Paolo har utvecklat F1-cirkusen

Idrottens Affärers första samarbete med Handelshögskolan Stockholm bjöd på Paolo Aversa - en företagsdoktor med bensin i blodet. Det är han som har utvecklat mycket av den business som omger formel 1.
Paolo Aversa ville själv bli en racerstjärna, men han fann framgången bredvid motorbanan.

 

Snabba bilar och Formel 1 är italienaren Paolo Aversas liv.

Tittade med pappa

Det började när han fyllde 2 år fick han en röd trampbil av märket Ferrari i födelsedagspresent.

Uppväxten präglades av högtidsstunder med pappan framför F1-loppen på helgerna.

Efter en egen, kortare racingkarriär och viktig medarbetare i ett italiensk stall i Formel S (Student) och GP 2, som matar åkare till F1, är han i dag verksam vid Cass Business School vid University of London med fokus på ledarskap, strategi och marknadsföring inom Formel 1. Han blev prisad av EU för sitt forskningsarbete.

Som barn i huset

För att klara uppsatsen har han gått som barn i huset i F1-stallen. Utan att avslöja hemligheter, men genom att ställa de rätta frågorna, har han indirekt varit med och utvecklat F1-cirkusen som ses av 600 miljoner tittare i 200 länder världen över per lopp.

Formel 1 är ingen isolerad företeelse inom sporten i dag. Den är tvärtom grunden för mycket av utvecklingen, enligt doktor Aversa.

- Formel 1-bilar är de mest avancerade form av bilar du kan bygga. De flesta lyxbilarna såsom Porsche, Ferrari, Jaguar, BMW och Mercedes är egentligen hybrider av F1-bilarna. Tekniken används även inom andra områden i samhället, såsom sjukvården. En operationssal är i mångt och mycket uppbyggd som en depå på Formel 1-banan, förklarar Paolo Aversa.

Från Jobs till trender

Det går fort när Paolo Aversa pratar, nästan i F1-fart.

Under två timmar tar han med åhörarna på en resa som innefattar bland andra superentreprenörerna Steve Jobs, Elon Musk och Richard Branson samt deras livsverk Apple, Pixar, Tesla och Virgin med planerade månresor - och vad vi kan lära av dessa banbrytare.

- Berätta ditt företags historia, storytelling, och låt historien bli viktigare än produkten. 

- Se till att ha rätt tajming. En idé kan var fel vid ett tillfälle och rätt vid ett annat.

- Omge dig med rätt människor. Mediokra människor kan inte förverkliga fantastiska idéer, men fantastiska människor kan förverkliga mediokra idéer.

Paolo Aversa påvisade att det även med små resurser går att åstadkomma stora resultat, som exempelvis brittiska Brawn som tog över och skapade ett vinnande F1-team av Hondas misslyckade dito.

Tydliga trender

Trenderna på sportmarknaden är tydliga, enligt Paolo Aversa:

- Produkternas livscyklar blir allt kortare, idéer och produkter sprids som fjärilar mellan företag, det gäller nu mer än någonsin att våga misslyckas och lära snabbt av misstagen samt även de stora företagen har blivit mer snabbfotade tack vare kuvössatsningar innanför de egna väggarna. Den som lyckas förhålla dig till detta är en vinnare, säger doktor Aversa.

Frågan är given: vilka är då bäst på detta?

- Red Bull! Istället för att köpa dyra, färdiga förare utbildar de dem i egna förarskolor. Det innebär att de inte behöver betala förarna lika mycket när de lyckas. 

- De pengarna kan de istället investera i både bättre utbildning och teamet. De är dessutom duktiga på att uppmuntra sina kunder att komma med nya idéer och belöna dem för detta - en annan tydlig trend bland vinnare på sportmarknaden i dag.

Handels och IA tar initiativ

Martin Carlsson-Wall är som associate professor och docent vid Handelshögskolan också chef för ”Center for Sports and Business” och ansvarig för samarbetet med Idrottens Affärer: 

- Det här blir jättespännande. Vi har enats om flera spännande projekt och ska greppa idrotten i landet med nya, annorlunda initiativ.

Thomas Ejderhov, chefredaktör för Idrottens Affärer, ser fram emot det fortsatta jobbet:

- Det känns mycket inspirerande. Att Handels vill bli en framträdande aktör inom idrott och business betyder mycket, oerhört mycket. När Martin tog kontakt hittade vi snabbt ett gemensamt tänk och det här kommer att visa sig framöver på en rad punkter. 

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.