VM måste flyttas till november!

Nu tycks det stå klart – fotboll-VM 2022 flyttas till en så annorlunda tidpunkt som november/december och dessutom ska turneringen förkortas. Det är enda lösningen för att mästerskapet ska kunna genomföras i Qatar.
Nya arenor byggs i Qatar och här är den tilltänkta stadion i Doha. Foto: TT

 

Definitivt beslut tar Fifas exekutiva kommitté vid ett möte den 19-20 mars.  

Men redan nu medger olika parter att det inte finns något alternativ. Senaste bekräftelsen kommer från det asiatiska fotbollsförbundet som avslöjar att en arbetsgrupp inom Fifa kommit fram till den slutsatsen.

Hård kritik

När FIFA tilldelade Qatar VM 2022 var det att be om problem. Kritiken har varit hård av flera skäl. Det finns inget stort och grundmurat fotbollsintresse i landet och under ursprunglig tidpunkt är det på tok för varmt för att över huvud taget spela fotboll.

Ledningen inom Fifa är nu satt under hård press. Kritiken har trappats upp och FIFA har haft svårt att motivera beslutet om värdland. Organisationen ser ingen annan utväg än att flytta tidpunkten till november-december! 

En av dem som har lyckats påverka beslutet är Premier Leagues vd Richard Scudamore som ingår i FIFA:s arbetsgrupp.

Mindre förberedeser och vila

Vid senaste mötet argumenterade han kraftfullt för ett förkortat VM och på så sätt minimera störningarna i klubbar och ligor eftersom det då blir en kortare förberedelsetid

- Det är klubbarna som tycker att landslagen bara behöver två veckors förberedelser snarare än de vanliga tre eller fyra, och att turneringen inte behöver vara så lång som 32 dagar vilket gällde i Brasilien, tycker Scudamore enligt The Guardian.

- Spelarna från klubbar på norra halvklotet, vilket är majoriteten, kommer att vara fräschare än vanligt och logistiken för Qatar innebär att det blir mindre än två timmars bilresa till varje stadion så det blir inga resdagar för lagen. Till exempel behövs inte fem dagar mellan semifinalen och finalen, 72 timmar bör räcka.

Uppehåll i 50 ligor

Jim Boyce, FIFA:s vicepresident, föredrar egentligen det alternativa datumet i januari/februari, men inser att VM då skulle krocka med vinter-OS.  

Harold Mayne-Nicholls som ledde Fifa World Cup:s inspektionsgrupp som varnade för de höga sommartemperaturer i Qatar, säger att det saknas en bra lösning.

- Juni-juli är omöjligt. November-december är bra för vädret, men det innebär att spelet i 50 professionella liger världen över måste göra uppehåll i nära 60 dagar.

32 lag, men färre

- I januari och februari finns det en massa problem med IOK (vinter-OS drabbning) och den amerikanska Super Bowl, liksom brittiska traditioner på annandag jul och nyår.

Han påpekar också att i april gäller Ramadan.

Tanken är att VM även fortsättningsvis ska ha 32 lag, men det blir färre vilodagar. FIFA vill eller rättare sagt måste få till ett kortare VM för att minska protesterna från alla ligor.

Märkligt TV-beslut

FIFA är i blåsväder även när det gäller TV-rättigheter. Trots att inget land ännu har tilldelats VM 2026, är det klart att Fox Sports och spansktalande Telemundo får sända.

FIFA:s sätt att göra affärer förvånar nog ingen i Europa, men i USA har de skapat rubriker genom att sälja TV-rättigheter utan att bjuda in ESPN till bud. 

ESPN gjorde ett erkänt bra jobb vid VM 2014 i Brasilien. Vid finalen uppmättes 26,5 miljoner tittare och det innebar ett rekord i antal. 

ESPN följde USA:s lag under förberedelserna med fem timmar långa program månaden innan VM började. Det var bra reportage och analyser före, under och efter alla macher som visades. ESPN har visat amerikanerna åtta VM-turneringar och har satsade väldigt tidigt på fotbollen i USA. 

Men det tog uppenbarligen inte FIFA hänsyn till.

Förbigick ett bolag

Nu vann Fox Sports och spansktalande Telemundo striden om TV-rättigheterna för VM 2018 och 2022 samt dam-VM 2015 och 2019 till ett pris av runt 10 miljarder kronor ($1.2 miljarder). 

Som en jämförelse, ESPN och spansktalande Univision köpte rättigheterna för VM 2010 och 2014 samt dam-VM 2007 och 2011 för 3.5 miljarder kronor ($425 Miljoner). 

I september 2013 rapporterades om att Fox Sports hotade att stämma FIFA när man började prata om att flytta Quatar VM 2022 till vintern. Då uppstod ett rykte om att FIFA skulle ge en rabatt om det blev ett vinter-VM. 

FIFA vägrar att svara på frågor om hur mycket Fox Sports och Telemundo fick betala för utökningen av TV-rättigheterna som också inkluderar dam-VM, U-20 VM 2023 och 2025, U-17 VM 2023 och 2025, Beach fotbolls VM 2023 och 2025, Futsal VM 2024, U-20 Dam VM 2024 och 2026, U-17 Dam VM 2024 och 2026 samt för VM-turneringen ”Confederations Cup” 2025.

Reaktion hos ESPN

Hos ESPN är reaktionen kraftig:

“Vi var inte inbjudna att vara med i processen. Med tanke på den höga kvaliteten som vi visade vid VM 2014 och den exponering vi gav FIFA via alla våra plattformar, var det överraskande och en besvikelse att få ett motbjudande besked via en pressrelease”, förklarade en företrädare för bolaget.

Nu återstår det att se hur Fox Sports och Telemundo agerar vid beskedet om att VM ska flyttas i tid.

Likaså är frågan var VM 2026 ska spelas. USA är en av favoriterna eftersom det var 32 år sedan (1994) då VM spelades här senast. 

Mats Lundberg

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.