 23 destinationer och 25 specialförbund. Tempot var högt och mötena korta, så att inleda samtalen med hur vädret skulle bli eller hur det går för favoritlaget i allsvenskan var det inte tal om. Rakt på sak liksom, I like.

- Vi i Kalmar träffade nio specialförbund under lite mera organiserad form och inledde processer med allihopa och så var det säkert för de flesta destinationer/SF. Det är det som är det fina med Idrotten i Sverige, det finns något för alla, berättar Johan Göransson, projektledare vid Destination Kalmar AB. 

Vissa städer har t ex större arenor andra mindre men drivkraften att få fler möten, evenemang eller läger är gemensamt för alla. 

Professorn från USA

Den här mötesplatsen som RF har skapat för specialidrottsförbunden och destinationer är ett lyckat koncept även om syret nog tog slut efter några timmar då tempot var väldigt högt.

På kvällen föreläste den eminenta professor emeritus Donald Getz, University of Calgary, som redogjorde för hur eventturismen/sportturismen såg ut i världen och hur andra länder också arbetar med värderingar/evenemangsutvärderingar. 

Hela den dagen får destinationer och specialförbund göra inputs inom ramen för det nya tvååriga utvecklingsprojektet som Donald Getz är knuten till.

Skilnad på några år

- Jag jobbade med de här frågorna 2008-2011 i ett EU-projekt och då var det inte många städer i Sverige som såg idrotten som ett verktyg för besöksnäringen eller använda idrotten som marknadsförare åt sin region, minns Johan Göransson.

Syftet är att öka kompetensen kring idrottsekonomi och evenemangsturism och ta fram och sprida riktlinjer för beräkningsmodeller för arrangemang av hållbara internationella idrottsevenemang

- Det är bra diskussioner och det underlaget som Donald och övriga i projektet har sammanställt blir en bra vägvisare till kommande beräkningsmodeller, som en deltagare uttryckte det.

Mitt i bedrövelsen kommer glädjebeskedet – RF och Fotbollförbundet  har lyckats skrapa ihop 35 miljoner kronor som delas ut som stöd  i stöd till de allsvenska lagen, Klubbarna i herrallsvenskan får dela på nästan 27 miljoner och de i damallsvenskan får  knappt 3 miljoner.

Är det en ny affärsidé, eller..?För att nyttja entréhallen vid Tegera arena som vaccinationscentral tar Leksands IF 3 000 kr per dag. Några mil bort väljer Smedjebackens kommun  att inte ta en krona i betalning för att att regionen ska kunna använda Barken Arena i samma syfte.

I Jens Linds hyllade TV- dokumentär om Sven Tumba berättas om  en insamlingsstiftelse till förmån för barn och ungdomar i Sydafrika. Målbilden är att utföra en samhällsnyttig insats, bland annat genom att utbilda lärare och bygga skolor i Durban-regionen.

Det officiella namnet var Sven Tumba Sport for Education Insamlingsstiftelse.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Rådgivnings- och revisionsföretaget EY blir ny huvudpartner till Svensk Innebandy. Det signerade avtalet sträcker sig över 2023 och innebär att EY blir huvudpartner för de svenska landslagen, de allsvenska serierna, SM-finalen samt officiell partner för Svenska Cupen. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

IFK Göteborg förstärker truppen med Marek Hamsik – en sensationell övergång och av många betraktad som allsvenskans fräckaste värvning genom tiderna.

 Denoch slovakiske storstjärnan kom till Göteborg på söndagen, undersöktes av läkare på måndagen då han också besökte Kamratgården och skrev sedan på ett sex månader långt kontrakt med IFK.